Habanastation

2

Δύο όψεις της σύγχρονης Κούβας δίνουν τα χέρια σε μια απλοϊκά καλόπιστη κι αισιόδοξη κοινωνική κομεντί που απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό.

Habanastation

Αν και αισιόδοξη κομεντί που απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό, η πρώτη ταινία μυθοπλασίας του Κουβανού ντοκιμαντερίστα Ίαν Παδρόν διαθέτει μια ευαίσθητη κοινωνική ματιά και μια σκηνοθετική προσέγγιση που εκμεταλλεύεται δημιουργικά το φυσικό ντεκόρ των φτωχών συνοικιών της Αβάνας. Σε μια απ’ αυτές θα βρεθεί τυχαία, καθώς θα μπει σε λάθος λεωφορείο κατά τη διάρκεια της γιορτής της Πρωτομαγιάς, ο μικρός μαθητής Μαγίτο. Γιος πλούσιας οικογένειας, θα νιώσει σαν ψάρι έξω από το νερό ανάμεσα στις παράγκες και τους χωματόδρομους, θα τον περιμαζέψει όμως ο ορφανός συμμαθητής του Κάρλος, με τον οποίο θα γίνουν φίλοι χάρη σε ένα Playstation.

Ο Παδρόν παρατηρεί χωρίς κόμπλεξ την «εισβολή» της δυτικής κουλτούρας στη χώρα του (Playstation - Habanastation), τολμώντας να θίξει μάλιστα και μερικές σκοτεινές πλευρές της, όπως η παρουσία των νεανικών συμμοριών. Τελικά, και αναμενόμενα, οι δύο όψεις της σύγχρονης Κούβας θα δώσουν τα χέρια χάρη στην καλόκαρδη φτωχολογιά, κατάληξη που επιβάλλει περισσότερο η τρυφερή, ουμανιστική αφηγηματική διάθεση του Παδρόν και λιγότερο οι επιταγές του σοσιαλιστικού (νεο)ρεαλισμού.

Κούβα. 2011. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Habanastation

2
  • Κομεντί
  • 2011
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ίαν Παδρόν

Γιος μιας πλούσιας κουβανέζικης οικογένειας, ο μικρός Μαγίτο θα χαθεί στην Αβάνα και θα καταλήξει σε ένα φτωχό προάστιό της. Εκεί θα συναντήσει τον ορφανό συμμαθητή του Κάρλος, με τον οποίο θα γίνουν φίλοι χάρη σε ένα Playstation.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.