Captain Phillips

3

Ψυχολογική ένταση και καλοχτισμένο σασπένς σε μια ρεαλιστική, «ανθρώπινη» χολιγουντιανή περιπέτεια βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Captain Phillips

Το φορτηγό πλοίο Maersk Alabama καταλαμβάνεται από πειρατές και ο Αμερικανός καπετάνιος του έρχεται σε σκληρή αντιπαράθεση με τον Σομαλό αρχηγό, 145 μίλια μακριά από τις αφρικανικές ακτές. Ψυχολογική ένταση και καλοχτισμένο σασπένς σε μια ρεαλιστική, «ανθρώπινη» χολιγουντιανή περιπέτεια βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Captain Phillips - εικόνα 1

Α ν εξαιρέσει κάποιος το «The Theory of Flight» («Μια Ξεχωριστή Σχέση» στα ελληνικά βιντεο­κλάμπ) και τις δύο περιπέτειες με τον Τζέισον Μπορν («Στη Σκιά των Κατασκόπων», «Το Τελεσίγραφο του Μπορν»), όλη η υπόλοιπη φιλμογραφία του Πολ Γκρίνγκρας –από το «Resurrected» του 1989 μέχρι και το «Green Zone» το 2010– βασίζεται σε σενάρια αληθινών ιστοριών. Λογικό για κάποιον ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος, για να δοκιμαστεί κατόπιν πίσω από την κάμερα ως ντοκιμαντερίστας και να φτάσει μέχρι τη Χρυσή Άρκτο του Βερολίνου («Ματωμένη Κυριακή») και την οσκαρική υποψηφιότητα («Πτήση 93») χάρη στην πειστικά ρεαλιστική και γεμάτη ένταση σκηνοθετική δεξιοτεχνία του.
Αν και θα μπορούσε να υπογράψει κάθε ύφους action movie, ο Γκρίνγκρας γνωρίζει πως αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο αφηγηματικό­ του στιλ είναι το περιπετειώδες δράμα. Επιλέγει λοιπόν ιστορίες που συνδυάζουν τη μελέτη χαρακτήρων με ένα θεαματικό σκηνικό δράσης αλλά και τα ακαδημαϊκά βραβεία με τα εισιτήρια των πολυκινηματογράφων, ακριβώς όπως αυτή του Ρίτσαρντ Φίλιπς­. Έμπειρος καπετάνιος εμπορικών πλοίων, ο Φίλιπς ταξίδευε τον Απρίλιο του 2009 με το «Maersk Alabama» και το 17.000 τόνων φορτίο του ανοιχτά των σομαλικών ακτών όταν δέχτηκε επίθεση από μια ολιγομελή ομάδα πειρατών. Ύστερα από καταδίωξη μιας ολόκληρης ημέρας τελικά τέσσερις οπλισμένοι Σομαλοί θα κατορθώσουν να ανεβούν στο κατάστρωμα και να καταλάβουν το πλοίο, θα δυσκολευτούν όμως να ανακαλύψουν τα περισσότερα μέλη του πληρώματος, κρυμμένα στο αχανές κύτος. Ταυτόχρονα το αμερικανικό ναυτικό θα ειδοποιηθεί για το συμβάν και θα ξεκινήσει επιχείρηση ­διάσωσης.
Στο κέντρο της δράσης στέκονται δύο άντρες: ο πλοίαρχος Φίλιπς και ο αρχηγός των πειρατών Μούσε (ο εκπληκτικός πρωτοεμφανιζόμενος Μπαρκάντ Αμπντί), οι οποίοι καλούνται να αντιπαρατεθούν τόσο­ σε προσωπικό/ψυχολογικό όσο και σε συλλογικό/ιδεολογικό επίπεδο. Έχοντας καταλάβει πως ο πλέον ενδιαφέρων χαρακτήρας της υπόθεσης είναι ο Σομαλός πειρατής (τα γεγονότα βασίζονται στην εξιστόρηση του clean cut Φίλιπς «A captain’s duty»), ο Γκρίνγκρας τον αναδεικνύει σε τραγικό ήρωα της ταινίας του, τονίζοντας το δραματικό αδιέξοδό­ του (δεν μπορεί να γυρίσει πίσω χωρίς τα λύτρα) και φέρνοντάς τον στο «ίδιο επίπεδο» με τον Αμερικανό όμηρό του. Η αντιπαράθεση των δύο αντρών γίνεται λοιπόν μια μάχη ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς τρόπους ζωής κι ένας πόλεμος ανάμεσα σε δύο παγκοσμιοποιημένα ταξικούς αντιπάλους – μόνιμη θεματική του σκηνοθέτη. Την ίδια ώρα το σασπένς χτίζεται με επιδεξιότητα, οι χαρακτήρες δοκιμάζονται υπό κλειστοφοβική ένταση και όλα εξελίσσονται σαν ένα προκαθορισμένης έκβασης παιχνίδι στο οποίο χορεύουν οι ελέφαντες (υποδειγματική η χρήση της αντίθεσης πολεμικών πλοίων και σωσίβιας λέμβου) και την πληρώνουν τα μυρμήγκια.

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 134΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Captain Phillips

3
  • Περιπέτεια
  • 2013
  • Διάρκεια: 134 '
  • Πολ Γκρίνγκρας

Πλέοντας ανοιχτά της ανατολικής Αφρικής, το φορτηγό πλοίο Maersk Alabama καταλαμβάνεται από πειρατές. Ο Αμερικανός καπετάνιος του θα έρθει σε σκληρή αντιπαράθεση με τον Σομαλό αρχηγό, 145 μίλια μακριά από τις ακτές...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.