Ο Σεφ που Έπαιζε με τη Φωτιά

2

Η «μάχη» για τη δημιουργία του τέλειου πιάτου, η αξία του αληθινού έρωτα και η δύναμη της δεύτερης ευκαιρίας σε μια κλισαρισμένη, χαριτωμένα ανάλαφρη δραμεντί.

Ο Σεφ που Έπαιζε με τη Φωτιά

Η «μάχη» για τη δημιουργία του τέλειου πιάτου, η αξία του αληθινού έρωτα και η δύναμη της δεύτερης ευκαιρίας σε μια κλισαρισμένη, χαριτωμένα ανάλαφρη δραμεντί.

Ο Σεφ που Έπαιζε με τη Φωτιά - εικόνα 1

Η ζωή του Άνταμ Τζόουνς είναι ένα δράμα. Άλλοτε σπουδαίος, βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin σεφ στη γαστριμαργική πρωτεύουσα του κόσμου, στο Παρίσι, έχει πλέον περάσει στο περιθώριο. Αλκοόλ, ναρκωτικά και εγωιστική συμπεριφορά τον έχουν ρίξει βοηθό στην κουζίνα ενός κλασάτου λονδρέζικου ξενοδοχείου. Νηφάλιος εδώ και δύο χρόνια, ο φιλόδοξος Άνταμ αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να αντεπιτεθεί και να αποδείξει πως είναι ακόμα ο καλύτερος, κυνηγώντας το πολυπόθητο τρίτο αστέρι Michelin.

Η ζωή του Άνταμ Τζόουνς μπορεί να είναι ένα δράμα, αλλά οι κινηματογραφικοί σεφ ταιριάζουν ως πρωταγωνιστές περισσότερο στην κωμωδία. Παρ’ όλο λοιπόν που ο φιλότιμος Μπράντλεϊ Κούπερ είναι αρκετά πειστικός ως κατεστραμμένος αντιήρωας, ο σεναριογράφος Στίβεν Νάιτ («Επικίνδυνες Υποσχέσεις» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, «Σε Λάθος Χρόνο» με τον Τομ Χάρντι), κρατάει την πλοκή σε ανάλαφρους τόνους και οδηγεί το δράμα σε ανώδυνα, εντελώς ασφαλή μονοπάτια.

Ο Σεφ που Έπαιζε με τη Φωτιά - εικόνα 2

Όπως και με το περσινό σενάριό του «Ένα Ταξίδι 30,5 Μέτρα Μακριά» του Λάσε Χάλστρομ, στο οποίο η Μαντάμ Μαλορί της Έλεν Μίρεν κυνηγούσε ένα δεύτερο αστέρι Michelin για το εστιατόριό της, έτσι κι εδώ η «μάχη» για την κατασκευή του τέλειου πιάτου γίνεται ο αφηγηματικός καταλύτης της ταινίας. Μιας δραμεντί που υμνεί τη γαστριμαργική απόλαυση, τη δύναμη του αληθινού έρωτα και την αξία της δεύτερης ευκαιρίας, με τον Άνταμ Τζόουνς να μαζεύει τους παλιούς του συνεργάτες από εστιατόρια, καντίνες και… φυλακές, να τους μπριζώνει για να γίνουν οι καλύτεροι, να κάνει ό,τι μπορεί για να φανεί υπεροπτικό καθίκι, αλλά τελικά να αποδεικνύεται ένας υπερευαίσθητος ανασφαλής που αναζητά παντού (από τα πιάτα του ως τους άλλους και τον εαυτό του) την ανέφικτη τελειότητα.

Όλα αυτά στημένα με μετρημένο μεν, εντελώς προβλέψιμο τρόπο δε (μέχρι και έμπορος ναρκωτικών που απειλεί για τα χρωστούμενα εμφανίζεται) από τον Τζον Γουέλς του θεατρικού «Αυγούστου», ο οποίος πλαισιώνει τους δίγλωσσους πρωταγωνιστές του με σύντομες εμφανίσεις από τους Έμα Τόμσον, Ρικάρντο Σκαμάρκιο, Ούμα Θέρμαν, Αλίσια Βικάντερ και Λίλι Τζέιμς.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Σεφ που Έπαιζε με τη Φωτιά

Burnt
2
  • Δραματική κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 101 '
  • Τζον Γουέλς

Διάσημος σεφ του Παρισιού, βραβευμένος με δυο αστέρια Michelin, ο Άνταμ Τζόουνς έχει πάρει την κάτω βόλτα λόγω του ανεξέλεγκτου ταπεραμέντου του και της άστατης ζωής του. Ξεκινώντας ξανά από τα χαμηλά, αναζητά στο Λονδίνο την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του και να αποκτήσει το πολυπόθητο τρίτο αστέρι Michelin.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.