Παν

2

Η ιστορία του αγέραστου ήρωα του Τζέιμς Μπάρι διασκευάζεται ελεύθερα από τον σκηνοθέτη της «Εξιλέωσης» σε μια γεμάτη φαντασμαγορικά εφέ, αλλά άδεια από κινηματογραφική μαγεία περιπέτεια.

Παν

Η ιστορία του αγέραστου ήρωα του Τζέιμς Μπάρι διασκευάζεται ελεύθερα από τον σκηνοθέτη της «Εξιλέωσης» σε μια γεμάτη φαντασμαγορικά εφέ, αλλά άδεια από κινηματογραφική μαγεία περιπέτεια.

Παν - εικόνα 1

Γεννημένος το 1902 από την πένα του Σκοτσέζου συγγραφέα Τζέιμς Μπάρι, ο Πίτερ Παν είναι πλέον όχι μόνο ένας δημοφιλής παιδικός ήρωας, αλλά και ένας διάσημος κινηματογραφικός πρωταγωνιστής. Από το κινούμενο σχέδιο του 1953 ως το «Χουκ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ (1991) και τον «Πίτερ Παν» του Πι Τζέι Χόγκαν (2003), οι περιπέτειες του θαρραλέου αγοριού έχουν μεταφερθεί πολλάκις με κωμικό, ονειρικό ή θεαματικό τρόπο στη μεγάλη οθόνη.

Το «Παν» του Τζο Ράιτ («Εξιλέωση», «Άννα Καρένινα») φιλοδοξεί να ρίξει μια φρέσκια ματιά στην πρωτότυπη ιστορία, την οποία διασκευάζει με μεγάλη ελευθερία και με αφετηρία τη Βρετανία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Εκεί όπου ο 12χρονος Πίτερ μεγαλώνει σε ένα ντικενσικό ορφανοτροφείο, απάγεται όμως από μια ομάδα ιπτάμενων πειρατών και μεταφέρεται στη Χώρα του Ποτέ. Ανάμεσα στους παράξενους κατοίκους της θα γνωρίσει τον νεαρό ακόμα Χουκ (χωρίς τον γάντζο) και τη δυναμική Τάιγκερ Λίλι, αλλά για να ανακαλύψει το πεπρωμένο του θα πρέπει να γίνει ο ιπτάμενος Πίτερ Παν και να τα βάλει με τον αδίστακτο πειρατή Μαυρογένη.

Από τον «Όλιβερ Τουίστ» στους –ιπτάμενους, όπως και οι πειρατές– ναζί, στην έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου και σε ολίγες ψυχαναλυτικές αναφορές, ο άνισος Τζο Ράιτ εμπλουτίζει τον πασίγνωστο μύθο με νεωτερικά στοιχεία, που δυστυχώς παραμένουν μέχρι τέλους εντελώς διακοσμητικά. Όπως και η βασισμένη στα ειδικά εφέ σκηνογραφική φαντασμαγορία, η οποία δεν υποστηρίζεται από μια ενδιαφέρουσα πλοκή, θεαματική δράση ή αξιομνημόνευτους –πλην ίσως της Τάιγκερ Λίλι– χαρακτήρες. Έτσι, το πανάλαφρο θέαμα (ούτε αρκετά ενήλικο, αλλά ούτε και χορταστικά οικογενειακό) «εξατμίζεται» εν ριπή οφθαλμού, παίρνοντας μαζί του και τα ελάχιστα ψήγματα κινηματογραφικής μαγείας.

ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 2015. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Παν

Pan
2
  • Φαντασίας
  • 2015
  • Διάρκεια: 111 '
  • Τζο Ράιτ

Στη Βρετανία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο μικρός Πίτερ απάγεται από ιπτάμενους πειρατές και από το ορφανοτροφείο στο οποίο μεγαλώνει μεταφέρεται στη Χώρα του Ποτέ. Εκεί θα γνωρίσει τους παράξενους κατοίκους της, τον νεαρό ακόμα Χουκ και τη δυναμική Τάιγκερ Λίλι. Όμως για να ανακαλύψει το πεπρωμένο του θα πρέπει να γίνει ο ιπτάμενος Πίτερ Παν και να τα βάλει με τον αδίστακτο Μαυρογένη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.