Αβάνα, η Πόλη των Κατασκόπων

2,5

Κατασκοπικό θρίλερ που αναπαριστά με αφηγηματικό σφρίγος, αλλά χωρίς απόλυτη κινηματογραφική συνοχή, μια αληθινή ιστορία με διαδοχικές ανατροπές και άφθονη πολιτική ίντριγκα.

Αβάνα, η Πόλη των Κατασκόπων

Ανάμεσα σε μια πλούσια και άνιση φιλμογραφία, το σκηνοθετημένο για την τηλεόραση «Carlos», βιογραφία του γνωστού τρομοκράτη η οποία γνώρισε και συντομευμένη κινηματογραφική εκδοχή, αποτελεί αναμφίβολα την κορυφαία δημιουργική στιγμή του Ολιβιέ Ασαγιάς. Όπως κι εκείνη που κινηματογραφικά συγγενεύει περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη δική του, με το «Αβάνα, η Πόλη των Κατασκόπων», το οποίο γύρισε αμέσως μετά την κομεντί «Παιχνίδια Ζευγαριών» που είδαμε στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα.

Και τα δυο φιλμ βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, ενώ επιχειρούν μέσα από τις συμβάσεις μιας ταινίας δράσης να σχολιάσουν τα παιχνίδια της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας στο τέλος του προηγούμενου αιώνα. Τώρα βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90 και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός το οποίο έχει αναθερμάνει τις ελπίδες πολλών εξορίστων Κουβανών της Φλόριντα για ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα τους. Οι προσπάθειές τους περιλαμβάνουν από διάσωση φυγάδων και ρίψη προπαγανδιστικών φυλλαδίων στην Αβάνα έως τρομοκρατικά χτυπήματα σε τουριστικά θέρετρα, και πραγματοποιούνται χάρη στη βοήθεια Κουβανών πιλότων οι οποίοι έχουν αυτομολήσει στις ΗΠΑ.

Αβάνα, η Πόλη των Κατασκόπων - εικόνα 1

Το σενάριο της ταινίας επικεντρώνεται σε δυο απ’ αυτούς, εστιάζοντας τόσο στις προσωπικές τους σχέσεις (μπερδεμένες λόγω της πολιτικής εμπλοκής τους) όσο και στην «κάτω από το ραντάρ» εμφύλια αντιπαράθεση, καλυμμένη από πέπλο μυστηρίου και δέσμια της περίπλοκης διεθνούς ισορροπίας δυνάμεων. Μέχρι που τα σχέδια των αντικαθεστωτικών έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτά τόσο της κουβανικής όσο και της αμερικανικής κυβέρνησης, σε μια έξυπνη σεναριακή στροφή ενός αφηγηματικά σφριγηλού κατασκοπικού θρίλερ, χωρίς, όμως, απόλυτη κινηματογραφική συνοχή.

Ο Ασαγιάς, ο οποίος υπογράφει και το πρωτότυπο σενάριο, ξέρει να στήνει ίντριγκες και να διηγείται γλαφυρά, αναδεικνύοντας το ανθρώπινο κόστος των πολυδιάστατων ιστορικών αποφάσεων. Παραδόξως, η ματιά του πάνω στους χαρακτήρες είναι αποστασιοποιημένα περιγραφική και η σεναριακή δομή του φιλμ απλωμένη και παραθετική, σαν αυτή ενός τηλεοπτικού σίριαλ. Χαμένη στις παραφορτωμένες υποπλοκές της, η πολιτική οξυδέρκεια του Γάλλου σκηνοθέτη αγκομαχά να κάνει τη διαφορά.

Γαλλία, Ισπανία. 2019. Διάρκεια: 123΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Αβάνα, η Πόλη των Κατασκόπων

Wasp Network
2,5
  • Θρίλερ
  • 2019
  • Διάρκεια: 123 '
  • Ολιβιέ Ασαγιάς

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ομάδες εξόριστων στη Φλόριντα Κουβανών οργανώνουν τρομοκρατικά χτυπήματα στην Κούβα και απεργάζονται την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο. Τόσο η κουβανική όσο κι η αμερικανική κυβέρνηση, όμως, έχουν τα δικά τους μυστικά σχέδια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τρόμος και love story στο trailer του "Bones and All" του Λούκα Γκουαντανίνο

Εν αναμονή της πρεμιέρας της νέας ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο στο 79ο Φεστιβάλ της Βενετίας, παίρνουμε μια πρώτη "γεύση" με το trailer που κυκλοφόρησε.

11/08/2022

79ο Φεστιβάλ Βενετίας: Με βαριά ονόματα κι οσκαρικό αέρα

Εξασφαλίζοντας μερικές από τις πλέον αναμενόμενες πρεμιέρες της επόμενης σεζόν, η φετινή κινηματογραφική Μπιενάλε σηκώνει αυλαία στις 31/8 με το "White Noise" του Νόα Μπάουμπακ. Το "α" θα είναι εκεί με διαρκείς ανταποκρίσεις.

Το Μικρό Βιβλιοπωλείο στο Παρίσι

Ρομαντικό δράμα – συνταγή, γεμάτο γραφικούς χαρακτήρες και γλυκόπικρα συναισθήματα που θυμίζουν λογοτεχνικό μπεστ σέλερ ευρείας κατανάλωσης, βασίζονται όμως σε ιδέα του γνωστού σκηνοθέτη Ετόρε Σκόλα.

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς

Τολμηρή, μα άνιση μείξη κωμωδίας καταστάσεων, κοινωνικής σάτιρας και συγκινητικού μελοδράματος, η οποία μένει υπερβολικά πιστή στο μυθιστορηματικό πρώτο υλικό της.

Ο Αντικαταστάτης

Αστυνομικό θρίλερ με τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα.

SAS Ειδικές Δυνάμεις: Κόκκινος Συναγερμός

"Die Hard" ιδέα από τα Lidl κι από βιβλίο πολεμοχαρή Βρετανού κομάντο με σινε-διεκπεραίωση στον αυτόματο πιλότο.

Μπαραβέντο

Η πρώτη ταινία του δημιουργού τού cinema novo είναι μια εικαστικά ενδιαφέρουσα, στρατευμένη όσο και φολκλορική κοινωνική διαμαρτυρία η οποία χρωστά τη γοητεία της στην απελευθερωτική ποίηση των εικόνων της.