Free to Run

2,5

Ιστορικά τεκμηριωμένη, αφηγηματικά στρωτή και πολιτικοκοινωνικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση του τζόγκινγκ.

Free to Run

Ιστορικά τεκμηριωμένη, αφηγηματικά στρωτή και πολιτικοκοινωνικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση του τζόγκινγκ, που από εκκεντρικό χόμπι της δεκαετίας του ’60 μετατράπηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε παγκόσμια μόδα.

Free to Run - εικόνα 1

Μπορεί το τρέξιμο, από το χαλαρωτικό του σαββατοκύριακου στην εξοχή μέχρι τη συμμετοχή σε ένα μαραθώνιο, να είναι πλέον η πιο casual γυμναστική άσκηση του δυτικού ανθρώπου των πόλεων, δεν συνέβαινε όμως το ίδιο μόλις τέσσερις-πέντε δεκαετίες πριν. Ο Ελβετός Πιέρ Μορά αναζητά το λόγο που το τζόγκινγκ μετατράπηκε από εκκεντρικό χόμπι της δεκαετίας του ’60 σε σύγχρονη παγκόσμια μόδα και ξεκινά από την Κάθριν Σουίτζερ, την πρώτη γυναίκα που έτρεξε «επίσημα» και παράνομα στον μαραθώνιο της Βοστόνης το 1967, τη στιγμή κατά την οποία η μεγαλύτερη απόσταση που επιτρεπόταν να διαγωνιστούν οι γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν τα 1.500 μέτρα.

Με συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό, ο 46χρονος ντοκιμαντερίστας περνά από όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα (ο Ελβετός εκδότης Νοέλ Ταμινί, ο δρομέας Στιβ Πριφοντέν, η ψυχή του μαραθωνίου της Νέας Υόρκης Φρεντ Λε Μπο) που άλλαξαν την προοπτική του σύγχρονου ανθρώπου του άστεως απέναντι στο απλό τρέξιμο, μέσα από μια ιστορικά τεκμηριωμένη, αφηγηματικά στρωτή και πολιτικοκοινωνικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση του φαινομένου. Ενός φαινομένου που, όπως επισημαίνει και η τελευταία σεκάνς του φιλμ, έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες, σχεδόν επικίνδυνες, εμπορικές διαστάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Free to Run

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 90 '
  • Πιέρ Μορά

Η ιστορία του τζόγκινγκ, που από εκκεντρικό χόμπι της δεκαετίας του ’60 μετατράπηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε παγκόσμια μόδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μπραντ Πιτ & Τζορτ Κλούνεϊ πρωταγωνιστούν στο "Wolfs"

Οι δύο σταρ επανενώνονται σε ένα ψυχολογικό θρίλερ με buddy movie από το σκηνοθέτη τριών ταινιών "Spider-Man".

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/06/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 6/6

Ο Γουίλ Σμιθ, ένας αλλιώτικος Νταλί κι ένας Τζάρμους από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (30/5-5/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.