Η Αποφοίτηση

Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες για μια διεισδυτική ματιά στη μετα-κομουνιστική ρουμανική κοινωνία αλλά και στις προσωπικές ηθικές και συλλογικές κοινωνικές ευθύνες.

Η Αποφοίτηση

Η κόρη ενός επαρχιακού γιατρού που είναι έτοιμη να αποφοιτήσει και να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό δέχεται επίθεση λίγο πριν από τις εύκολες, αλλά κρίσιμες τελικές εξετάσεις. Αποφασισμένος να τη βοηθήσει με κάθε τρόπο, ο πατέρας της έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από επώδυνα ηθικά διλήμματα. Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες για μια διεισδυτική ματιά στη μετα-κομουνιστική ρουμανική κοινωνία αλλά και στις προσωπικές ηθικές και συλλογικές κοινωνικές ευθύνες.

Η Αποφοίτηση - εικόνα 1

Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα: ένα θρησκευτικό μότο το οποίο βρίσκει άμεση κοινωνική εφαρμογή στην τελευταία ταινία του ανθρώπου που έβαλε τη Ρουμανία στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη με το «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες». Η «Αποφοίτηση», η οποία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, ακολουθεί τα βήματα του Ρομέο, ενός επαρχιακού γιατρού του οποίου την τακτοποιημένη ζωή θα αναστατώσει μια επίθεση που θα δεχτεί λίγο πριν από τις εύκολες, αλλά κρίσιμες τελικές εξετάσεις αποφοίτησης η κόρη του.

Πρόκειται για μια πολύ καλή μαθήτρια, η οποία έχει εξασφαλίσει υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό, αλλά βρίσκεται πλέον (ελαφρά) τραυματισμένη και σε κατάσταση σοκ. Επιστρατεύοντας κάθε πλάγιο μέσο που θα μπορούσε να τη βοηθήσει, ο Ρομέο αρχίζει να παγιδεύεται αργά, αλλά σταθερά σε ένα ηθικό και ψυχολογικό αδιέξοδο, κινδυνεύοντας να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Παλεύοντας με το χρόνο και τη συνείδησή του, πρέπει ταυτόχρονα να βρει τον δράστη της επίθεσης, αλλά κι εκείνον που πετάει πέτρες στα τζάμια του σπιτιού και του αυτοκινήτου του.

Η Αποφοίτηση - εικόνα 2

Σινεμά χαρακτήρων, κοινωνικού ρεαλισμού και ηθικών διλημμάτων, η «Αποφοίτηση» ακτινογραφεί αποκαλυπτικά τη μετα-κομουνιστική ρουμανική πραγματικότητα, θέτοντας καυτά, διαχρονικά ερωτήματα πάνω στις προσωπικές και συλλογικές ευθύνες. Ο Ρομέο είναι μεν ένα τυπικό κοινωνιολογικό­ δείγμα κινηματογραφικού ήρωα του οποίου οι αρχές τίθενται σε δοκιμασία, αλλά η ματιά που ρίχνει ο Μουντζίου επάνω του παραμένει μέχρι τέλους διερευνητική. ποτέ καταγγελτική ή προκατειλημμένη.

Αντιπρόσω­πος ενός κόσμου (της «παλιάς» Ρουμανίας) ο οποίος προσπαθεί να συνδιαλεχτεί με τον καινούργιο, διαπιστώνει κάθε ώρα και πιο καθαρά πως οι εύκολες απαντήσεις του δεν ταιριάζουν καθόλου στις καινούργιες ερωτήσεις. Εξαιρετικός σεναρίστας και σκηνοθέτης με κοφτερή ματιά, ο Μουντζίου τον γεμίζει εκπλήξεις και αντιφάσεις, ενώ παίζει διαρκώς με τον τρόπο που η κοινωνική πραγματικότητα αλλάζει όψεις όσο την παρατηρούμε μέσα από τα μάτια του, αποκαλύπτοντάς μας τις πολλές όψεις μιας θολής, περίπλοκης αλήθειας. Που όσο την πλησιάζουμε τόσο πιο επώδυνη γίνεται.

Ρουμανία, Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αποφοίτηση

Baccalaureat / Graduation
4
  • Κοινωνική
  • 2016
  • Διάρκεια: 128 '
  • Κριστιάν Μουνγκίου

Η κόρη ενός επαρχιακού γιατρού που είναι έτοιμη να αποφοιτήσει και να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό δέχεται επίθεση λίγο πριν από τις εύκολες, αλλά κρίσιμες τελικές εξετάσεις. Αποφασισμένος να τη βοηθήσει με κάθε τρόπο, ο πατέρας της έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από επώδυνα ηθικά διλήμματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2022

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Ο Ντογκτανιάν και οι Τρεις Σωματοφύλακες

Οι "Τρεις σωματοφύλακες" διασκευάζονται σε μια διασκεδαστικά παιδική, καρτούν εκδοχή, πιστή στο περιπετειώδες πνεύμα του Αλέξανδρου Δουμά.

Αδελαΐδα

Λιγοστοί διάλογοι, ατμοσφαιρικά πλάνα (σε γήινα, σαθρά χρώματα) και μια αίσθηση αδυναμίας φυγής από το – ιστορικό – πεπρωμένο κυριαρχούν στη μελαγχολική ποιητική ελεγεία για έναν αδύνατο έρωτα.