Η Επόμενη Μέρα Μιας Σχέσης

3

Το υπόγειο και ανατρεπτικό χιούμορ μετατρέπει μια διαλογική δραμεντί σε ένα έξυπνο και πολυδιάστατο σχόλιο πάνω στην ηθική των σύγχρονων επαγγελματικών, οικογενειακών κι ερωτικών σχέσεων.

Η Επόμενη Μέρα Μιας Σχέσης

Οποιος έχει δει το «Στη Χώρα των Άλλων» (2012) θα θυμάται το ιδιαίτερο σκηνοθετικό ύφος του σπουδαγμένου στις ΗΠΑ Νοτιοκορεάτη Σάνγκ-σου Χονγκ, μια σπιρτόζικη μείξη ειρωνικής κωμωδίας και χαμηλότονου δράματος, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ να διασκεδάζει σε έναν παιχνιδιάρικα τριπλό ρόλο. Ιδιαίτερα παραγωγικός, ο Χονγκ είναι ένας από τους συχνούς θαμώνες των διεθνών φεστιβάλ, καθώς μόνο πέρυσι το «On the Beach at Night Alone» κέρδισε βραβείο γυναικείας ερμηνείας (Μιν-χι Κιμ) στο Βερολίνο και δύο ταινίες του συμμετείχαν στο επίσημο πρόγραμμα των Κανών.

Η μία από αυτές, η «Επόμενη Μέρα Μιας Σχέσης», προβλήθηκε στο Διεθνές Διαγωνιστικό. Ασπρόμαυρη, διαλογική και μικρού βεληνεκούς δραμεντί, μιλάει για τις σχέσεις ενός 50χρονου ιδιοκτήτη μικρού εκδοτικού οίκου με τρεις γυναίκες, τη σύζυγό του, η οποία υποπτεύεται πως εκείνος, καθώς λείπει συχνά από το σπίτι για δουλειές ή χαλαρωτικούς περιπάτους, την απατά· την ερωμένη του με την οποία είναι ερωτευμένος· και την καινούργια υπάλληλό του, μια έξυπνη κοπέλα που φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας.

Η Επόμενη Μέρα Μιας Σχέσης - εικόνα 1

Επικεντρωμένος στο ανταγωνιστικό παιχνίδι των δύο φύλων, ο Χονγκ κρατά στη μία πλευρά του κάδρου τον συμφεροντολόγο, συναισθηματικά αδύναμο και μπερδεμένο ήρωά του, δουλεύοντας πάνω στη δυναμική την οποία αναπτύσσει το διαφορετικό δίπολο που σχηματίζει με κάθε θηλυκό «αντίπαλο». Αλλάζοντας διαρκώς οπτική γωνία, θέτει ηθικά διλήμματα, εκφράζει ψυχολογικές ανασφάλειες κι εξωτερικεύει ερωτικές επιθυμίες, ενώ με ένα ευρηματικό μοντάζ κι ένα υπόγειο, ανατρεπτικό χιούμορ δίνει σε χαρακτήρες και γεγονότα επιπλέον μία, εκ πρώτης όψεως αφανή διάσταση.

Έτσι, όπως σε κάθε ταινία του, η ανθρώπινη επικοινωνία αναδεικνύεται κι εδώ σαν ένα ανάλαφρα δραματικό παιχνίδι αθώας εξαπάτησης κι εφήμερου εξουσιαστικού ελέγχου. Στοιχεία που συναντάμε στον Γούντι Άλεν και τον Ερίκ Ρομέρ διασταυρώνονται με αβίαστη κομψότητα, μια πικρή νοσταλγία καλύπτει τις απέλπιδες προσπάθειες των ηρώων να βρουν στον άλλον τον εαυτό τους και όλα ολοκληρώνονται ως ένα πολυδιάστατο σχόλιο πάνω στην ηθική των σύγχρονων επαγγελματικών, οικογενειακών κι ερωτικών σχέσεων.

Α/Μ. Ν. Κορέα. 2018. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Επόμενη Μέρα Μιας Σχέσης

Geu-hu / The Day After
3
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 97 '
  • Χονγκ Σανγκ-σου

Η σχέση ενός ιδιοκτήτη μικρού εκδοτικού οίκου με τρεις γυναίκες, τη σύζυγο, την ερωμένη και την καινούργια υπάλληλό του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο βλέπουμε στα σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι κριτικές, τα τρέιλερ και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις νέες ταινίες της εβδομάδας στους κινηματογράφους της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
21/11/2025

Πού θα δεις όλες τις ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη

Λίγο πριν την κυκλοφορία της νέας του ταινίας, όλη η φιλμογραφία του Γιάννη Οικονομίδη αποκλειστικά στο cinobo.com

Ξεκινάει το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Μπαίνοντας δυναμικά στη δεύτερη δεκαετία του, το πετυχημένο σινε-event της Καλαμάτας σηκώνει αυλαία και από τις 21 έως τις 30/11 παρουσιάζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα 108 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, αλλά και ένα πλούσιο καλειδοσκόπιο παράλληλων δράσεων.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (20-26/11)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Χλίνουρ Πάλμασον έκανε μια ταινία για την "Αγάπη που Απομένει"

Μιλήσαμε με τον διακεκριμένο Ισλανδό δημιουργό που σκηνοθετεί ένα βραδυφλεγές οικογενειακό δράμα με φόντο τα επιβλητικά τοπία του απομακρυσμένου νησιού.

Pt-shorts: Οι βραβευμένες ταινίες του 2025 στην Αθήνα

Tο pt-shorts: Potidania Film Festival επιστρέφει στην Αθήνα με μια ειδική προβολή των 6 βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους του 2025.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 20 Νοεμβρίου.