Habanastation

2

Δύο όψεις της σύγχρονης Κούβας δίνουν τα χέρια σε μια απλοϊκά καλόπιστη κι αισιόδοξη κοινωνική κομεντί που απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό.

Habanastation

Αν και αισιόδοξη κομεντί που απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό, η πρώτη ταινία μυθοπλασίας του Κουβανού ντοκιμαντερίστα Ίαν Παδρόν διαθέτει μια ευαίσθητη κοινωνική ματιά και μια σκηνοθετική προσέγγιση που εκμεταλλεύεται δημιουργικά το φυσικό ντεκόρ των φτωχών συνοικιών της Αβάνας. Σε μια απ’ αυτές θα βρεθεί τυχαία, καθώς θα μπει σε λάθος λεωφορείο κατά τη διάρκεια της γιορτής της Πρωτομαγιάς, ο μικρός μαθητής Μαγίτο. Γιος πλούσιας οικογένειας, θα νιώσει σαν ψάρι έξω από το νερό ανάμεσα στις παράγκες και τους χωματόδρομους, θα τον περιμαζέψει όμως ο ορφανός συμμαθητής του Κάρλος, με τον οποίο θα γίνουν φίλοι χάρη σε ένα Playstation.

Ο Παδρόν παρατηρεί χωρίς κόμπλεξ την «εισβολή» της δυτικής κουλτούρας στη χώρα του (Playstation - Habanastation), τολμώντας να θίξει μάλιστα και μερικές σκοτεινές πλευρές της, όπως η παρουσία των νεανικών συμμοριών. Τελικά, και αναμενόμενα, οι δύο όψεις της σύγχρονης Κούβας θα δώσουν τα χέρια χάρη στην καλόκαρδη φτωχολογιά, κατάληξη που επιβάλλει περισσότερο η τρυφερή, ουμανιστική αφηγηματική διάθεση του Παδρόν και λιγότερο οι επιταγές του σοσιαλιστικού (νεο)ρεαλισμού.

Κούβα. 2011. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Habanastation

2
  • Κομεντί
  • 2011
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ίαν Παδρόν

Γιος μιας πλούσιας κουβανέζικης οικογένειας, ο μικρός Μαγίτο θα χαθεί στην Αβάνα και θα καταλήξει σε ένα φτωχό προάστιό της. Εκεί θα συναντήσει τον ορφανό συμμαθητή του Κάρλος, με τον οποίο θα γίνουν φίλοι χάρη σε ένα Playstation.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
08/12/2022

R.M.N.

Υποδειγματικό σινεμά ρεαλισμού ιδωμένο με όρους θρίλερ, όχι όμως με την αιχμηρότητα που μας έχει συνηθίσει ο Κριστιάν Μουντζίου.

Καραγκιόζης the Movie

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Προσωπικές επιλογές και ευθύνες συγκρούονται υπόκωφα στο εσωτερικό μιας βραδύκαυστης, χαμηλόφωνης ταινίας που, μέσα από το θάνατο και τα μάτια της υπέροχης Βίκι Κριπς, κοιτάει τη ζωή κατάματα.

Η Ιστορία της Γυναίκας μου

Μυθιστορηματικών διαστάσεων ερωτικό δράμα, η αυστηρή, καλλιγραφική αισθητική του οποίου αγωνίζεται να του προσδώσει φρεσκάδα, χυμούς και συναίσθημα.

Οι Πέντε Διάβολοι

Καθώς ένας απαγορευμένος έρωτας συναντά μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα οικογενειακό δράμα μετατρέπεται ευρηματικά σε μια τόσο επώδυνη όσο και τρυφερή ονειρική φαντασία.

Στο Σκοτάδι

Αληθινή ιστορία που ξεπερνάει τα κλισέ μιας νατουραλίστικης πολιτικής καταγγελίας, μπολιάζοντας το οικογενειακό δράμα της με στοιχεία ταινίας θρίλερ.