Το Άγγιγμα του Κακού

5

Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα γραφής της απαράμιλλης δεξιοτεχνίας του Όρσον Γουέλς.

Το Άγγιγμα του Κακού

Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα γραφής της απαράμιλλης δεξιοτεχνίας του Όρσον Γουέλς. Ο παμμέγιστος Αμερικανός δημιουργός μετατρέπει την έρευνα για μια έκρηξη βόμβας από έναν Μεξικανό κι έναν Αμερικανό αστυνομικό σε ένα από τα κορυφαία φιλμ νουάρ στην ιστορία του είδους.

Το Άγγιγμα του Κακού - εικόνα 1

Αν και για αρκετά χρόνια το αστυνομικό δράμα του Αμερικανού βιρτουόζου δεν είχε την αναγνώριση που του άξιζε, σήμερα δικαίως θεωρείται ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της απαράμιλλης δεξιοτεχνίας του. Ο παμμέγιστος Αμερικανός δημιουργός μετατρέπει την έρευνα για μια έκρηξη βόμβας από έναν Μεξικανό κι έναν Αμερικανό αστυνομικό σε ένα από τα κορυφαία φιλμ νουάρ στην ιστορία του είδους.

Πλανοθεσία που ξεβολεύει τον θεατή, σκιές στο φόντο που στοιχειώνουν τη δράση, αποπνικτικό και κάθιδρο μεξικανικό φόντο, εικαστική λεπτολογία που αποφεύγει την αυτοαναφορικότητα, καστ απίστευτης ποιότητας κι ένα εναρκτήριο μονοπλάνο τριάμισι λεπτών, που αποτελεί από μόνο του κινηματογραφική σπουδή, είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του αριστουργηματικού παζλ. Όλα τα παραπάνω δεν υπηρετούν κάποιον αόριστο περφεξιονισμό, αλλά αποτελούν ένα σχόλιο πάνω στην παντοδύναμη εξουσία, στους φορείς της και στη διαφθορά που τους χαρακτηρίζει. Στις αίθουσες προβάλλεται το «director’s cut», μια μεταγενέστερη εκδοχή της ταινίας, η οποία μονταρίστηκε με βάση ένα υπόμνημα 58 σελίδων που είχε στείλει ο Γουέλς στην παραγωγό εταιρεία Universal.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1958. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Το Άγγιγμα του Κακού

Touch of Evil
5
  • Φιλμ Νουάρ
  • 1958
  • Διάρκεια: 111 '
  • Όρσον Γουέλς

Ένας Μεξικανός κι ένας Αμερικανός αστυνομικός προσπαθούν να εξιχνιάσουν την υπόθεση μιας έκρηξης βόμβας που έγινε στα σύνορα των δύο χωρών, η οποία τους φέρνει αντιμέτωπους με το οργανωμένο έγκλημα και την αστυνομική διαφθορά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.