Ο Άντρας που Έριξε τον Λευκό Οίκο

2

Βιογραφικό –και αγιογραφικό, χωρίς κινηματογραφική προσωπικότητα– θρίλερ πάνω στον επί 30 χρόνια άγνωστο πληροφοριοδότη της «Washington Post» με το ψευδώνυμο «Βαθύ Λαρύγγι».

Ο Άντρας που Έριξε τον Λευκό Οίκο

Βιογραφικό –και αγιογραφικό, χωρίς κινηματογραφική προσωπικότητα– θρίλερ πάνω στον επί 30 χρόνια άγνωστο πληροφοριοδότη της «Washington Post» με το ψευδώνυμο «Βαθύ Λαρύγγι».

Ο Άντρας που Έριξε τον Λευκό Οίκο - εικόνα 1

Ο Μαρκ Φελτ της ταινίας του Πίτερ Λάντεσμαν θυμίζει τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη του «Ζ». Έναν άνθρωπο που, μακριά από οποιαδήποτε προσωπική πολιτική ατζέντα, βρέθηκε στη μέση­ ενός μείζονος εθνικού πολιτικού σκανδάλου και αποφάσισε να κινηθεί με αποκλειστικό γνώμονα την προσωπική αίσθηση δικαίου. Μια αίσθηση που, χωρίς πολιτική πυξίδα, αγγίζει τα όρια της γραφειοκρατικής και νομικίστικης τυπολατρίας, κατάφερε όμως να ­διαμορφώσει με το δικό της θετικό τρόπο την Ιστορία.

Ο Άντρας που Έριξε τον Λευκό Οίκο - εικόνα 2

Σεναριογράφος και σκηνοθέτης πολιτικών («Parkland») και αθλητικών («Concussion») δραμάτων βασισμένων σε αληθινά γεγονότα, ο Λάντεσμαν περιγράφει εδώ με οργανωμένο μα εντελώς απρόσωπο τρόπο πώς ένας ευσυνείδητος Αμερικανός πατριώτης, επί τρεις δεκαετίες στέλεχος του FBI και βραχύβιος υποδιευθυντής του, μετατράπηκε σε κρυφό πληροφοριοδότη της «Washington Post» όταν διαπίστωσε πως η κυβέρνηση συνωμοτούσε για να καλύψει την υπόθεση Γουότεργκεϊτ. Με τη στιβαρή παρουσία του, ο Λίαμ Νίσον είναι πειστικός ως μονόχνοτος κρατικός υπάλληλος που καλείται να γίνει ο ύστατος υπερασπιστής τής (δημοκρατικής) αλήθειας, με τον Λάντεσμαν να στέκεται περισσότερο εκστατικός παρά κριτικός απέναντι στις μεθόδους (παράνομη παρακολούθηση των μελών του Weather Underground και όχι μόνο) και στα διλήμματά του. Έτσι, μέσα από ένα περιγραφικό, «επίπεδο» σενάριο που πατά μια στο ψυχολογικό δράμα και μια στο θρίλερ, το αγιογραφικό πορτρέτο του Φελτ ολοκληρώνεται σαν κάτι ανάμεσα σε καλοστημένη τηλεταινία κι επαγγελματική κινηματογραφική διεκπεραίωση.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Άντρας που Έριξε τον Λευκό Οίκο

Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 103 '
  • Πίτερ Λάντεσμαν

Διαπιστώνοντας πως η κυβέρνηση Νίξον συνωμοτεί για να καλύψει την υπόθεση Γουότεργκεϊτ, ο υποδιευθυντής του FBI Μαρκ Φελτ αποφασίζει να διαρρεύσει κρυφά στον Τύπο πληροφορίες των οποίων η δημοσίευση θα προκαλέσει τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα της έκτης μέρας

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), το οποίο, συγκινημένο από την τελευταία ταινία του Χιροκάζου Κορεέντα, ανεβάζει διαρκώς ρυθμό. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της έκτης μέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
08/09/2026

Ελληνικό box office: Το καλλιτεχνικό σινεμά είναι εδώ

Τα θερινά συνεχίζουν να γεμίζουν με εγγυημένες επιτυχίες ("Minions", "Οδύσσεια", "Spider-Man"), αυτό που εντυπωσιάζει, όμως, είναι οι επιδόσεις βραβευμένων φεστιβαλικών ταινιών όπως το "Φιόρδ" και η "Πατρίδα".

Πέντε σπουδαίες αφορμές για θερινό σινεμά αυτή την εβδομάδα

Μπορεί ο Αύγουστος να εφυγε αλλά τα θερινά σινεμά εξακολουθούν να αποτελούν την τέλεια ευκαιρία να απολαύσουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες ταινίες που παίζουν αυτό το διάστημα.

Η "Σπασμένη Φλέβα" είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Όσκαρ

Η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη με τον Βασίλη Μπισμπίκη στον ρόλο ενός χρωμένου Έλληνα σε απόγνωση επιλέχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για την κατηγορία του Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε αυτό το φθινόπωρο στους κινηματογράφους

Από μεγάλα blockbuster έως ταινίες κατευθείαν από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ, μάθετε για όσες ταινίες ανυπομονούμε να δούμε μέσα στο φθινόπωρο.

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα του Σαββατοκύριακου

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), το οποίο χόρεψε στο ρυθμό των Oasis. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της τέταρτης και της πέμπτης μέρας.

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη

Ο "Κόκορας", τα "Μαγικά Φίλτρα 2" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (10-16/09)