Οδηγός Cinema

Ο Άντρας που Έριξε τον Λευκό Οίκο

Βιογραφικό –και αγιογραφικό, χωρίς κινηματογραφική προσωπικότητα– θρίλερ πάνω στον επί 30 χρόνια άγνωστο πληροφοριοδότη της «Washington Post» με το ψευδώνυμο «Βαθύ Λαρύγγι».

Ο Άντρας που Έριξε τον Λευκό Οίκο

Βιογραφικό –και αγιογραφικό, χωρίς κινηματογραφική προσωπικότητα– θρίλερ πάνω στον επί 30 χρόνια άγνωστο πληροφοριοδότη της «Washington Post» με το ψευδώνυμο «Βαθύ Λαρύγγι».

Ο Άντρας που Έριξε τον Λευκό Οίκο - εικόνα 1

Ο Μαρκ Φελτ της ταινίας του Πίτερ Λάντεσμαν θυμίζει τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη του «Ζ». Έναν άνθρωπο που, μακριά από οποιαδήποτε προσωπική πολιτική ατζέντα, βρέθηκε στη μέση­ ενός μείζονος εθνικού πολιτικού σκανδάλου και αποφάσισε να κινηθεί με αποκλειστικό γνώμονα την προσωπική αίσθηση δικαίου. Μια αίσθηση που, χωρίς πολιτική πυξίδα, αγγίζει τα όρια της γραφειοκρατικής και νομικίστικης τυπολατρίας, κατάφερε όμως να ­διαμορφώσει με το δικό της θετικό τρόπο την Ιστορία.

Ο Άντρας που Έριξε τον Λευκό Οίκο - εικόνα 2

Σεναριογράφος και σκηνοθέτης πολιτικών («Parkland») και αθλητικών («Concussion») δραμάτων βασισμένων σε αληθινά γεγονότα, ο Λάντεσμαν περιγράφει εδώ με οργανωμένο μα εντελώς απρόσωπο τρόπο πώς ένας ευσυνείδητος Αμερικανός πατριώτης, επί τρεις δεκαετίες στέλεχος του FBI και βραχύβιος υποδιευθυντής του, μετατράπηκε σε κρυφό πληροφοριοδότη της «Washington Post» όταν διαπίστωσε πως η κυβέρνηση συνωμοτούσε για να καλύψει την υπόθεση Γουότεργκεϊτ. Με τη στιβαρή παρουσία του, ο Λίαμ Νίσον είναι πειστικός ως μονόχνοτος κρατικός υπάλληλος που καλείται να γίνει ο ύστατος υπερασπιστής τής (δημοκρατικής) αλήθειας, με τον Λάντεσμαν να στέκεται περισσότερο εκστατικός παρά κριτικός απέναντι στις μεθόδους (παράνομη παρακολούθηση των μελών του Weather Underground και όχι μόνο) και στα διλήμματά του. Έτσι, μέσα από ένα περιγραφικό, «επίπεδο» σενάριο που πατά μια στο ψυχολογικό δράμα και μια στο θρίλερ, το αγιογραφικό πορτρέτο του Φελτ ολοκληρώνεται σαν κάτι ανάμεσα σε καλοστημένη τηλεταινία κι επαγγελματική κινηματογραφική διεκπεραίωση.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Άντρας που Έριξε τον Λευκό Οίκο

Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 103 '
  • Πίτερ Λάντεσμαν

Διαπιστώνοντας πως η κυβέρνηση Νίξον συνωμοτεί για να καλύψει την υπόθεση Γουότεργκεϊτ, ο υποδιευθυντής του FBI Μαρκ Φελτ αποφασίζει να διαρρεύσει κρυφά στον Τύπο πληροφορίες των οποίων η δημοσίευση θα προκαλέσει τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νίτραμ

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
19/05/2022

Τα Κορδόνια

Ανατομία των περίπλοκων, αντιφατικών οικογενειακών δεσμών και συμβιβασμών, η οποία δεν μπορεί να συντάξει σωστά τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ιδέες της.

Το Κοστούμι

Δραματικό θρίλερ δωματίου και διαδοχικών ανατροπών από τον οσκαρικό σεναριογράφο του "Παιχνιδιού της Μίμησης".

Νύχτα της Φωτιάς

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για μια λυρική και ταυτόχρονα σκληρά ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία χειρίζεται με ευαίσθητη ειλικρίνεια τις ηρωίδες, τα συναισθήματα και τα κοινωνικοπολιτικά της σχόλια.

Άνοιξη σε Μια Μικρή Πόλη

Χαμένο για χρόνια κινέζικο δράμα ημιτονίων και καταπιεσμένων παθών, από τις σημαντικότερες στιγμές του μεταπολεμικού ασιατικού σινεμά.

Κώδικας: Εκδίκηση

Ένας έμπειρος σκηνοθέτης ταινιών δράσης ("Επιχείρηση Χρυσά Μάτια", "Casino Royale") κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει νεύρο σε μια άνιση περιπέτεια εκδίκησης, η οποία, όταν αρχίζει να συνδέει τα κομμάτια της πλοκής, δεν έχει πια την παραμικρή πρωτότυπη ιδέα.

Έναρξη του φεστιβάλ Κανών με ζόμπι και Ζελένσκι

Μετά από μια πλήρη ακύρωση και μια χρονιά διστακτικής επανεκκίνησης, η μεγαλύτερη σινε-γιορτή σήκωσε αυλαία με ρεκόρ προσέλευσης, χαλαρή σινεφίλ διάθεση και έναν απρόσμενο καλεσμένο.