Το Κορίτσι Από τη Δανία

2

Οσκαρικής κοπής (τέσσερις υποψηφιότητες), αλλά μάλλον ψυχρή και ακαδημαϊκή αναπαράσταση μιας αληθινής ιστορίας από το σκηνοθέτη του «Λόγου του Βασιλιά».

Το Κορίτσι Από τη Δανία

Οσκαρικής κοπής (τέσσερις υποψηφιότητες), αλλά μάλλον ψυχρή και ακαδημαϊκή αναπαράσταση μιας αληθινής ιστορίας από το σκηνοθέτη του «Λόγου του Βασιλιά».

Το Κορίτσι Από τη Δανία - εικόνα 1

Δεν είναι σωστό να κρίνει κάποιος μια ταινία από εξωκινηματογραφικά στοιχεία, αλλά πολλές φορές οι ιστορικές πληροφορίες βοηθούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν να κάνουν με την πραγματική ιστορία του Άιναρ Βέγκενερ, γνωστού ως Λίλι Έλμπε, ενός από τους πρώτους άντρες που προχώρησαν προπολεμικά σε εγχείρηση αλλαγής φύλου. Γραμμένη το 2000 από τον Ντέιβιντ Έμπερσοφ, η εξαμερικανισμένη, καλλωπισμένη και εν πολλοίς μυθοπλαστική εκδοχή της ζωής του (η σύζυγός του γίνεται από Δανή…

Καλιφορνέζα, ενώ αποσιωπάται ότι ήταν λεσβία και οι δυο τους σε διάσταση για σχεδόν μία δεκαετία) γνώρισε εκδοτική επιτυχία και, ως ατόφιο οσκαρικό υλικό, πέρασε μια δεκαπενταετή περιπέτεια μεταφοράς της στη μεγάλη οθόνη: Νικόλ Κίντμαν, Σαρλίζ Θερόν, Γκουίνεθ Πάλτροου, Ούμα Θέρμαν, Μαριόν Κοτιγιάρ και Ρέιτσελ Βάις παρέλασαν από τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους, μέχρι που το σχέδιο ανέλαβε ο Τομ Χούπερ («Ο Λόγος του Βασιλιά», «Οι Άθλιοι») και αυτοί κατέληξαν στους Έντι Ρεντμέιν (Όσκαρ για τη «Θεωρία των Πάντων») και Αλίσια Βικάντερ («Από Μηχανής», «Κωδικό Όνομα: U.N.C.L.E.»).

Το Κορίτσι Από τη Δανία - εικόνα 2

Δύο ιδανικές ερμηνευτικές επιλογές, όπως κι αυτές της μόνιμης συνεργάτιδας του Χούπερ production designer Ιβ Στιούαρτ και του κορυφαίου Ισπανού ενδυματολόγου Πάκο Ντελγάδο («Κακή Εκπαίδευση», «Χιονάτη», «Οι Άθλιοι»), οι οποίες όλες ανταμείφτηκαν με οσκαρικές υποψηφιότητες. Οι υπόλοιπες δεν προέκυψαν, διότι παρά την πολύ ενδιαφέρουσα σεναριακή διασκευή της θεατρικής συγγραφέως Λουσίντα Κόξον, η οποία προσπαθεί διακριτικά, μα επίμονα να τονίσει τις επώδυνες και σκοτεινές πλευρές μιας ερωτικής ιστορίας, ο Τομ Χούπερ ενορχηστρώνει το όλο εγχείρημα με μια συγκαταβατική κινηματογραφική ψυχρότητα.

Κρατώντας θαρρείς τους ήρωές του σε μια διαρκή απόσταση ασφαλείας, διηγείται τις συναισθηματικές συγκρούσεις τους διεκπεραιωτικά, αν όχι κοινότοπα, καταφεύγοντας σε «καλλιτεχνικά πλάνα»-απλοϊκές μεταφορές του προβληματικού εσωτερικού κόσμου τους (ηλιοβασιλέματα, νοτισμένα τζάμια, φουλάρια που πετούν στο άνεμο…) για να εκμαιεύσει ένταση, πάθος ή συναίσθημα. Αυτά όμως μοιάζουν να κυκλοφορούν στην οθόνη στεγνωμένα και δύσκαμπτα, προϊόντα ενός ντιζαϊνάτου, μα άψυχου και προκάτ concept.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κορίτσι Από τη Δανία

The Danish Girl
2
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 119 '
  • Τομ Χούπερ

Στην Κοπεγχάγη της δεκαετίας του 1920 ο ζωγράφος Άιναρ Βέγκενερ αντικαθιστά για χάρη της επίσης ζωγράφου γυναίκας του, Γκέρντα, ένα θηλυκό μοντέλο. Μια εμπειρία που θα τον μεταμορφώσει, θα τον κάνει να ανακαλύψει την αληθινή ταυτότητά του και θα τον σπρώξει να γίνει ένας από τους πρώτους διεμφυλικούς που προχώρησαν σε αλλαγή φύλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.