Η αληθινή ιστορία που συγκλόνισε το πανελλήνιο και στην οποία βασίζεται η ταινία 'Τελευταία Κλήση'

Ένας σεσημασμένος κακοποιός, 4 όμηροι και ένα έγκλημα σε live τηλεοπτική μετάδοση. Πίσω από το σενάριο της ταινίας κρύβεται μια συγκλονιστική ιστορία.

Τελευταία Κλήση

Η Τελευταία Κλήση -το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Σέριφ Φράνσις, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο μαζί με την Κατερίνα Μπέη ("Υπάρχω", "Ευτυχία")- κάνει πρεμιέρα στις 19 Μαρτίου στους κινηματογράφους (κριτική και ωρες προβολών εδω) και η πλοκή της βασίζεται σε μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, σχεδόν 3 δεκαετίες πριν.

Το ημερολόγιο έγραφε 23 Σεπτεμβρίου 1998, όταν ένας άντρας, ο Σορίν Ματέι τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ενημερώνοντας ότι σε ένα διαμέρισμα επί της οδού Νιόβης 4, στα Πατήσια, κρατάει 4 ομήρους.

Στην Ελλάδα των ‘00s θεωρήθηκε τηλεοπτικά ορθό η είδηση αυτή να μεταφερθεί από το ακουστικό ενός γραφείου ζωντανά στο τηλεοπτικό γυαλί, όπως και έγινε. Άλλωστε, είχε (πιθανό) αίμα και έναν κακοποιό ρουμανικής καταγωγής, με το ξενοφοβικό κλίμα να δίνει και να παίρνει την περίοδο εκείνη. Επιπλέον, ο Ματέι κρατούσε μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα.

Τελευταία Κλήση γυρίσματα 2
©Δομνίκη Μητροπούλου
Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας

Ο Σορίν Ματέι δεν ήταν άγνωστος στις αστυνομικές αρχές. Τις είχε απασχολήσει στο παρελθόν με ένα σωρό εγκληματικές πράξεις, ενώ είχε καταφέρει να δραπετεύσει τουλάχιστον 5 (!) φορές μέχρι τότε.

Πιθανότατα ως είδηση να μην είχε λάβει τη δημοσιότητα που έλαβε, εάν δεν έβγαινε να μιλήσει ζωντανά στον αέρα με τον τότε νέο παρουσιαστή ειδήσεων, Νίκο Ευαγγελάτο. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια διαπραγμάτευση 4 ωρών σε ζωντανή μετάδοση, με τον Ματέι να ζητά 500.000 δραχμές και ναρκωτικές ουσίες. Στον τηλεοπτικό σταθμό έφτασαν αργότερα, άνθρωποι της αστυνομίας, με στόχο να κατευθύνουν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Όσο ο Ματέι επέμενε ότι δεν θα πειράξει τους ομήρους του, τόσο συνέρρεε κόσμος κάτω από το διαμέρισμα. Δεν είχε καν αποκλειστεί η περιοχή, καθώς δεν είχε συσταθεί ομάδα διαχείρισης κρίσεως για τέτοιες περιπτώσεις.

Η αστυνομία θεωρώντας ότι η χειροβομβίδα ήταν ψεύτικη αποφάσισε να κάνει έφοδο στη διαμέρισμα. Ωστόσο, η χειροβομβίδα ήταν αληθινή και κατά την είσοδο της αστυνομίας εξερράγη. Οι όμηροι σώθηκαν, πλην μιας: Η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη τραυματίστηκε και μετά από 17 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο έχασε τη ζωή της. Από τη χειροβομβίδα θα τραυματιστούν, όμως, και αστυνομικοί. Ένας εξ αυτών, έχασε το ένα του πόδι.

Τελευταία Κλήση γυρίσματα 8
©Δομνίκη Μητροπούλου
Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας

Ο τότε επικεφαλής της αστυνομίας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, υπέβαλε παραίτηση, ενώ ο Ματέι συνελήφθη τραυματισμένος και μεταφέρθηκε πρώτα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, και μετέπειτα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Κάποιες ημέρες μετά, στις 26 Σεπτεμβρίου, βρέθηκε νεκρός στο κελί του με την επίσημη έκθεση να κάνει λόγο για πνιγμό λόγω εισρόφησης γαστρικού υγρού.

Η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ενός εγκλήματος προκάλεσε έντονη κριτική, συζητήσεις, με το ΕΣΡ να επιβάλει πρόστιμο στον σταθμό. Ηλικιακά, οι 30άρηδες και άνω έχουν ακόμη χαραγμένη στη μνήμη ανεξίτηλες λεπτομέρειες αυτής της συνταρακτικής ιστορίας, που όμοιά της δεν είχε προηγούμενο. Ένα αστυνομικό θρίλερ, σε live μετάδοση.

Το γεγονός στις μέρες μας, ενέπνευσε το σενάριο της ταινίας "Τελευταία κλήση", που έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 19 Μαρτίου 2026. Δείτε περισσότερα εδω.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη

Ο "Κόκορας", τα "Μαγικά Φίλτρα 2" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (10-16/09)

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/09/2026

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 10/09

Ο "Κόκορας", τα "Μαγικά Φίλτρα 2" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (10-16/09)

DISFF49: 10 λόγοι που ανυπομονούμε για το Φεστιβάλ Δράμας

Το 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF49) επιστρέφει από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, φέρνοντας στη Δράμα νέες κινηματογραφικές φωνές. Φτιάξαμε μια λίστα με τις ταινίες που περιμένουμε να δούμε στην αγαπημένη γιορτή των μικρομηκάδων.

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα της τρίτης μέρας

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), στο οποίο η πολιτική και η ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα "Wild Horse Nine" μονοπωλούν δηλώσεις και συζητήσεις. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της τρίτης μέρας.

Ταινίες με μικρούς πρωταγωνιστές που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσες ταινίες με παιδιά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα της δεύτερης μέρας

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), το οποίο ξεκίνησε δυναμικά, βρίσκοντας ήδη το πρώτο του μεγάλο φαβορί. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της δεύτερης μέρας.