
Κατά πάσα πιθανότητα, χωρίς τους ανθρώπους για τις επικίνδυνες σκηνές δράσης, εκρήξεων, πάλης, τροχαίων και κάθε είδους κυνηγητού, το Χόλιγουντ δε θα γνώριζε την επιτυχία που έχει μέχρι σήμερα. Για αυτό, λοιπόν, η είδηση πως η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου δημιουργεί νέα κατηγορία Όσκαρ για να τιμήσει τους κασκαντέρ, προκαλεί αισθήματα χαράς και δικαίωσης.
Διαχρονικά, η Ακαδημία δε φημίζεται για τα αντανακλαστικά ούτε και την ευκαμψία της, ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση έλαβε μια ολόσωστη απόφαση. Οι κασκαντέρ, εκτός του ότι ρισκάρουν κυριολεκτικά τις ζωές τους ώστε να πραγματοποιηθούν απαιτητικές σεκάνς που καταπονούν τα σώματά τους, είναι καθοριστικοί και στην καλλιτεχνική υλοποίηση των σκηνών που συμμετέχουν, δεν έχουν δηλαδή "απλώς" διεκπεραιωτικό ρόλο. Πάνω-κάτω αυτά προσπαθούσε τα τελευταία χρόνια να αποδείξει στα μέλη της Ακαδημίας ο Ντέιβιντ Λιτς, πρώην κασκαντέρ και νυν σκηνοθέτης - παραγωγός ταινιών όπως, well, ο "Κασκαντέρ" (2024), "John Wick" (2014), "Atomic Blonde" (2017) και "Deadpool 2" (2018), στην προσπάθεια του Αμερικανού να βρει ο κλάδος του ευρεία αναγνώριση.
Ευτυχώς τα κατάφερε, έτσι, από το 2028 και την 100ή απονομή των Όσκαρ, θα έχουμε την πρώτη βράβευση καλύτερου κασκαντέρ. Θυμίζουμε πως δύο χρόνια νωρίτερα, θα απονεμηθεί για πρώτη φορά το Όσκαρ καλύτερης διανομής ρόλων (κάστινγκ). Οι εν λόγω προσθήκες αυξάνουν το συνολικό αριθμό των κατηγοριών σε 25 και συνιστούν τη μεγαλύτερη αλλαγή στα βραβεία από το 2009, όταν αυξήθηκε σε δέκα ο αριθμός των υποψηφίων για Όσκαρ καλύτερης ταινίας.