Οι Σφυριχτές

3

Άτυπο σίκουελ του «Αστυνομία, Ταυτότητα», στο οποίο το ντοκιμαντερίστικο στιλ του ρουμάνικου ρεαλισμού και οι κινηματογραφικές σταθερές του φιλμ νουάρ συνδυάζονται πρωτότυπα σε μια sui generis, «ανισόρροπη» χιουμοριστική αστυνομική περιπέτεια.

Οι Σφυριχτές

Ο Κρίστι είναι ένας Ρουμάνος αστυνομικός, τον οποίο πρωτοσυναντήσαμε στην εμβληματική ταινία του Κορνέλιου Πορουμπόιου «Αστυνομία, Ταυτότητα» (2009), ένα βαθιά πολιτικό σινε-δοκίμιο πάνω στην εξουσία και τη γλώσσα. Ύστερα από μία δεκαετία ο σκηνοθέτης μας τον ξανασυστήνει, υπό τους ήχους του «Passenger» του Ίγκι Ποπ, στο πλοίο προς το Λα Γκομέρα των ισπανικών Κανάριων Νήσων.

Ο Κρίστι έχει φτάσει εκεί με μια ιδιότυπη κι ελάχιστα… νόμιμη αποστολή. Θα εκπαιδευτεί για να μάθει el silbo, την τοπική «γλώσσα» συνεννόησης μέσω σφυριγμάτων που χρησιμοποιούν εδώ και γενιές κάποιοι κάτοικοι του νησιού για να επικοινωνούν από απόσταση. Όταν πια μπορεί να σφυρίζει συνθηματικά, μεταφέροντας «αόρατα» για την αστυνομία μηνύματα, θα συμμετάσχει στην απόπειρα απελευθέρωσης από τη φυλακή ενός γκάνγκστερ που συνελήφθη στο Βουκουρέστι και είναι ο μόνος ο οποίος γνωρίζει πού είναι κρυμμένη η λεία από μια ληστεία 30 εκατ. ευρώ.

Οι Σφυριχτές - εικόνα 1

Αυτή η παράξενη σεναριακή ιδέα, εμπνευσμένη από μια εξίσου παράξενη κι ευρέως άγνωστη πραγματικότητα, κάνει τους «Σφυριχτές» να ηχούν μια –σχεδόν σουρεαλιστική– νότα υψηλότερα από μια straight αστυνομική περιπέτεια. Το γενναίο στοίχημα του Πορουμπόιου είναι να μείνει πιστός αφενός στους αφηγηματικούς κανόνες της τελευταίας και αφετέρου στο ντοκιμαντερίστικο στιλ του ρουμάνικου κοινωνικού ρεαλισμού. Έτσι διπρόσωποι χαρακτήρες, μοιραίες γυναίκες και καλοστημένες πλεκτάνες στήνουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι αλλά και στις απολαυστικές κινηματογραφικές σταθερές του φιλμ νουάρ.

Το κυνικό χιούμορ και οι αποστασιοποιητικές πινελιές (η ιστορία χωρίζεται σε κεφάλαια με ξεχωριστό κεντρικό χαρακτήρα και διαφορετική χρωματική παλέτα) ενισχύουν την ειρωνικά λοξή προσέγγιση, χωρίς όμως όλες οι έξυπνες ιδέες να δένουν πάντα σφιχτά με την πλοκή. Κάπου κάτι περισσεύει, κάπου αλλού κάτι λείπει, το σύνολο όμως λειτουργεί ως κάτι ουσιαστικότερο (και πικρότερο) από μια sui generis χαριτωμενιά. Πίσω από τις διαδοχικές ανατροπές, η αίσθηση μιας συνολικής, βαθιάς –συστημικής και… οντολογικής– διαφθοράς πλημμυρίζει την οθόνη, όπως σε κάθε ρουμάνικο δράμα, όπως σε κάθε φιλμ νουάρ.

Ρουμανία, Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Σφυριχτές

La Gomera / The Whistlers
3
  • Αστυνομική
  • 2019
  • Διάρκεια: 97 '
  • Κορνέλιου Πορουνμπόιου

Ο Κρίστι, ένας διεφθαρμένος Ρουμάνος αστυνομικός, ταξιδεύει στις Κανάριους Νήσους και μαθαίνει την τοπική «γλώσσα» συνεννόησης μέσω σφυριγμάτων για να ελευθερώσει από τη φυλακή έναν γκάνγκστερ που συνελήφθη στο Βουκουρέστι. Ο τελευταίος είναι ο μόνος ο οποίος γνωρίζει πού είναι κρυμμένη η λεία από μια ληστεία 30 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.