Ο Επαναστάτης

2

Ο Μάθιου ΜακΚόναχι αγωνίζεται ηρωικά για να κάνει πιστευτά τα κατορθώματα μιας –αλά «Κλασικά Εικονογραφημένα»– περιγραφικής ιστορικής βιογραφίας.

Ο Επαναστάτης

Απηυδισμένος από τις ωμότητες του εμφυλίου, ο Νιούτον Νάιτ λιποτακτεί από το στρατό των Νοτίων και μαζί με τους αγρότες και σκλάβους της κομητείας Τζόουνς του Μισισιπή οργανώνουν έναν επαναστατικό στρατό που πολεμά υπέρ της Ένωσης. Ο Μάθιου ΜακΚόναχι αγωνίζεται ηρωικά για να κάνει πιστευτά τα κατορθώματα μιας –αλά «Κλασικά Εικονογραφημένα»– περιγραφικής ιστορικής βιογραφίας.

Ο Επαναστάτης - εικόνα 1

Αρχικά σεναριογράφος κωμωδιών («Big», «Dave, Πρόεδρος για Μια Μέρα») και κατόπιν σκηνοθέτης με δραματικότερες διαθέσεις («Pleasantville», «Το Μεγάλο Φαβορί», «The Hunger Games»), ο τέσσερις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Γκάρι Ρος γοητεύεται από τις μεγάλες και ηρωικές χολιγουντιανές ιστορίες, τις οποίες μεταφέρει στο πανί με ακαδημαϊκή στιβαρότητα. Μία εξ αυτών είναι κι εκείνη του Νιούτον Νάιτ, νοσοκόμου στον στρατό των Νοτίων, ο οποίος απαυδά από τις ωμότητες του εμφυλίου πολέμου κι εγκαταλείπει την πρώτη γραμμή, για να επιστρέψει στη γενέτειρά του στην κομητεία Τζόουνς του Μισισιπή.

Αν και θεωρείται λιποτάκτης, δεν διστάζει να προστατεύσει τα δικαιώματα ανυπεράσπιστων αγροτών απέναντι στις λεηλασίες των στρατιωτών της Συνομοσπονδίας, αλλά για να σώσει τη ζωή του καταφεύγει στα απρόσιτα βαλτοτόπια της περιοχής μαζί με άλλους φυγόδικους και αρκετούς σκλάβους. Από εκεί θα οργανώσει με τον καιρό ένα μικρό αντάρτικο στρατό που όλο και θα μεγαλώνει, πολεμώντας στο τέλος ανοιχτά υπέρ της Ένωσης.

Ο Επαναστάτης - εικόνα 2

Ο Μάθιου ΜακΚόναχι, ένας κομψευόμενος ζεν πρεμιέ που σταδιακά μεταμορφώθηκε σε ερμηνευτή της Μεθόδου (Όσκαρ για το «Dallas Buyers Club»), πολεμά με νύχια και με δόντια για να κάνει πιστευτά τα κατορθώματα ενός all American hero παλαιάς κοπής. Θαρραλέα δίκαιος και πεισματικά ανυποχώρητος, δεν διστάζει να τα βάλει ακόμη και με τον (κακό) εαυτό του, τον οπισθοδρομικό Νότο, για να χτίσει «τη γη των ελεύθερων και την πατρίδα των γενναίων».

Έτσι η περιγραφική, όσο χολιγουντιανά πρέπει θεαματική, συγκινητική κι επιμορφωτική βιογραφία (όλοι οι περιφερειακοί χαρακτήρες είναι απλώς διακοσμητικοί) γράφει ακόμη μία λαμπρή σελίδα της αμερικανικής Ιστορίας, φροντίζοντας να μην αποκρύψει και τις σκοτεινές παραγράφους της, οι οποίες έχουν να κάνουν με τα εξίσου καταπιεστικά για τους Αφροαμερικανούς χρόνια που ακολούθησαν μετά την «πανηγυρική» εγκαθίδρυση της Ένωσης. Με τον ίδιο περιγραφικό και διδακτικό τρόπο, φυσικά, ο οποίος περιλαμβάνει και τις εμβόλιμες στην αφήγηση σκηνές μιας (σχετικής με τον Νάιτ) δίκης πολιτικών δικαιωμάτων που διεξήχθη έναν αιώνα μετά.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 139΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Επαναστάτης

Free State of Jones
2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 139 '
  • Γκάρι Ρος

Απηυδισμένος από τις ωμότητες του εμφυλίου, ο Νιούτον Νάιτ λιποτακτεί από το στρατό των Νοτίων και μαζί με τους αγρότες και σκλάβους της κομητείας Τζόουνς του Μισισιπή οργανώνουν έναν επαναστατικό στρατό που πολεμά υπέρ της Ένωσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.