Ο Εκλεκτός της Νύχτας

2,5

Θρίλερ επιστημονικής φαντασίας στα χνάρια του «Starman» και των «Στενών Επαφών Τρίτου Τύπου», το οποίο προδίδεται από το μονοδιάστατο σενάριό του και το «φτηνό», δήθεν εντυπωσιακό, φινάλε του.

Ο Εκλεκτός της Νύχτας

Θρίλερ επιστημονικής φαντασίας στα χνάρια του «Starman» και των «Στενών Επαφών Τρίτου Τύπου», το οποίο προδίδεται από το μονοδιάστατο σενάριό του και το «φτηνό», δήθεν εντυπωσιακό, φινάλε του.

Ο Εκλεκτός της Νύχτας - εικόνα 1

Υπάρχουν πολλά σταθερά σημεία αναφοράς στο σινεμά του 37χρονου, ιδιαίτερα ταλαντούχου Τζεφ Νίκολς («Ιστορίες Πυροβολισμών», «Το Καταφύγιο», «Ένα Καλοκαίρι»). Όπως ο σπουδαίος Μάικλ Σάνον, ερμηνευτικά παρών και στις τέσσερις ταινίες του, οι οποίες εξελίσσονται στην επαρχιακή Αμερική, οι περισσότερες δε στις νότιες πολιτείες της. Δράματα χαρακτήρων, όλες τους φλερτάρουν με το θρίλερ, κουβαλώντας μια διάχυτη ή απόλυτα παρούσα αίσθηση απειλής. Τέλος, έχουν ως πρωταγωνιστές ανθρώπους αγκιστρωμένους σε μια εμμονική πεποίθηση, καταδικασμένους να την υπερασπιστούν με κάθε τίμημα ενάντια σε κάθε άλλη οικογενειακή ή κοινωνική επιταγή.

Ο «Εκλεκτός της Νύχτας», ο οποίος δανείζεται τον πρωτότυπο τίτλο του («Midnight Special») από ένα φολκ τραγούδι των φυλακών το οποίο μιλάει για το παρηγορητικό φως του νυχτερινού τρένου που αντανακλάται στους τοίχους ενός κελιού, μοιράζεται μια παρόμοια θεματική με το «Καταφύγιο». Όπως εκεί ένας οικογενειάρχης αποφασίζει, κόντρα σε κάθε (κοινή) λογική, να χτίσει ένα καταφύγιο για να προστατεύσει τους αγαπημένους του από μια επερχόμενη καταστροφή, έτσι κι εδώ ο Ρόι νιώθει υποχρεωμένος να απαγάγει τον μικρό του γιο Άλτον από μια θρησκευτική σέχτα της οποίας ο ίδιος ήταν επί χρόνια μέλος. Πιστεύοντας πως ο μικρός έχει υπερφυσικές ικανότητες, παραβαίνει κάθε νόμο για να τον προστατέψει, και μαζί με τον πιστό του φίλο Λούκας μετατρέπονται σε φυγάδες, οι οποίοι έχουν στο κατόπι τους ανθρώπους της αίρεσης, την αστυνομία και ολόκληρο το FBI.

Ο Εκλεκτός της Νύχτας - εικόνα 2

Ο μικρός, ο οποίος ήρεμος διαβάζει υπερηρωικά κόμικς, είναι υπερευαίσθητος στους ήχους και το φως της ημέρας, ενώ μοιάζει να υποκλέπτει ακούσια ραδιοεπικοινωνίες και να επαναλαμβάνει μηχανικά κωδικοποιημένες πληροφορίες. Είναι ένα είδους «υπερανθρώπου», κάτι σαν εκλεκτός (του Θεού; των εξωγήινων;) ή απλώς ένα διαταραγμένο παιδί; Ξεκινώντας από τις συλλογικές ανασφάλειες που ξεκλείδωσε η 11η Σεπτεμβρίου, ο Νίκολς επιμένει να διερευνά τους υπαρξιακούς (μαζί και πολιτικο-κοινωνικούς) φόβους που κατακλύζουν τη σύγχρονη δυτική καθημερινότητα. Με στοιχεία μεσσιανικής μυθολογίας και σινεφίλ οδηγό του τον «Starman», τον «Εξωγήινο» και τις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου», μετατρέπει ένα sci-fi θρίλερ σε αλληγορία πάνω στη δύναμη της πίστης και την απλότητα της αλήθειας, παρηγορητικά φώτα στο σκοτεινό κελί της αβεβαιότητάς μας.

Αν και γνώστης του είδους, όσο και ικανότατος αφηγητής, όμως, δεν μπορεί να ολοκληρώσει αποτελεσματικά τη (δυνητικά συναρπαστική) κινηματογραφική του περιπέτεια. Προδομένος από ένα σενάριο που γρήγορα βγάζει στη φόρα όλα τα μυστικά του, όχι μόνο ακυρώνει κάθε ψυχολογικό –και ιδεολογικό– σασπένς (όλη η δύναμη του «Καταφυγίου»), αλλά απλοποιεί και κάθε πράξη των ηρώων του, οι οποίοι καταλήγουν απλοϊκοί και μονοδιάστατοι. Η τελική –εντελώς περιττή, μάλιστα– αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας γίνεται με έναν αδύναμο εικονογραφικά και φτηνό δραματικά τρόπο, αταίριαστο με το ατμοσφαιρικό, b-movie κλίμα του πρώτου (και σταθερά νυχτερινού) μέρους της ταινίας.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Εκλεκτός της Νύχτας

Midnight Special
2
  • Επιστ. Φαντασίας
  • 2016
  • Διάρκεια: 111 '
  • Τζεφ Νίκολς

Πιστεύοντας πως ο μικρός γιος του έχει ανεξήγητες υπερφυσικές ικανότητες, ο πατέρας του τον απαγάγει από μια θρησκευτική σέχτα στην οποία μεγάλωνε ως μέλος της και μαζί με έναν πιστό του φίλο τρέπεται σε φυγή για να τον προστατέψει. Στο κατόπι του θα βρεθούν άνθρωποι της αίρεσης, η αστυνομία και κυβερνητικοί πράκτορες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.