Searching for Rodakis

2,5

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Searching for Rodakis

Ποια ήταν η Χρυσούλα Ροδάκη; Αυτή την απορία προσπαθεί να λύσει ο σκηνοθέτης Κερέμ Σοϊγιλμάζ, όταν μια μαρμάρινη ταφόπλακα αποκαλύπτεται κάτω από τις σανίδες του δαπέδου του σπιτιού των παππούδων του στο Καρατζάκιοϊ, ένα χωριό βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης. Επάνω της γράφει "Του Θεού Χρυσούλα Ροδάκη θανούσα τη δεκάτη ογδόη μαρτίου 1881".

Αναπαριστώντας την ανακάλυψή της από τους συγγενείς του, ο Σοϊγιλμάζ ξεκινάει την αναζήτηση της προέλευσής της, η οποία θα τον οδηγήσει αρχικά στην ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έναν αιώνα πριν και κατόπιν στην άλλη άκρη του Αιγαίου. Πρόκειται για μια απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν και για μια μισοξεχασμένη ιστορία πάνω στη διαμόρφωση της σύγχρονης βαλκανικής πραγματικότητας, η οποία έρχεται με συμφιλιωτική διάθεση στο φως.

Τουρκία, Δανία. 2023. Διάρκεια: 57΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Searching for Rodakis

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 57 '
  • Κερέμ Σογιλμάζ

Όταν μια ελληνική ταφόπλακα ανακαλύπτεται κάτω από τις σανίδες του δαπέδου σε ένα παλιό χωριάτικο σπίτι στην Τουρκία, μια μισοξεχασμένη ιστορία πάνω στη δημιουργία της χώρας έρχεται στο φως.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Τζέιμς Χέτφιλντ των Metallica είναι οργισμένος σερίφης στο γουέστερν Thicket

Σε ρόλο που δεν τον έχουμε συνηθίσει, αλλά δείχνει να του πηγαίνει, εμφανίζεται ο frontman του σπουδαίου thrash συγκροτήματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/07/2024

Πήγαμε στα γυρίσματα του Υπάρχω, της βιογραφίας του Στέλιου Καζαντζίδη και πιο αναμενόμενης ελληνικής ταινίας της χρονιάς

Παρακολουθήσαμε την προετοιμασία της ταινίας του Γιώργου Τσεμπερόπουλου με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Μάστορα στο ρόλο του Στέλιου Καζαντζίδη.

Για καλό σινεμά, κρασί και πίτσα στην ανανεωμένη Αίγλη Ζαππείου

Με νέο πρόσωπο συστήνεται το ιστορικό θερινό σινεμά στην καρδιά του κέντρου, το οποίο έχει αναβαθμιστεί σε όλα του.

Η επανέκδοση του "Όλα για τη Μητέρα μου" του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι ίσως η σημαντικότερη του καλοκαιριού

Το οσκαρικό μελόδραμα "Όλα για τη Μητέρα μου" του Πέδρο Αλμοδόβαρ άλλαξε άρδην το κινηματογραφικό τοπίο πριν 25 χρόνια και τώρα επιστρέφει σε ένα κόσμο πιο κοντά σε εκείνον που οραματίστηκε ο Ισπανός auteur.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής των Όσκαρ

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου καλεί τους Έλληνες και τις Ελληνίδες παραγωγούς ταινιών να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τα βραβεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Παγκόσμια πρεμιέρα στο Τορόντο για το "Κρέας" του Δημήτρη Νάκου

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ταξιδεύει στο κορυφαίο φεστιβάλ του Καναδά για την παγκόσμια πρεμιέρα του μεγάλου μήκους ντεμπούτου του.

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Μπομπ Ντίλαν στο teaser του A Complete Unknown

Τραγουδώντας το "A Hard Rain's A-Gonna Fall" συστήνεται στο ρόλο του θρυλικού τραγουδοποιού ο διάσημος ηθοποιός.