Carousel

3

Ο Ζόλταν Φάμπρι καταφέρνει με το στιλιζάρισμά του και δύο αξεπέραστες σεκάνς-σπουδή να δώσει στο έργο του κινηματογραφική υπεραξία.

Carousel

Πρόκειται για μια από τις ταινίες-ορόσημα του μαγιάρικου σινεμά, κυρίως λόγω της συμμετοχής της στο Φεστιβάλ Κανών το 1956, η οποία ουσιαστικά έστρεψε τα βλέμματα για πρώτη φορά μεταπολεμικά στον ουγγρικό κινηματογράφο. Η ιστορία του δράματος επικεντρώνεται σε έναν απαγορευμένο έρωτα, που πάει κόντρα στις συντηρητικές κοινωνικές νόρμες της επαρχιακής Ουγγαρίας.

Η Μάρι και ο Μάτε ζουν και δουλεύουν μαζί στην κολεκτίβα του χωριού. Ο πατέρας της πρώτης όμως, ο Ίστβαν, αποφασίζει να αποχωρίσει από αυτήν και αρραβωνιάζει την κόρη του με τον νέο του συνεταίρο Φάρκας. Η Μάρι δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα σχέδια των άλλων για εκείνη, ενώ ο πεισματάρης Μάτε ορκίζεται να κάνει τα πάντα για να παντρευτεί τη γυναίκα της ζωής του. Και η σύγκρουση του νέου με το παλιό είναι πλέον αναπόφευκτη…

Carousel - εικόνα 1

Μπορεί ο Ζόλταν Φάμπρι να παίρνει κάποιες αποστάσεις από τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό, τη φόρμα που «υποχρεώνονταν» να ακολουθήσουν οι σκηνοθέτες του ανατολικού μπλοκ εκείνην την εποχή, όμως το σενάριό του (το έγραψε μαζί με τον Λάζλο Νάντασι) περιέχει προπαγανδιστικές κι εξόφθαλμα διδακτικές προεκτάσεις. Το απλοϊκό λαβ στόρι μπλέκει άγαρμπα με το φλέγον εκείνη την εποχή ζήτημα της κολεκτιβοποίησης, με χαρακτήρες που διαπνέονται από μια μανιχαϊστική λογική και πλοκή που είναι προβλέψιμη.

Παρότι το σενάριο μοιάζει πλέον παρωχημένο, ο Ζόλταν Φάμπρι καταφέρνει με το στιλιζάρισμά του, το αϊζενσταϊνικό μοντάζ του, αλλά κυρίως με δύο αξεπέραστες σεκάνς-σπουδή να δώσει στο έργο του κινηματογραφική υπεραξία. Οι εναέριες λήψεις του καρουζέλ, που συμβολίζουν την απόλυτη ελευθερία, και ο ηλεκτρισμένος χορός των δύο εραστών, που προκαλεί ζάλη στον θεατή, αποτελούν μοναδικά δείγματα της βιρτουοζιτέ του Φάμπρι καθώς προάγγελο των ριζοσπαστικών καλλιτεχνικών ρευμάτων που κυριάρχησαν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού την επόμενη δεκαετία.

Ουγγαρία. 1955. Α/Μ. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Carousel

Körhinta / Merry-go-round
3
  • Δραματική
  • 1956
  • Διάρκεια: 90 '
  • Ζόλταν Φάμπρι

Η Μάρι αρραβωνιάζεται χωρίς να το θέλει με τον συνεταίρο του πατέρα της, την ίδια στιγμή που ο άνθρωπος τον οποίο αγαπά, ο πεισματάρης Μάτε, τη διεκδικεί με κάθε τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
06/10/2022

Η Πρόσκληση

Κωμικά γραφικοί και ελάχιστα τρομακτικοί βρικόλακες προσπαθούν αδέξια να κρυφτούν πίσω από ένα love story βγαλμένο από Βίπερ Νόρα.

Ο Κοτολαγός και το Χάμστερ του Σκότους

Το πιο αγαπημένο θέμα των σύγχρονων animations είναι η κινητήριος δύναμη μιας καλοστημένης και διασκεδαστικής εξωτικής περιπέτειας αλά Ιντιάνα Τζόουνς… τζούνιορ.

Πνεύμα Από Σπίτι

Πολύ φασαρία για το τίποτα άνω των δέκα ετών, σε ένα ρώσικο animation ανεκμετάλλευτων ιδεών και χιλιοχρησιμοποιημένων τρικ.

Ένας Μεταφραστής

Ελάχιστα πρωτότυπη, αλλά διεκπεραιωτικά έντιμη μετατροπή αληθινών γεγονότων σε μυθοπλαστικό δράμα, το οποίο ηρωοποιεί μια συγκινητική ουμανιστική χειρονομία.

Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα

Θεαματικότατη κινηματογραφική βερσιόν μιας τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε 12 χώρες με συμμετοχή 50 επιστημόνων και κόστος έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Υποβολή αιτήσεων για τα Επαγγελματικά Σεμινάρια Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Oxbelly

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να έχουν καλή γνώση αγγλικών, καθώς όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.