Το Παλιό και το Νέο (Γενική Γραμμή)

4,5

Μια ταινία κομματικής προπαγάνδας μετατρέπεται σε ένα αξεπέραστο μάθημα πολυφωνικού μοντάζ και σε έναν συγκινητικό ύμνο στη σχέση του ανθρώπου με τη γη (του).

Το Παλιό και το Νέο (Γενική Γραμμή)

Μια ταινία κομματικής προπαγάνδας μετατρέπεται σε ένα αξεπέραστο μάθημα πολυφωνικού μοντάζ και σε έναν συγκινητικό ύμνο στη σχέση του ανθρώπου με τη γη (του).

Το Παλιό και το Νέο (Γενική Γραμμή) - εικόνα 1

Μετά το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» (1926) ο Σεργκέι Αϊζενστάιν ξεκινά τα γυρίσματα μιας ταινίας η οποία, μέσα από την ιστορία μιας αγρότισσας που οργανώνει έναν γαλακτοκομικό συνεταιρισμό, θα επιχειρούσε να προπαγανδίσει την κολεκτιβοποίηση των κουλάκων μετά τη σοβιετική επανάσταση του 1917. Εν τω μεταξύ θα μεσολαβήσει ο πιο επείγων «Οκτώβρης» (1927) και τελικά το «Παλιό και το Νέο», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος τής επί χρόνια γνωστής ταινίας ως «Γενική Γραμμή», θα ολοκληρωθεί το 1929. Μαζί του κι ένα αξεπέραστο μάθημα πολυφωνικού μοντάζ, η κορυφαία ίσως δουλειά του Αϊζενστάιν στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό εκφραστικό μέσο, μετατρέποντας ένα προπαγανδιστικό φιλμ σε έναν συγκινητικό –λυρικό, διαλεκτικό και δια­χρονικό– ύμνο στη σχέση του ανθρώπου με τη γη (του).

Α/Μ. Σοβιετική Ένωση. 1929. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Παλιό και το Νέο (Γενική Γραμμή)

Staroye i Novoye
4,5
  • Κοινωνική
  • 1929
  • Διάρκεια: 121 '
  • Σεργκέι Αϊζενστάιν

Η Μάρθα Λάπκινα, μια φτωχή αγρότισσα, οργανώνει στο χωριό της έναν γαλακτοκομικό συνεταιρισμό στο πλαίσιο της κολεκτιβοποίησης των κουλάκων μετά τη σοβιετική επανάσταση του 1917.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.