Μόνοι στο Παρίσι

2

Ένα εύθυμο, σπιρτόζικο ερωτικό σασπένς που σταδιακά –κι αδικαιολόγητα– αποκτά όλο και εντονότερους δραματικούς τόνους, μεγεθύνοντας εκβιαστικά μια «εμπροσθογεμή» ιστορία με προβλέψιμη κατάληξη.

Μόνοι στο Παρίσι

Ανθρώπινες σχέσεις στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Ο άνισος Σεντρίκ Κλαπίς («Όταν Λείπει ο Γάτος», «Euroflirt», «Επιστροφή στην Βουργουνδία») επιχειρεί να τις σχολιάσει ξεκινώντας από μια ιδέα που θυμίζει τις αργεντίνικες «Μεσοτοιχίες» (2011): O Ρεμί, ένας νεαρός ο οποίος δουλεύει ως ανειδίκευτος εργάτης σε μια αποθήκη και υποφέρει από αϋπνίες, ζει μόνος του σε ένα παρισινό διαμέρισμα. Ένας τοίχος τον χωρίζει μόνον από τη διπλανή πολυκατοικία και τη Μελανί, μια συνομήλική του επιστημονική ερευνήτρια που νιώθει διαρκώς υπνηλία. Τι πρέπει να μεσολαβήσει άραγε για να συναντηθούν δύο άνθρωποι με τόσο δύσκολη καθημερινότητα αλλά πλασμένοι ο ένας για τον άλλον;

Ο Κλαπίς παιδεύει τους συμπαθείς ήρωές του με ένα εύθυμο, σπιρτόζικο ερωτικό σασπένς, δένοντας «αόρατα» δυο μοναχικές, καταθλιπτικές διαθέσεις που συγκατοικούν χωρίς να το ξέρουν. Οι σχέσεις τους με τη δουλειά, τον ύπνο και τον… ψυχαναλυτή, στον οποίο καταφεύγουν και οι δυο για βοήθεια, αντιπαρατίθενται διασκεδαστικά, συνοδεύοντας διακριτικά σχόλια πάνω σε θέματα που ποικίλλουν από το Tinder έως τη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα. Στο φόντο, η γαλλική πρωτεύουσα, διακριτική συμπρωταγωνίστρια, τους φέρνει τόσο κοντά και τους κρατά τόσο μακριά ταυτόχρονα.

Μόνοι στο Παρίσι - εικόνα 1

Μέχρι που οι νόστιμες συμπτώσεις στερεύουν και το σενάριο αυτής της πολλά υποσχόμενης rom com σταδιακά –κι αδικαιολόγητα– αποκτά όλο και εντονότερους δραματικούς τόνους. Η Μελανί πρέπει να κάνει μια κρίσιμη επαγγελματική παρουσίαση, αλλά μεθά το προηγούμενο βράδυ, ο Ρεμί αποκαλύπτει κλαίγοντας το οικογενειακό τραύμα του, οι ψυχαναλυτές φιλοσοφούν πάνω στη χρησιμότητα του επαγγέλματός τους και τα κλισέ αναλαμβάνουν να τακτοποιήσουν το σοβαροφανές χάος, μεγεθύνοντας εκβιαστικά μια «εμπροσθογεμή» ιστορία με προβλέψιμη κατάληξη.

Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Μόνοι στο Παρίσι

Deux Moi
2
  • Κομεντί
  • 2019
  • Διάρκεια: 110 '
  • Σεντρίκ Κλαπίς

Ο Ρεμί, ένας νεαρός που δουλεύει σε μια αποθήκη ως ανειδίκευτος εργάτης και πάσχει από αϋπνίες, ζει μόνος του σε ένα παρισινό διαμέρισμα. Πίσω από τη μεσοτοιχία μένει επίσης μόνη της η επιστημονική ερευνήτρια Μελανί, η οποία νιώθει διαρκώς υπνηλία. Τι πρέπει να μεσολαβήσει για να συναντηθούν δύο άνθρωποι πλασμένοι ο ένας για τον άλλον;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Bullet Train

Καταιγιστική χορογραφία βίας, χαβαλέ και σινεφιλίας της σχολής "John Wick". Κατά περίπτωση διασκεδαστική, αλλά μπουκωμένη με αφηγηματικά τρικ που από ένα σημείο και μετά απλώς επαναλαμβάνονται αυτάρεσκα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
04/08/2022

Επίσημη Συμμετοχή

Μια πικρή σάτιρα του ναρκισσισμού που διέπει τον καλλιτεχνικό κόσμο, η οποία παρά το ακτινοβόλο χάρισμα των απολαυστικών πρωταγωνιστών της μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, δείχνοντας αναποφάσιστη ως προς τις προθέσεις της.

Atlantic City

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας και πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες για μια τρυφερά πικρή ελεγεία πάνω στο τέλος μιας (αμερικανικής) εποχής.

Διακοπές με την Οικογένεια

Ο πετυχημένος stand-up κωμικός Τζο Κόι εμπνέεται από την αληθινή ζωή του για μια ελάχιστα αστεία, αφόρητα κοινότοπη και ξέχειλη από κλισέ φάρσα.

Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού

Μια από τις εμβληματικές ταινίες του τσεχοσλοβακικού νέου κύματος, βραβευμένη με ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Ένα γαλλικό βιογραφικό δράμα στην κορυφή του ελληνικού box office

Ο Ιούλιος αποχαιρέτισε τα θερινά σινεμά με χλιαρές εντυπώσεις και το "Άιφελ" ως εμπορικότερη ταινία του τετραημέρου.

Έρχεται το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Animation Animasyros

Με πλούσια θεματική, εκπαιδευτικά εργαστήρια, προβολές και πληθώρα καλεσμένων που έχουν διακριθεί στη βιομηχανία του animation, η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς.