Φερδινάνδος

3

Αστεία, ζωηρή και διδακτική μεταφορά ενός διάσημου παιδικού βιβλίου από τον σκηνοθέτη των «Η Εποχή των Παγετώνων» και «Ρίο».

Φερδινάνδος

Αστεία, ζωηρή και διδακτική μεταφορά ενός διάσημου παιδικού βιβλίου από τον σκηνοθέτη των «Η Εποχή των Παγετώνων» και «Ρίο».

Φερδινάνδος - εικόνα 1

Γραμμένο το 1936 από τον Μάνρο Λιφ και εικονογραφημένο από τον Ρόμπερτ Λόουσον, το «Story of Ferdinand» έμελλε να γίνει με τα χρόνια ένα από τα διασημότερα παιδικά βιβλία, αγαπημένο του Τόμας Μαν και του Γκάντι­. Το 1938 ο Γουόλτ Ντίσνεϊ το μετέτρεψε σε επτάλεπτο καρτούν και κέρδισε το αντίστοιχο Όσκαρ χάρη σε ένα σπιρτόζικο συνδυασμό χιούμορ, συναισθηματισμού και διαχρονικών πασιφιστικών μηνυμάτων, τα οποία προπαγανδίζει αποτελεσματικά το πρωτότυπο υλικό: η ιστορία του γιγα­ντόσωμου αλλά καλόκαρδου ταύρου Φερδινάνδου, ο οποίος παρεξηγείται ως ανήμερο θηρίο, συλλαμβάνεται και αποστέλλεται σε μια ειδική φάρμα, απ’ όπου θα καταλήξει είτε στην αρένα των ταυρομαχιών είτε στον χασάπη.

Υποδειγματικός αφηγητής animated κωμικών περιπετειών­ («Η Εποχή των Παγετώνων», Ρίο»), ο Κάρλος Σαλντάνα έχει στα χέρια του ένα καλοζυγισμένο σενάριο, το οποίο εμπλουτίζει με γραφικούς χαρακτήρες (κορυφαία η κατσίκα-κόουτς Λούπε) και χαριτωμένα ενσταντανέ το βασικό στόρι του Λιφ. Έτσι το αστείο ισορροπεί με το δράμα, ο Φερδινάνδος γίνεται ένας αξιολάτρευτος ήρωας για το παιδικό κοινό και ο καθένας προβάλλει την αλληγορία που του ταιριάζει­ πάνω στο φιλειρηνικό πρότυπο­ τού... αντιρρησία συνείδησης ταύρου.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Φερδινάνδος

Ferdinand
3
  • Animation
  • 2017
  • Διάρκεια: 106 '
  • Κάρλος Σαλντάνα

Ο Φερδινάνδος είναι ένας γιγαντόσωμος, αλλά καλόκαρδος ταύρος, ο οποίος παρεξηγείται ως ανήμερο θηρίο, συλλαμβάνεται και αποστέλλεται σε μια ειδική φάρμα, απ’ όπου θα καταλήξει είτε στην αρένα των ταυρομαχιών είτε στον χασάπη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.