Η Θετική Πλευρά της Ζωής

2

Χολιγουντιανής κοπής ριμέικ της τεράστιας γαλλικής επιτυχίας «Άθικτοι», από το οποίο λείπει η κομψή φινέτσα και οι κινηματογραφικές λεπτομέρειες που έκαναν το πρωτότυπο φιλμ υπόδειγμα λαϊκής, συνταγογραφημένης κομεντί.

Η Θετική Πλευρά της Ζωής

Με 19,5 εκατομμύρια εισιτήρια στη χώρα της και 427 εκατομμύρια δολάρια παγκόσμιες εισπράξεις, οι «Άθικτοι» (2011) των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στην ιστορία του γαλλικού σινεμά. Υπόδειγμα σεναριακής τελειοποίησης μιας εύπεπτης όσο και δοκιμασμένης κωμικής συνταγής, ανάγκασε τον ιδιοφυή παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν να αγοράσει το δικαίωμα διασκευής της απ’ το χαρτί κιόλας, πριν καν αυτή γυριστεί!

Περνώντας από σαράντα κύματα, ανάμεσά τους και το τσουνάμι που διέλυσε την εταιρεία παραγωγής του TWC (The Weinstein Company), το αγγλόφωνο ριμέικ φτάνει τελικά στις αίθουσες δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πόσο πιο απλοϊκή κινηματογραφικά είναι μπροστά στην ευρωπαϊκή η χολιγουντιανή φόρμουλα μιας εμπορικής ταινίας.

Η Θετική Πλευρά της Ζωής - εικόνα 1

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, τουλάχιστον ως προς τα βασικά, γι’ αυτό και ο σεναριογράφος Τζον Χάρτμιρ μένει πιστός στις έξυπνες και πιασάρικες ιδέες της πρωτότυπης ταινίας, βασισμένης στις αντιθέσεις πλούσιος-φτωχός και διανοούμενος-λαϊκός τύπος. Έτσι, όταν ο βαθύπλουτος τετραπληγικός Φίλιπ Λακάς προσλαμβάνει, ενάντια σε κάθε ορθή κρίση, για βοηθό-νοσοκόμο του τον «χύμα», μαύρο Ντελ, η σχέση τους θα εξελιχτεί με τον πιο παράδοξα συμφιλιωτικό και πολύτιμο και για τους δυο τους τρόπο. Η αναμενόμενη αυτή διαδρομή περιγράφεται με τρυφερότητα, ευρηματικότητα και χιούμορ από τους Τολεντανό και Νακάς, οι οποίοι εναλλάσσουν με τίμια οικειότητα κωμικές και δραματικές στιγμές, χωρίς να χάνουν ποτέ από το στόχαστρό τους το θεατή.

Εδώ η εκτέλεση της ίδιας συνταγής είναι πιο άψυχη, οι μελοδραματικές υπερβολές εντονότερα τονισμένες και το κομψό φινίρισμα απόν. Το βασικό κόνσεπτ συνεχίζει να δουλεύει βέβαια, αλλά η μέθοδος δημιουργίας δραματικών αντιθέσεων, αστείων ανατροπών και συγκινητικών ξεσπασμάτων είναι πλήρως διάφανη, απλοποιημένη με μια περιττή χολιγουντιανή αφέλεια. Προσθέστε και την επαγγελματικά διεκπεραιωτική ερμηνεία των δυο πρωταγωνιστών (η σύγκριση με εκείνη των Ομάρ Σι και Φρανσουά Κλιζέ είναι συντριπτική) και έχετε μια ακόμα κομεντί της σειράς – τυποποιημένο προϊόν μιας καλολαδωμένης γιγάντιας δολαριομηχανής.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: ODEON / AUDIOVISUAL.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Θετική Πλευρά της Ζωής

The Upside
2
  • Κομεντί
  • 2017
  • Διάρκεια: 126 '
  • Νιλ Μπέργκερ

Ένας πλούσιος τετραπληγικός προσλαμβάνει για βοηθό-νοσοκόμο του έναν νεαρό μαύρο, ο οποίος θα του αλλάξει την απαισιόδοξη άποψή του για τη ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".