Όλα Θα Πάνε Καλά

1,5

Ο Βιμ Βέντερς συνεχίζει το μυθοπλαστικό του ντεφορμάρισμα με ένα άνευρο, νωχελικό και αφηγηματικά ασύντακτο υπαρξιακό δράμα που βολοδέρνει ανάμεσα στην απαράδεκτη ερμηνεία του ξύλινου Τζέιμς Φράνκο, στα ακατανόητα σεναριακά κενά και στην αδιάφορη σκηνοθετική αισθητική του.

Όλα Θα Πάνε Καλά

Ο Βιμ Βέντερς συνεχίζει το μυθοπλαστικό του ντεφορμάρισμα με ένα άνευρο, νωχελικό και αφηγηματικά ασύντακτο υπαρξιακό δράμα που βολοδέρνει ανάμεσα στην απαράδεκτη ερμηνεία του ξύλινου Τζέιμς Φράνκο, στα ακατανόητα σεναριακά κενά και στην αδιάφορη σκηνοθετική αισθητική του.

Όλα Θα Πάνε Καλά - εικόνα 1

Το σινεμά είναι γεμάτο ανεξήγητα φαινόμενα. Ένα από αυτά είναι πώς ο Βιμ Βέντερς, ένας από τους σπουδαιότερους auteurs όλων των εποχών, σκηνοθέτης αριστουργηματικών φιλμ όπως τα «Φτερά του Έρωτα» και «Ένας Αμερικανός Φίλος», απώλεσε το δημιουργικό του ένστικτο και αδυνατεί να παρουσιάσει εδώ και πολλά χρόνια ένα στιβαρό­ μυθοπλαστικό αποτέλεσμα.

Σε αντίθεση με τα πρόσφατα, αξιό­λογα ντοκιμαντέρ του («Πίνα Μπάους», «Αλάτι της Γης»), ο Γερμανός βιρτουόζος δεν τα πάει το ίδιο καλά όταν εγκαταλείπει το ηλεκτρισμένο τοπίο του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι. Από το «The Million Dollar Hotel» (2000) μέχρι το προ επταετίας «Φωτογραφίες στο Παλέρμο», κινείται σε εξαιρετικά ρηχά μυθοπλαστικά νερά. Το «Όλα Θα Πάνε Καλά», δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση. Εδώ αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει το βαρύ δράμα που έγραψε ο Νορβηγός σεναριογράφος Μπιόρν Όλαφ Γιό­χανεσεν.

Όλα Θα Πάνε Καλά - εικόνα 2

Ήρωάς του είναι ο νεαρός συγγραφέας Τόμας Έλνταν, ο οποίος εμπλέκεται σε ένα τραγικό δυστύχημα: ένα μικρό παιδί πέφτει με το έλκηθρο στις ρόδες του αυτοκινήτου του. Καθώς αδυνατεί να ξεπεράσει το συμβάν, ο Τόμας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Επιβιώνοντας μέσα από τη ζωντανή κόλαση, ωστόσο, βλέπει την καριέρα του να απογειώνεται την ίδια στιγμή που οι πληγές του παρελθόντος δεν έχουν ακόμη επουλωθεί.

Μια σειρά από ηθικά διλήμματα ξεθάβονται μεμιάς κάτω από το χιονισμένο καναδικό τοπίο. Μόνο που ο παλμός, η ζωντάνια και η οξυδέρκεια των ηρώων παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας «κοκαλωμένα» λόγω της πολικής κινηματογραφικής ψυχρότητας με την οποία προσεγγίζει την ιστορία ο Βέντερς.

Άνευρο, νωχελικό και αφηγηματικά ασύντακτο, το υπαρξιακό δράμα βολοδέρνει ανάμεσα στην απαράδεκτη ερμηνεία του ξύλινου Τζέιμς Φράνκο, στα ακατανόητα σεναριακά κενά και στην αδιάφορη σκηνοθετική αισθητική. Μόνο η ημι-ονειρική σκηνή του δυστυχήματος μας θυμίζει για λίγες στιγμές τη βιρτουοζιτέ του Γερμανού δημιουργού, σε μια ταινία στην οποία –σχεδόν– τίποτα δεν πήγε καλά.

Περισσότερες πληροφορίες

Όλα Θα Πάνε Καλά

Every Thing Will Be Fine
1,5
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 118 '
  • Βιμ Βέντερς

Ο νεαρός συγγραφέας Τόμας Έλνταν εμπλέκεται σε ένα τραγικό δυστύχημα. Ένα μικρό παιδί πέφτει με το έλκηθρο στις ρόδες του αυτοκινήτου του. Καθώς αδυνατεί να ξεπεράσει το συμβάν, ο Τόμας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Επιβιώνοντας μέσα από τη ζωντανή κόλαση, ο συγγραφέας βλέπει την καριέρα του να απογειώνεται την ίδια στιγμή που οι πληγές του παρελθόντος δεν έχουν ακόμη επουλωθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.