Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού

Βιντεοκλιπίστικη, χαβαλετζίδικη και μεταμοντέρνα συνταγογραφημένη διασκευή της αρχής του μύθου των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης. Πραγματικοί πρωταγωνιστές τα ειδικά εφέ, τα τριψήφια ντεσιμπέλ και το καταιγιστικό μοντάζ, σήμα κατατεθέν του σκηνοθέτη του «Δυο Καπνισμένες Κάννες» και του… ανακαινισμένου «Sherlock Holmes».

Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού

Αφού συμμαχήσει με σκοτεινές μαγικές δυνάμεις και σκοτώσει τον αδερφό του και βασιλιά Ούθερ, ο αδίστακτος Βόρτιγκεν ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας. Ξέρει όμως πως ο γιος του Ούθερ, που είναι ακόμη ζωντανός, θα επιστρέψει για να τραβήξει το μυθικό σπαθί Εξκάλιμπερ από το βράχο και να τον εκδικηθεί. Βιντεοκλιπίστικη, χαβαλετζίδικη και προβλέψιμη μεταμοντέρνα διασκευή της αρχής του μύθου των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης.

Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού - εικόνα 1

Μετά την αποφασιστική τελευταία μάχη της ταινίας, στον επινίκιο επίλογό της ο Αρθούρος ολοκληρώνει την κατασκευή ενός γιγάντιου τραπεζιού στη μεγάλη σάλα του Κάμελοτ. Προφανώς, λοιπόν, ο θρύλος των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης θα λάμψει στο επόμενο­ κεφάλαιο της –wishful– σειράς, στην αρχή της οποίας «πρωταγωνιστής» είναι το Εξκάλιμπερ. Το μυθικό σπαθί του βασιλιά Ούθερ, το οποίο μετά τη δολοφονία του τελευταίου από τον αδίστακτο αδερφό του Βόρτιγκεν, σφετεριστή πλέον του θρόνου της Αγγλίας, βρίσκεται βαθιά καρφωμένο σε ένα βράχο. Ο θρύλος λέει πως μόνον ο νόμιμος διάδοχος μπορεί να το τραβήξει και ο Βόρτιγκεν το περιμένει, σε αντίθεση με τον νεαρό Αρθούρο, έναν τσαμπουκαλή μικροαπατεώνα που μεγάλωσε σε πορνείο του Λονδίνου χωρίς να ξέρει τι του επιφυλάσσει η μοίρα.

Ο μύθος της ιστορικής ενοποίησης των βρετανικών φύλων υπό τους Αγγλοσάξονες δέχεται άλλη­ μία κινηματογραφική μεταφορά από τον μεταμοντέρνα παιχνιδιάρη Γκάι Ρίτσι, τον Βρετανό σκηνοθέτη του «Δυο Καπνισμένες Κάννες» και του... ανακαινισμένου «Sherlock Holmes». Αν και ο Μέρλιν δεν κάνει ακόμη εδώ την εμφάνισή του, η παρουσία της μαγείας είναι κυρίαρχη, όπως και αυτές των ειδικών εφέ, των τριψήφιων ντεσιμπέλ και του καταιγιστικού μοντάζ, το οποίο σπιντάρει, υπονομεύει, νοστιμίζει κι ενίοτε μπουρδουκλώνει τη βιντεοκλιπίστικη αφήγηση. Οι προσθαφαιρέσεις στη γνωστή ιστορία, που την κάνουν να φέρνει στον Ρομπέν των Δασών, δεν προσφέρουν ιδιαίτερες συγκινήσεις και ανεξαιρέτως όλοι οι χαρακτήρες μοιάζουν χάρτινοι ακόμη και με τα μέτρα ενός graphic novel. Για όποιον θέλει να δει και μια χριστιανική αλληγορία (υπάρχει μέχρι και η σκηνή της Αποκαθήλωσης), μπράβο του, οι υπόλοιποι ας αναζητήσουν το «Εξκάλιμπερ» του Τζον Μπούρμαν.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού

King Arthur: Legend of the Sword
2
  • Περιπέτεια
  • 2017
  • Διάρκεια: 126 '
  • Γκάι Ρίτσι

Αφού συμμαχήσει με σκοτεινές μαγικές δυνάμεις και σκοτώσει τον αδερφό του και βασιλιά Ούθερ, ο αδίστακτος Βόρτιγκεν ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας. Ξέρει όμως πως ο γιος του Ούθερ, που είναι ακόμη ζωντανός, θα επιστρέψει για να τραβήξει το μυθικό σπαθί Εξκάλιμπερ από το βράχο και να τον εκδικηθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 29/9

Μια επική περιπέτεια και τέσσερις ακόμα τίτλοι προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/09/2022

Ο Ομάρ Ελ Ζοχάιρι κάνει την πατριαρχία "Φτερά και Πούπουλα"

Συνομιλούμε με το σκηνοθέτη του πρωτότυπου αιγυπτιακού δράματος όπου ο Μαγικός ρεαλισμός συναντά κοινωνική καταγγελία.

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.