Ρομπέν των Δασών

Ο μύθος του κουκουλοφόρου υπερασπιστή των αδυνάτων εκμοντερνίζεται άστοχα και αντιθεαματικά, φορτωμένος με μια οργισμένη αντικαπιταλιστική και αντιπολεμική αλληγορία στα όρια της παρωδίας.

Ρομπέν των Δασών

Οκτώ χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση του Ρομπέν των Δασών στη μεγάλη οθόνη, σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ, ο διαχρονικός βρετανικός μύθος του κουκουλοφόρου υπερασπιστή των αδυνάτων επιστρέφει σε μια νεανικότερη και... πολιτικότερη εκδοχή διά χειρός του τηλεοπτικού Ότο Μπάθερστ («Peaky blinders», «Black mirror»). Σύμφωνα με αυτήν, όταν ο νεαρός λόρδος του Λόξλεϊ επιστρέφει από τις Σταυροφορίες, βρίσκει τη γη του κατασχεμένη από τον σερίφη του Νότιγχαμ και την αγαπημένη του Μάριον στην αγκαλιά ενός άλλου άντρα. Ένας παλιός γνωστός του από τον πόλεμο όμως προσφέρεται να τον βοηθήσει με έναν ανορθόδοξο τρόπο.

Τα γνωστά κατορθώματα του μεσαιωνικού επαναστάτη εκμοντερνίζονται άστοχα και αντιθεαματικά, με μια εικονογραφία που παραπέμπει άλλοτε διακριτικά (τα βέλη μοιάζουν με σφαίρες) και άλλοτε άτσαλα (οι στολές των «κακών») σε ένα δυσοίωνο σήμερα. Και σαν να μην της έφταναν μια παιδαριώδης πλοκή γεμάτη απιθανότητες και μια χαοτική αφήγηση, έρχεται μια οργισμένη αντικαπιταλιστική και αντιπολεμική αλληγορία να σπρώξει αυτήν την αποτυχημένη περιπέτεια εποχής στα όρια της παρωδίας.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρομπέν των Δασών

Robin Hood
1,5
  • Περιπέτεια
  • 2018
  • Διάρκεια: 116 '
  • Ότο Μπάθερστ

Επιστρέφοντας από τις Σταυροφορίες, ο νεαρός λόρδος του Λόξλεϊ βρίσκει τη γη του κατασχεμένη από τον σερίφη του Νότιγχαμ και την αγαπημένη του Μάριον στην αγκαλιά ενός άλλου άντρα. Ένας παλιός γνωστός του από τον πόλεμο όμως προσφέρεται να τον βοηθήσει με έναν ανορθόδοξο τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2022

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Ο Ντογκτανιάν και οι Τρεις Σωματοφύλακες

Οι "Τρεις σωματοφύλακες" διασκευάζονται σε μια διασκεδαστικά παιδική, καρτούν εκδοχή, πιστή στο περιπετειώδες πνεύμα του Αλέξανδρου Δουμά.

Αδελαΐδα

Λιγοστοί διάλογοι, ατμοσφαιρικά πλάνα (σε γήινα, σαθρά χρώματα) και μια αίσθηση αδυναμίας φυγής από το – ιστορικό – πεπρωμένο κυριαρχούν στη μελαγχολική ποιητική ελεγεία για έναν αδύνατο έρωτα.