Stars, Η Μπαλάντα Ενός Λαού

3

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες για ένα πικρό και καλοσκηνοθετημένο, λίγο ξεπερασμένο όμως πλέον αντιπολεμικό δράμα.

Stars, Η Μπαλάντα Ενός Λαού

Σε ένα βουλγαρικό στρατόπεδο προσωρινής μετεγκατάστασης Ελληνοεβραίων, στο δρόμο τους προς το Άουσβιτς, ένας Γερμανός αξιωματικός ερωτεύεται μια κρατούμενη. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες για ένα πικρό και καλοσκηνοθετημένο, λίγο ξεπερασμένο όμως πλέον αντιπολεμικό δράμα.

Stars, Η Μπαλάντα Ενός Λαού - εικόνα 1

Από τους διασημότερους Ανατολικογερμανούς σκηνοθέτες, ο Κόνραντ Βολφ (1925-82) έγινε γνωστός στη χώρα μας αργά στη σύντομη καριέρα του με τα «Γκόγια» (1971) και «Solo Sunny» (1980). Έβαλε όμως το όνομά του στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη με τα «Αστέρια» (άστοχος ελληνικός τίτλος του «Η Μπαλάντα Ενός Λαού»), τα οποία του χάρισαν το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες του 1959. Σήμερα είναι λίγο δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς ένα πικρό και καλοσκηνοθετημένο, λίγο ξεπερασμένο όμως πλέον αντιπολεμικό δράμα πάνω στον έρωτα ενός Γερμανού αξιωματικού και μιας Ελληνοεβραίας κρατούμενης σε βουλγαρικό στρατόπεδο μπορεί να κέρδισε υψηλότερη φεστιβαλική διάκριση από ταινίες όπως το «Χιροσίμα, Αγάπη μου», τα «400 Χτυπήματα» και το «Ναζαρέν» (τον Χρυσό Φοίνικα είχε κερδίσει το «Ορφέο Νέγκρο»).

Για την εποχή της, όμως, η ταινία του Βολφ έμοιαζε ανήσυχη και πολιτικά τολμηρή, στρέφοντας τα αντιναζιστικά βέλη της τόσο προς τις προσωπικές, σε ανθρώπινο επίπεδο, ευθύνες όσο και προς τις συλλογικές, αυτές ολόκληρου του γερμανικού έθνους. Ιδέες και κινηματογραφικό στιλ που κατόπιν αντιγράφηκαν πολλαπλώς, ακόμα και από την «Προδοσία» του Κώστα Μανουσάκη.

Α/Μ. Ανατ. Γερμανία, Βουλγαρία. 1959. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Stars, Η Μπαλάντα Ενός Λαού

Sterne / Stars
3
  • Δραματική
  • 1959
  • Διάρκεια: 92 '
  • Κόνραντ Βολφ

Σε ένα βουλγαρικό στρατόπεδο προσωρινής μετεγκατάστασης Ελληνοεβραίων, στο δρόμο τους προς το Άουσβιτς, ένας Γερμανός αξιωματικός ερωτεύεται μια κρατούμενη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλα όσα θα δούμε στο Athens Short Film Festival

Το φεστιβάλ έρχεται με επτά διαφορετικές θεματικές και 45 μικρού μήκους απ' όλο τον κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
06/12/2025

Οι δραματικές ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα

Οι παραγωγές που παίζονται στις μεγάλες οθόνες της πόλης έως και την Τετάρτη 10/12.

Τι νέο βλέπουμε στα σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι καινούριες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 4/12, οι κριτικές, τα τρέιλερ και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις γι' αυτές.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (4-10/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κάουτερ Μπεν Χανία: "Όσα συμβαίνουν στη Γάζα μάς κάνουν όλους Παλαιστίνιους"

Η βραβευμένη στη Βενετία σκηνοθέτρια της "Φωνής της Χιντ Ρατζάμπ" μιλάει για την κινηματογραφική διαχείριση ενός σοκαριστικού αληθινού ντοκουμέντου, το οποίο μετέτρεψε σε πολιτικό θρίλερ και σε μια ηχηρή αντιπολεμική κραυγή.

Μαρία Κομνηνού, ποια είναι τα must του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας;

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια μας παρουσιάζει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε τις πρώτες μέρες του φεστιβάλ.

Λώρη Λοϊζίδη, πώς είναι να φτιάχνεις ένα ελληνικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι;

Με αφορμή την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Χρήστου Κανάκη, "Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων", το "α" συζήτησε με τον πρωταγωνιστή και σεναριογράφο Λώρη Λοϊζιδη.