Μητριαρχία

2,5

«Ντοκιμαντερίστικο» δράμα που διαθέτει δύναμη κι ερμηνευτικό πάθος, δεν μπορεί όμως να αποφύγει πλήρως τη γραφικότητα και το διδακτισμό.

Μητριαρχία

Ένα καταφύγιο γυναικών απειλείται με κατεδάφιση. Εξήντα γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιών και κοινωνικών προελεύσεων συγκεντρώνονται για να το υπερασπιστούν. Η σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη θηλυκή οπτική κι ένα «ντοκιμαντερίστικο» δράμα που διαθέτει δύναμη κι ερμηνευτικό πάθος, δεν μπορεί όμως να αποφύγει πλήρως τη γραφικότητα και το διδακτισμό.

Μητριαρχία - εικόνα 1

Σκηνοθέτης της ανθρώπινης έκφρασης και δεξιοτέχνης στην καθοδήγηση ηθοποιών, ο Νίκος Κορνήλιος («Η Μουσική των Προσώπων», «11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου») δεν αντιμετωπίζει την παραμικρή δυσκολία στο να χειριστεί δεκάδες ηθοποιούς σε έναν ενιαίο, κλειστό χώρο. Έτσι, σχολιάζοντας τόσο μια προαιώνια όσο και τη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη θηλυκή οπτική, συγκεντρώνει 60 γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιών και κοινωνικών προελεύσεων σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο καταφύγιο που απειλείται με κατεδάφιση και παρακολουθεί τις προσωπικές στιγμές και τις δημόσιες εξομολογήσεις τους.
Από κινηματογραφικής άποψης η «Μητριαρχία» κερδίζει εν πολλοίς το δύσκολο αφηγηματικό στοίχημα, καθώς κατορθώνει να βγάλει ρεαλισμό­, συναίσθημα και ρυθμό (παρά τα 160 λεπτά της) από ένα θεατρικής δομής­ δραματικό στήσιμο. Ο λόγος των πρωταγωνιστριών είναι ρέων και η ερμηνεία των περισσοτέρων (από ηθοποιούς έως ακτιβίστριες και ποιήτριες) άμεση, σχεδόν βιωματική. Σε πολιτικό επίπεδο ο σκηνοθέτης παρακάμπτει τις ταξικές καταβολές της βίας κι εστιάζει (όχι χωρίς επιχειρήματα) στην έμφυλη καταγωγή της, παρουσιάζοντας τις απόψεις του εν είδει αναλυτικού μανιφέστου. Κάτι τολμηρό μεν, αρκετά «κατασκευασμένο» κι εγκεφαλικό δε, που κάνει πολλές από τις «αυθόρμητες» εξομολογήσεις να μοιάζουν με έκθεση ιδεών.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 160΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Μητριαρχία

2,5
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 160 '
  • Νίκος Κορνήλιος

Ένα καταφύγιο γυναικών απειλείται με κατεδάφιση. Εξήντα γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιών και κοινωνικών προελεύσεων συγκεντρώνονται για να το υπερασπιστούν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στους κινηματογράφους τον Νοέμβριο

Ο νέος Λάνθιμος, οσκαρικά φαβορί και πολυαναμενόμενα arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
31/10/2025

Απόψε βλέπουμε το "Ψυχώ" στο Κολωνάκι με δωρεάν είσοδο

Μία πρόταση για το φετινό Halloween με ελεύθερη είσοδο, με την προβολή της εμβληματικής ταινίας στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Πρεμιέρα για την Iconic Films με δύο νέες παραγωγές

Γεροντιδάκης, Τρίγγου, Αλευράς και Τσαλταμπάσης ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών που τίμησαν με την παρουσία τους την πρεμιέρα της Iconic Films, που φέρνει φρέσκο ελληνικό κινηματογραφικό περιεχόμενο στις αίθουσες.

Σε άλλα νέα, ο Κουέντιν Ταραντίνο επιστρέφει στην υποκριτική

Με τον πιο μεγάλο του ρόλο εδώ και 30 χρόνια, εγκαταλείποντας το τελευταίου του πρότζεκτ.

Οι 30 καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών

Ανακαλύψτε τα πιο ανατριχιαστικά horror movies στην ιστορία του κινηματογράφου, λίγο πριν το φετινό Χάλογουιν.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 30 Οκτωβρίου.

Οι καλύτερες ταινίες που θα δούμε στη Γιορτή του Σινεμά

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για να σχεδιάσετε τον κινηματογραφικό σας μαραθώνιο αυτή την Πέμπτη.