Γιατί το κοινό λατρεύει ταινίες σαν τον "Καποδίστρια";

Η μυθοπλαστική βιογραφία του Γιάννη Σμαραγδή αναδεικνύεται σε εμπορική επιτυχία, πλησιάζοντας τα πιο υψηλά ρεκόρ προσέλευσης.

Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας Καποδίστριας © Leonidas Zarkos

Είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι αδύνατο να αρνηθούμε πως ο "Καποδίστριας" του Γιάννη Σμαραγδή έχει αρχίσει να χαράζει μία πολλά υποσχόμενη εμπορική πορεία. Μετρώντας περισσότερες από 140.000 εισιτήρια στο πρώτο τετραήμερο προβολών του, έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση ως το πιο δυνατό άνοιγμα της χρονιάς, ξεπερνώντας κατά πολλές χιλιάδες αυτό του περσινού "Υπάρχω" (117.703 εισιτήρια).

Οι απόψεις του κοινού και των κριτικών διίστανται (μετράμε, ανάμεσα στους θαυμαστές της ταινίας, τον Greekonomics, ή αλλιώς Κοσμά Μαρινάκη), η μυθολογία γύρω από τη χρηματοδότηση της παραγωγής πλάθεται όλο και πιο εντυπωσιακή και οι ουρές έξω από τους κινηματογράφους μεγαλώνουν.

Δεν είναι περίεργο να αναρωτηθούμε, λοιπόν, τι είναι αυτό που καθιστά την ταινία του Σμαραγδή τόσο γοητευτική για το ελληνικό κοινό.

Ακολουθώντας τον Γιάννη Σμαραγδή

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία ταινία του σκηνοθέτη αγκαλιάζεται από τους θεατές. To "Ελ Γκρέκο" (2007), μία βιογραφία για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, συγκαταλέγεται στις πιο επιτυχημένες ελληνικές παραγωγές, έχοντας κόψει περίπου 450.000 εισιτήρια.

Αυτό είναι μονάχα ένα από τα πορτραίτα μεγάλων προσωπικοτήτων του ελληνισμού που απαρτίζουν τη φιλμογραφία του Σμαραγδή, η οποία ξεκίνησε με το "Καλή σου Νύχτα, Κυρ’ Αλέξανδρε", την τηλεταινία που ακολουθούσε στιγμές από τη ζωή του λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη), και συνέχισε με τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Ιωάννη Βαρβάκη. 

Για μεγάλο μέρος του ελληνικού κοινού, το όνομα του Σμαραγδή έρχεται με την εγγύηση μίας ευχάριστης κινηματογραφικής εμπειρίας που μπορεί, την ίδια στιγμή, να ενισχύσει το εθνικό φρόνημα. Τι καλύτερο; 

Καποδίστριας γυρίσματα 8
©Leonidas Zarkos

Ιωάννης Καποδίστριας, ένας μοντέρνος τεχνοκράτης

Από την άλλη πλευρά, είναι εύκολο να αποφευχθεί η δημιουργία μίας "καρικατούρας" όταν το αντικείμενο της κινηματογράφησης είναι μία προσωπικότητα τόσο χαρισματική, όσο και μοντέρνα. Το πορτραίτο του Καποδίστρια είναι αυτό ενός μορφωμένου πιστού τεχνοκράτη, απομακρυσμένου από τις κιτς αποτυπώσεις που έχουν ακολουθήσει τους σύγχρονούς του στο σινεμά. 

Η γοητεία του κυβερνήτη πολλαπλασιάζεται εξαιτίας του πέπλου μυστηρίου γύρω από την προσωπική του ζωή. Με την πολιτική του δράση πριν και μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους να βρίσκεται στο κέντρο της αφήγησης, η "παραγκωνισμένη" ιδιωτική του ζωή, η συναναστροφή του με την Ρωξάνδρα και οι λεπτομέρειες του τραγικού του τέλους προσελκύουν θεατές που είναι παραπάνω από πρόθυμοι να καλύψουν τα κενά.

Ευρώπη εναντίον Ελλάδας

Τα χρόνια της Ελλάδας των Μνημονίων δεν έχουν αφήσει μόνο ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα πάνω μας, αλλά και την κληρονομιά του αφηγήματος που θέλει την Ευρώπη να στέκεται απέναντι στην Πατρίδα μας.  

Η προσωποποιημένη σύγκρουση μεταξύ του Καποδίστρια και του Υπουργόυ Εξωτερικών της Αυστριακής Αυτοκρατορίας Κλέμενς φον Μέττερνιχ, μοιάζει οικεία, φέρνοντας πάλι στο προσκήνιο το δημοψήφισμα του 2015 και τις συζητήσεις περί παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, ο "Καποδίστριας" εγγράφεται με φυσικό τρόπο σε έναν διάλογο με το σήμερα.

Κάπως έτσι θα μοιάζει ο 'Καποδίστριας' του Γιάννη Σμαραγδή

Δείτε το πριν το κατεβάσουν

Δεν άργησαν να κατακλύσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι δηλώσεις του Σμαραγδή αναφορικά με έναν κινηματογραφικό παράγοντα που βρίσκεται στις παρυφές της κυβέρνησης και είχε ως στόχο να αποτρέψει τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ λόγω… "ρωσοφιλίας". Ο σκηνοθέτης συζήτησε ανοιχτά την απόρριψη του σεναρίου του από το πρώην Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, καθώς και πολλών ακόμη φορέων που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την υλοποίησή του.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει πως δεν είχε ουδεμία ευθύνη για την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης της ταινίας, προτείνοντας μάλιστα στους ακολούθους τους να τη δουν, παρ’ όλο που εκείνος δεν το έχει κάνει ακόμη και κατηγορώντας, με τη σειρά του, τους "θολοκουλτουριάρηδες", ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Αν πρόκειται για στρατηγική μάρκετινγκ, τότε είναι σίγουρα ιδιοφυής.  

> Δες όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για τον Καποδίστρια εδώ.

> Όλες οι ταινίες που παίζουν στους κινηματογράφους, στον οδηγό σινεμά του 'α'.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Απόψε (15/08) βλέπουμε το "Ρόουζ εναντίον Ρόουζ" με ελεύθερη είσοδο

Η Ολίβια Κόλμαν και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς είναι οι εκλεκτοί που μας μας κρατήσουν κινηματογραφική συντροφιά τον Δεκαπενταύγουστο!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/08/2026

Καλοκαιρινές ταινίες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσες ταινίες με άρωμα καλοκαιριού αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

H ηχηρή απάντηση των συντελεστών της "Αρκουδότρυπας" για την ακύρωση της προβολής στην Αιγιαλεία

"Η ειρωνεία των αντιδράσεων που προκάλεσε η ταινία μας είναι θλιβερή: μια ταινία που μιλά για την καταπίεση στην ελληνική επαρχία καταλήγει να φιμώνεται" αναφέρουν.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 13 Αυγούστου.

Η αμερικανική έρημος μέσα από το βλέμμα 8 σκηνοθετών

Με αφορμή την επανέκδοση του "Zabriskie Point", φτιάξαμε μια λίστα με ταινίες που αποτυπώνουν, με διαφορετικούς τρόπους, την έρημο της Αμερικής.

Απόψε (14/08) βλέπουμε το "Τραγουδώντας στη βροχή" με δωρεάν είσοδο

Αν ψάχνεις μια δωρεάν έξοδο στην Αθήνα, το ΚΠΙΣΝ έχει την πρόταση. Το αγαπημένο θερινό σινεμά του επιστρέφει με μια ακόμη προβολή κάτω από τα αστέρια.

Η "Αρκουδότρυπα" βρήκε κλειστές πόρτες σε ένα χωριό της Αιγιαλείας

Η κινηματογραφική λέσχη Αιγίου ακύρωσε την προβολή κάνοντας λόγο για "ακραίες ομοφοβικές αντιδράσεις" και "επιχειρούμενη φίμωση της έβδομης τέχνης".