Κυριαρχία

2

Ως πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης, ο βραβευμένος με Όσκαρ («Inception») φωτογράφος του Κρίστοφερ Νόλαν υπογράφει έναν ψηφιακό Φρανκενστάιν που αναρωτιέται αδέξια και άτονα πάνω σε προμηθεϊκά διλήμματα της σύγχρονης εποχής.

Κυριαρχία

Όταν ο Γουίλ Κάστερ, κορυφαίος ερευνητής της τεχνητής νοημοσύνης, τραυματίζεται θανάσιμα, η επιστήμονας σύζυγός του φορτώνει τη… συνείδησή του σε έναν υπερ-υπολογιστή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τον κρατήσει «ζωντανό». Ως πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης, ο βραβευμένος με Όσκαρ («Inception») φωτογράφος του Κρίστοφερ Νόλαν υπογράφει έναν ψηφιακό Φρανκενστάιν που αναρωτιέται αδέξια και άτονα πάνω σε προμηθεϊκά διλήμματα της σύγχρονης εποχής.

Κυριαρχία - εικόνα 1

Αν εξαιρέσει κάποιος το «Following», την πρώτη και μοναδική βρετανική ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, ο 53χρονος Γουόλι Φίστερ («Moneyball») είναι μέχρι τώρα ο μόνιμος φωτογράφος και δεξί χέρι του διάσημου δημιουργού πίσω από την κάμερα. Η αγαστή συνεργασία τους έχει μάλιστα χαρίσει στον Φίστερ 4 οσκαρικές υποψηφιότητες, με το «Inception» να αποσπά τελικά το χρυσό­ αγαλματάκι. Έτσι η απόφαση του βραβευμένου Αμερικανού φωτογράφου να καθίσει στη σκηνοθετική καρέκλα όχι μόνο έτυχε της έγκρισης του δημιουργικού alter ego του, αλλά πέρασε ως project από τα χέρια του ίδιου του Νόλαν, ο οποίος μετά το «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» προχώρησε στο «Interstellar» και κράτησε για την «Κυριαρχία» το ρόλο του παραγωγού.
Η κινηματογραφική αύρα του λάτρη των hi tech θρίλερ Βρετανού σκηνοθέτη είναι πανταχού παρούσα σε αυτήν τη μοντέρνα διασκευή του μύθου του Φρανκενστάιν στο χώρο της ψηφιακής διαδικτυακής πραγματικότητας. Το ρόλο του Τέρατος αλλά κι εν μέρει του ίδιου του φιλόδοξα ασεβούς δόκτορα κρατά εδώ ο Γουίλ Κάστερ, κορυφαίος ερευνητής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος πέφτει θύμα απόπειρας δολοφονίας από έναν φανατικό κυβερνο-τρομοκράτη. Παρότι τραυματίζεται ελαφρά, η ραδιενεργή σφαίρα που δέχτηκε τον καταδικάζει σε αργό θάνατο, γεγονός που αναγκάζει την επίσης ερευνήτρια σύζυγό του και τον στενότερο συνεργάτη του να δοκιμάσουν κάτι που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο: να φορτώσουν ολόκληρη τη συνείδησή του (τις σκέψεις και τις αναμνήσεις του) σε έναν υπερ-υπολογιστή, κάνοντας μια απέλπιδα προσπάθεια να τον κρατήσουν «ζωντανό». Το απρόσμενα επιτυχημένο αποτέλεσμα, ωστόσο, θα πάρει σύντομα επικίνδυνα ανεξέλεγκ­τες διαστάσεις.

Κυριαρχία - εικόνα 2

Δεν ξέρουμε τι θα κατάφερνε ο ίδιος ο Νόλαν ως απόλυτα υπεύθυνος αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, διότι ο Φίστερ μοιάζει πελαγωμένος σε βαθιά νερά, αναποφάσιστος προς τα πού να κολυμπήσει για να βρει στεριά.
Η ενδιαφέρουσα σεναριακή ιδέα (διά χειρός του επίσης πρωτοεμφανιζόμενου Τζακ Πάγκ­λεν) αναπτύσσεται αργά και με ελάχιστο σασπένς, προσπαθώντας επίμονα, αλλά μάλλον επιφανειακά, να θεμελιώσει διλήμματα περί ηθικής και κυριαρχίας, ανθρώπινων και «θεϊκών» ορίων, εικονικής και χειροπιαστής πραγματικότητας. Η τεχνολογική πλευρά της ταινίας (με αλληγορικές αναφορές στην παγκοσμιοποίηση) διαθέτει το περισσότερο ζουμί, η ανθρώπινη όμως προσεγγίζεται εγκεφαλικά, προβλέψιμα και αδέξια, μένοντας φανερά αναξιοποίητη, με την πλοκή να κολλάει σε πραγματολογικές αφέλειες (η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υπέρτατη παγκόσμια απειλή με δέκα πράκτορες, ένα κανόνι κι έναν… όλμο!) κι ένα φτωχό σε ιδέες και θέαμα «γκραν» φινάλε. Έτσι το ρομαντικό, αισιόδοξα απαισιόδοξο τελικό συμπέρασμα φαντάζει να στέκει μετέωρο και η συνολική αίσθηση που μεταδίδει είναι αυτή μιας άδοξα χαμένης ευκαιρίας.

Η ταινία θα προβάλλεται από την Κυριακή του Πάσχα.
ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Κυριαρχία

Transcendence
2
  • Επιστ. Φαντασίας
  • 2014
  • Διάρκεια: 119 '
  • Γουόλι Φίστερ

Όταν ο Γουίλ Κάστερ, κορυφαίος ερευνητής της τεχνητής νοημοσύνης, τραυματίζεται θανάσιμα, η σύζυγός του και ο στενότερος συνεργάτης του φορτώνουν τη… συνείδησή του σε έναν υπερ-υπολογιστή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τον κρατήσουν «ζωντανό». Το απρόσμενα επιτυχημένο αποτέλεσμα, όμως, θα πάρει σύντομα επικίνδυνα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.