Ορφέας και Ευρυδίκη

5

Μια ευφάνταστη κι εντελώς πρωτοποριακή διασκευή του αρχαιοελληνικού μύθου από τον Ζαν Κοκτό, ο οποίος υπογράφει την καλύτερη ταινία του μετά το «Η Πεντάμορφη και το Τέρας».

Ορφέας και Ευρυδίκη

Σε μια εποχή που μεγάλοι καλλιτέχνες μπορούσαν να πειραματίζονται ελεύθερα με το σινεμά και να δοκιμάζουν εντελώς πρωτοποριακές προσεγγίσεις απλών ιστοριών ή αρχαίων ελληνικών μύθων, ο Ζαν Κοκτό επιχειρεί ένα προσωπικό «διάβασμα» της ιστορίας του Ορφέα, του μουσικού ο οποίος κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω την αγαπημένη του Ευρυδίκη.

Ξεκινώντας από το σύγχρονο Παρίσι, η ταινία ακολουθεί έναν παθιασμένο με το θάνατο ποιητή, τον Ορφέα, ο οποίος μέσω μιας μυστηριώδους πριγκίπισσας με… Rolls Royce ακολουθεί τη γυναίκα του (Ευρυδίκη, φυσικά) στον Άδη. Οι τρεις τους, αλλά και ο σοφέρ της πριγκίπισσας και ο ίδιος ο Θάνατος θα μπλεχτούν σ’ ένα ερωτικό γαϊτανάκι, το οποίο ο Κοκτό μετατρέπει μέσα από ονειρικές εικόνες γεμάτες ψυχαναλυτικά σύμβολα σε μια πολυεπίπεδη παραβολή για τα ανθρώπινα πάθη, τη σχέση έρωτα και θανάτου, αλλά και τα όρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Γιατί ο ποιητής, μπροστά και πίσω από το φακό, είναι καταδικασμένος να κυνηγά την απόλυτη ομορφιά σε έναν άνισο αγώνα και σ’ ένα λυρικό, σουρεαλιστικό ποίημα που δοκιμάζει τα όρια της κινηματογραφικής αφήγησης.

Γαλλία. 1950. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: FILMBOY

Περισσότερες πληροφορίες

Ορφέας και Ευρυδίκη

Orphée
5
  • Σινεφίλ
  • 1950
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ζαν Κοκτό

Ένας ποιητής παθιασμένος με το θάνατο ακολουθεί τη γυναίκα του στον Άδη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα και κυκλοφορία για το "Ι.Ω." του Αλέξη Αλεξίου

Η υβριδική μικρού μήκους του σκηνοθέτη του "Τετάρτη 04:45" παρουσιάζεται στο διεθνές κοινό προτού βρεθεί στις ελληνικές αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
06/10/2022

Τα "Σαγόνια του Καρχαρία" (ξε)σκίζουν ακόμα

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του το κλασικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ βρίσκει ξανά το δρόμο του προς τις αίθουσες.

Η "Musa" του Νίκου Νικολόπουλου στην Ταινιοθήκη

Η "χειροποίητη" ταινία συνδυάζει μεθόδους του κλασικού κινηματογράφου με μεθόδους video art.

Οι Coldplay στα Village Cinemas σε ζωντανή αναμετάδοση

Η συναυλία θα μεταδίδεται από την Αργεντινή σε πραγματικό χρόνο, μέσω δορυφόρου.

Στην Αυλή του Σχολείου

Βραβείο κριτικών στις Κάνες για ένα αποκαλυπτικό ψυχογράφημα και μια διεισδυτική ματιά πάνω στην κοινωνική ένταξη στην καλύτερη παράδοση των αδελφών Νταρντέν.

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

Ένα πνευματώδες σενάριο και μια εξαιρετική Λέσλι Μάνβιλ ζωηρεύουν μια τυποποιημένη κομεντί της παλιάς σχολής.

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.