Μόνοι στο Παρίσι

2

Ένα εύθυμο, σπιρτόζικο ερωτικό σασπένς που σταδιακά –κι αδικαιολόγητα– αποκτά όλο και εντονότερους δραματικούς τόνους, μεγεθύνοντας εκβιαστικά μια «εμπροσθογεμή» ιστορία με προβλέψιμη κατάληξη.

Μόνοι στο Παρίσι

Ανθρώπινες σχέσεις στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Ο άνισος Σεντρίκ Κλαπίς («Όταν Λείπει ο Γάτος», «Euroflirt», «Επιστροφή στην Βουργουνδία») επιχειρεί να τις σχολιάσει ξεκινώντας από μια ιδέα που θυμίζει τις αργεντίνικες «Μεσοτοιχίες» (2011): O Ρεμί, ένας νεαρός ο οποίος δουλεύει ως ανειδίκευτος εργάτης σε μια αποθήκη και υποφέρει από αϋπνίες, ζει μόνος του σε ένα παρισινό διαμέρισμα. Ένας τοίχος τον χωρίζει μόνον από τη διπλανή πολυκατοικία και τη Μελανί, μια συνομήλική του επιστημονική ερευνήτρια που νιώθει διαρκώς υπνηλία. Τι πρέπει να μεσολαβήσει άραγε για να συναντηθούν δύο άνθρωποι με τόσο δύσκολη καθημερινότητα αλλά πλασμένοι ο ένας για τον άλλον;

Ο Κλαπίς παιδεύει τους συμπαθείς ήρωές του με ένα εύθυμο, σπιρτόζικο ερωτικό σασπένς, δένοντας «αόρατα» δυο μοναχικές, καταθλιπτικές διαθέσεις που συγκατοικούν χωρίς να το ξέρουν. Οι σχέσεις τους με τη δουλειά, τον ύπνο και τον… ψυχαναλυτή, στον οποίο καταφεύγουν και οι δυο για βοήθεια, αντιπαρατίθενται διασκεδαστικά, συνοδεύοντας διακριτικά σχόλια πάνω σε θέματα που ποικίλλουν από το Tinder έως τη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα. Στο φόντο, η γαλλική πρωτεύουσα, διακριτική συμπρωταγωνίστρια, τους φέρνει τόσο κοντά και τους κρατά τόσο μακριά ταυτόχρονα.

Μόνοι στο Παρίσι - εικόνα 1

Μέχρι που οι νόστιμες συμπτώσεις στερεύουν και το σενάριο αυτής της πολλά υποσχόμενης rom com σταδιακά –κι αδικαιολόγητα– αποκτά όλο και εντονότερους δραματικούς τόνους. Η Μελανί πρέπει να κάνει μια κρίσιμη επαγγελματική παρουσίαση, αλλά μεθά το προηγούμενο βράδυ, ο Ρεμί αποκαλύπτει κλαίγοντας το οικογενειακό τραύμα του, οι ψυχαναλυτές φιλοσοφούν πάνω στη χρησιμότητα του επαγγέλματός τους και τα κλισέ αναλαμβάνουν να τακτοποιήσουν το σοβαροφανές χάος, μεγεθύνοντας εκβιαστικά μια «εμπροσθογεμή» ιστορία με προβλέψιμη κατάληξη.

Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Μόνοι στο Παρίσι

Deux Moi
2
  • Κομεντί
  • 2019
  • Διάρκεια: 110 '
  • Σεντρίκ Κλαπίς

Ο Ρεμί, ένας νεαρός που δουλεύει σε μια αποθήκη ως ανειδίκευτος εργάτης και πάσχει από αϋπνίες, ζει μόνος του σε ένα παρισινό διαμέρισμα. Πίσω από τη μεσοτοιχία μένει επίσης μόνη της η επιστημονική ερευνήτρια Μελανί, η οποία νιώθει διαρκώς υπνηλία. Τι πρέπει να μεσολαβήσει για να συναντηθούν δύο άνθρωποι πλασμένοι ο ένας για τον άλλον;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

5 κλασικά αριστουργήματα του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ στο Cinobo

Κρατώντας απόσταση από τη νουβέλ βαγκ και υπηρετώντας κυρίως το φιλμ νουάρ, οι ιστορίες παρανόμων του "ποιητή του υποκόσμου" καθηλώνουν μέχρι και σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/02/2023

Οι 32 ταινίες που διεκδικούν βραβεία στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η προ των πυλών διοργάνωση παρουσιάζει τα φιλμ που "ανταγωνίζονται" για τις δάφνες του θεσμού αλλά και για ένα δυνάμει εισιτήριο στις επόμενες υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η Μικρόκοσμος Films απαντά

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Αντρέας Σωτηρακόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

"The Cars We Drove Into Capitalism": Το ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία των σοσιαλιστικών αυτοκινήτων

Η ταινία θα προβληθεί στον πολυχώρο Μικρόκοσμος και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές.

Ελληνικό box office: "Αστερίξ και Οβελίξ" εναντίον κακοκαιρίας

Με αντίπαλο το χιονιά και το "112", οι ηρωικοί Γαλάτες έφεραν περισσότερους από 20.000 θεατές στις αίθουσες. Λιγότερο ελκυστικό το θρίλερ του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν "Χτύπος στην Καλύβα", ενώ η "Φάλαινα" συνεχίζει να συγκινεί.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και τα "μυστικά" της σκηνοθεσίας

Δεύτερη αποκλειστική προ-δημοσίευση αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ και βιβλίο "Ο Καθένας και η Μουσική του", γύρω από μια μέχρι πρότινος άγνωστη συζήτηση ανάμεσα στους δύο σπουδαίους δημιουργούς.

Στην ταινία "Πύραυλος" του Στέφανου Σιταρά το βραβείο κοινού του φεστιβάλ Untold

Το ντεμπούτο του σκηνοθέτη κέρδισε τους θεατές της νέας διοργάνωσης που αφιερώνεται στην πρόσφατη παραγωγή του ελληνικού κινηματογράφου.