
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου Beyond Borders (24-31 Αυγούστου 2025) γιορτάζει φέτος τη 10η του επετειακή έκδοση με δυναμισμό και διεθνή απήχηση. Το 2025 καταγράφει ρεκόρ υποβολών, με 907 ντοκιμαντέρ από 92 χώρες να συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης, επιβεβαιώνοντας τον διαρκώς αυξανόμενο καλλιτεχνικό και παγκόσμιο χαρακτήρα του θεσμού.
Με τη στήριξη της ΔΕΗ ως Στρατηγικού Εταίρου, το Φεστιβάλ συνεχίζει να αποτελεί έναν παγκόσμιο κόμβο πολιτιστικής ανταλλαγής, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα σε δημιουργούς και θεατές από κάθε γωνιά του κόσμου. Από τις 907 συμμετοχές, 600 αφορούν μεσαίου και μεγάλου μήκους παραγωγές, ενώ 307 είναι μικρού μήκους. Πολλές από αυτές τις ταινίες πρόκειται να κάνουν την παγκόσμια, ευρωπαϊκή ή ελληνική πρεμιέρα τους στο Καστελλόριζο.
Η φετινή θεματική εστίαση στρέφεται στην Ελλάδα, Τιμώμενη Χώρα του 2025, αναδεικνύοντας τη βαθιά σχέση του ελληνικού πολιτισμού με την αφήγηση και τον κινηματογράφο. Από τις τραγωδίες του Ευριπίδη και τις κωμωδίες του Αριστοφάνη μέχρι τις πρώτες κινηματογραφικές αποτυπώσεις των αδελφών Μανάκη και τις ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά, η ελληνική κινηματογραφική παράδοση έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα πέρα από τα σύνορα.
Το Φεστιβάλ τιμά επίσης τη μεταπολεμική πορεία του ελληνικού σινεμά, από τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο των δεκαετιών ’70 και ’80 με δημιουργούς όπως ο Αγγελόπουλος και ο Βούλγαρης, μέχρι τη σύγχρονη Greek Weird Wave που επανακαθορίζει τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη. Στο επίκεντρο αυτής της δημιουργικής συνέχειας βρίσκεται το ελληνικό ντοκιμαντέρ, το οποίο το Beyond Borders προβάλλει με ένα ειδικό αφιέρωμα.
Η τέχνη του ντοκιμαντέρ, με τη δύναμη να αναμετριέται με την πραγματικότητα και να την ερμηνεύει, βρίσκει στο Καστελλόριζο ένα ιδανικό σκηνικό για την ανάδειξή της. Το νησί, σύμβολο ιστορικής μνήμης και πολιτισμικής ώσμωσης, φιλοξενεί δημιουργούς που, όπως οι υφάντρες του 1905, υφαίνουν τις αφηγήσεις της εποχής με εικόνα και ήχο, με στόχο την κατανόηση, την ενσυναίσθηση και την ανακάλυψη της ανθρωπιάς.
Η νέα οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ, σχεδιασμένη από την Polkadot Design, αντλεί έμπνευση από την υφαντική τέχνη, υπογραμμίζοντας τη συνέχεια της αφήγησης ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.