Ο Χιονάνθρωπος

2,5

Υποβλητικά σκηνοθετημένη μεταφορά ενός μπεστ σέλερ του Γιου Νέσμπε, διασκευασμένη σεναριακά με μονοδιάστατη, βεβιασμένη εμμονή στην αγωνιώδη δράση.

Ο Χιονάνθρωπος

Υποβλητικά σκηνοθετημένη μεταφορά ενός μπεστ σέλερ του Γιου Νέσμπε, διασκευασμένη σεναριακά με μονοδιάστατη, βεβιασμένη εμμονή στην αγωνιώδη δράση.

Ο Χιονάνθρωπος - εικόνα 1

Αυτός που έκανε την αρχή το 1992 ήταν ο Δανός Πέτερ Χόε με το «Η δεσποινίς Σμίλα διαβάζει το χιόνι». Ταυτόχρονα ο Σουηδός Χένινγκ Μανκέλ μας σύστηνε τον αστυνομικό Κουρτ Βαλάντερ, βάζοντας τα θεμέλια του λογοτεχνικού κινήματος που θα κατακτούσε τον κόσμο ύστερα από μία δεκαετία με το πρωτοφανές σουξέ της «Τριλογίας του Μιλένιουμ» του Σουηδού Στιγκ Λάρσον. Οι περιπέτειες των Μίκαελ Μπλόμκβιστ και Λίσμπεθ Σαλάντερ άνοιξαν τις πόρτες της επιτυχίας σε μια σειρά συγγραφείς όπως ο Ισλανδός Άρναλντουρ Ιντρίδασον, οι Σουηδοί Άρνε Νταλ και Καμίλα Λέκμπεργκ ή ο Νορβηγός σούπερ σταρ Γιου Νέσ­μπε, καθιερώνοντας το Nordic noir ως την πιο αναγνωρίσιμη εικόνα της σκανδιναβικής πραγματικότητας διεθνώς.

Ο Νέσμπε, διάσημος για τη σειρά των 11 μυθιστορημάτων του με ήρωα τον αλκοολικό και αντισυμβατικό στις μεθόδους του αστυνομικό επιθεωρητή Χάρι Χόλε, ευτύχησε στο παρελθόν με τη μεταφορά του «Κυνηγοί κεφαλών» στη μεγάλη οθόνη από τον Μόρτεν Τίλντουμ. Τώρα, σε ένα πολύ πιο φιλόδοξο κινηματογραφικό εγχείρημα το οποίο προοριζόταν αρχικά για τον Μάρτιν Σκορσέζε (αποτραβηγμένος στο ρόλο του εκτελεστή παραγωγού πλέον), ο Χόλε αναλαμβάνει μαζί με μια νεότερη συνάδελφό του να διερευνήσει την εξαφάνιση μιας μητέρας που το μαντίλι της βρέθηκε τυλιγμένο γύρω από ένα χιονάνθρωπο στην αυλή της. Το μοτίβο επαναλαμβάνεται, ο serial killer αφήνει μηνύματα στον επιθεωρητή μας και παλιές υποθέσεις εξαφάνισης, μαζί με το παρελθόν της συναδέλφου του και μερικά διαπλεκόμενα συμφέροντα, συνθέτουν ένα θανάσιμα μυστηριώδες παζλ που μόνον ο Χόλε μπορεί να συνθέσει με (επώδυνη) επιτυχία.

Ο Χιονάνθρωπος - εικόνα 2

Εκτός από μια συναρπαστική ίντριγκα, τα ογκώδη μυθιστορήματα του Νέσμπε (εδώ πρόκειται για το έβδομο της σειράς με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε) προσφέρουν άφθονο υλικό τόσο για ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων τους όσο και για κοινωνική κριτική μιας ευνομούμενης πραγματικότητας, η οποία έχει απωθήσει συστηματικά αμαρτωλά μυστικά, ιστορικά εγκλήματα και προσωπικές ενοχές. Αλλά η σεναριακή διασκευή των πρωτοκλασάτων Χοσεΐν Αμίνι («Drive», «Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου»), Πίτερ Στρον («Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι») και Σέρεν Σβέιστρουπ (δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς «The killing») εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στην αστυνομική πλευρά της πλοκής, η οποία, για να διατηρήσει υψηλή αφηγηματική ταχύτητα, «συμπιέζει» τα γεγονότα, διογκώνει τις συμπτώσεις και αφήνει στον σπουδαίο Τόμας Άλφρεντσον («Άσε το Κακό να Μπει», «Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι») όλη τη βρόμικη δουλειά.

Η υποβλητική σκηνοθεσία –με τα γεωμετρικά πλάνα, το κοφτερό μοντάζ (έχει βάλει και η Θέλμα Σουνμέικερ το χεράκι της) και την υποβλητική ατμόσφαιρα– εκμεταλλεύεται το παγωμένο τοπίο, νεκρώνει τις διόδους επικοινωνίας των ανθρώπων κι επιβάλλει μια αποστασιοποιημένα απειλητική αίσθηση, πολύτιμα σημάδια κινηματογραφικής έμπνευσης σε ένα μονοδιάστατο αστυνομικό θρίλερ με αδικαιολόγητα βεβιασμένη εμμονή στην αγωνιώδη δράση.

Μ. Βρετανία, Σουηδία, ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Χιονάνθρωπος

The Snowman
2,5
  • Θρίλερ
  • 2017
  • Διάρκεια: 119 '
  • Τόμας Άλφρεντσον

Ο αλκοολικός και αντισυμβατικός στις μεθόδους του αστυνομικός Χάρι Χόλε αναλαμβάνει να διερευνήσει την εξαφάνιση μιας μητέρας, που το μαντίλι της βρέθηκε τυλιγμένο γύρω από ένα χιονάνθρωπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.