Οι ταινίες που άλλαξαν το νοτιοκορεάτικο σινεμά

Η απονομή του Χρυσού Φοίνικα στα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο ήταν το επιστέγασμα της διαρκούς ανόδου του νοτιοκορεάτικου σινεμά στο διεθνές προσκήνιο. Οι ταινίες που ακολουθούν είναι αυτές που άλλαξαν ανεπιστρεπτί την εικόνα του.

Οι ταινίες που άλλαξαν το νοτιοκορεάτικο σινεμά

Η απονομή του Χρυσού Φοίνικα στα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο ήταν το επιστέγασμα της διαρκούς ανόδου του νοτιοκορεάτικου σινεμά στο διεθνές προσκήνιο. Οι ταινίες που ακολουθούν είναι αυτές που άλλαξαν ανεπιστρεπτί την εικόνα του, χάρη στις πρωτότυπες, ριζοσπαστικές ιδέες, στην τόλμη και στον ωμό ρεαλισμό τους.

«Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και... Άνοιξη» (2003, Κιμ Κι-ντουκ)

Οι ταινίες που άλλαξαν το νοτιοκορεάτικο σινεμά - εικόνα 1

Ελεγειακό ύφος και λυρικές εικόνες συνθέτουν την ταινία που έκανε ευρέως γνωστό τον Κιμ Κι-ντουκ (μόνο στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 60.000 εισιτήρια). Μέσα από μια ποιητική αφήγηση, ο σκηνοθέτης αποτυπώνει την επίδραση του χρόνου στις ανθρώπινες σχέσεις, αφηγούμενος τις εμπειρίες ενός απομονωμένου στη φύση βουδιστή μοναχού και του μαθητή του.

«A Tale of Two Sisters» (2003, Κιμ Τζι-γουν)

Οι ταινίες που άλλαξαν το νοτιοκορεάτικο σινεμά - εικόνα 2

Σε μία από τις πιο εμπορικά επιτυχημένες ταινίες τρόμου στο κορεάτικο box office, ο Τζι-γουν εκμοντερνίζει ένα παραδοσιακό παραμύθι με τον πλέον ανατριχιαστικό τρόπο. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια ψυχικά ασταθής νεαρή, η οποία ζει μαζί με την αδερφή της μερικά εφιαλτικά περιστατικά, όταν έρχονται αντιμέτωπες με τη μητριά τους και τα πνεύματα που έχουν στοιχειώσει το σπίτι.

«Old Boy» (2003, Παρκ Τσαν-γουκ)

Σήμα κατατεθέν του νέου κορεάτικου σινεμά, το φιλμ-φαινόμενο κατοχύρωσε μια ξεχωριστή θέση στην ποπ κουλτούρα και ανέδειξε τον Παρκ Τσαν-γουκ σε δεξιοτέχνη των ταινιών εκδίκησης. Απερίφραστα βίαιο, σοκαριστικά ανατρεπτικό, το «Old Boy» έφτασε ορμητικά στις μεγάλες οθόνες ως ένα ανανεωτικό φιλμ νουάρ που έγινε σταθμός. Το ριμέικ διά χειρός Σπάικ Λι, πάντως, προσπαθούμε ακόμη να το ξεχάσουμε...

«Το Παιχνίδι με τη Φωτιά» (2018, Λι Τσανγκ-ντονγκ)

Οι ταινίες που άλλαξαν το νοτιοκορεάτικο σινεμά - εικόνα 3

Πρώην υπουργός Πολιτισμού κι ένας από τους φεστιβαλικά πιο αναγνωρισμένους σκηνοθέτες της χώρας του, ο Τσανγκ-ντονγκ πέτυχε νέα δημιουργικά ύψη με αυτό το χαμηλότονο, βραδυφλεγές δράμα, βασισμένος σε διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι. Από τη μία λιγομίλητο ερωτικό δράμα και από την άλλη υπαρξιακός εφιάλτης, η ταινία καθρεφτίζει τις ανισότητες της σύγχρονης Κορέας μέσα από ένα απροσδόκητο ερωτικό τρίγωνο.

«Παράσιτα» (2019, Μπονγκ Τζουν-χο)

Από τις συνταρακτικές «Μνήμες Εγκλήματος» ο Τζουν-χο εμπλουτίζει τη φιλμογραφία του με ιδιοσυγκρασιακές ιστορίες, είτε πρόκειται για ταινίες με τέρατα («Ο Επισκέπτης») είτε για αντισυμβατικά sci-fi («Snowpiercer»). Για τα αριστοτεχνικά «Παράσιτα» εισέπραξε δικαίως τον Χρυσό Φοίνικα, σχολιάζοντας καυστικά και με αιματηρό χιούμορ τις ταξικές ανισότητες και τις οικογενειακές σχέσεις.

«Ο Κυνηγός» (2008, Να Χονγκ-τζιν)

Οι ταινίες που άλλαξαν το νοτιοκορεάτικο σινεμά - εικόνα 4

Πολύ προτού γίνει της μόδας ο Τζον Γουίκ, ο «Κυνηγός» προσέφερε άφθονη αδρεναλίνη, ωμή βία και καταιγιστική δράση στους δρόμους της Σεούλ, υιοθετώντας μια εκθαμβωτική νεο-νουάρ αισθητική. Όλα αυτά με ήρωα έναν έκπτωτο πρώην αστυνομικό και νυν νταβατζή, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τη δολοφονική μανία ενός serial killer όταν αναζητά μία από τις αγνοούμενες κοπέλες του.

Περισσότερες πληροφορίες

Παράσιτα

Gisaengchung / Parasite
4
  • Σινεφίλ
  • 2019
  • Διάρκεια: 132 '
  • Μπονγκ Τζουν-χο

Ο μεγαλύτερος γιος μιας οικογένειας ανέργων γνωρίζεται με τους ευκατάστατους Παρκ και εισβάλλει στη ζωή τους με έναν απρόοπτο για όλους τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.