Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2025: Πόσος Δημήτρης Παπαϊωάννου χωράει στην "Καρδιά του Ταύρου";

Making of μιας χορευτικής παράστασης, η ταινία της Εύας Στεφανή είναι ταυτόχρονα το λοξό πορτραίτο ενός οραματιστή καλλιτέχνη και η συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης ενός μοναχικού αγοριού.

Η_Καρδιά_του_Ταύρου_5

Η ελληνική σινε-παραγωγή αντιπροσωπεύεται στο φετινό διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ με τρία φιλμ τεκμηρίωσης καταξιωμένων δημιουργών. Πριν τις "Σμιλεμένες Ψυχές" του Σταύρου Ψυλλάκη και τα "Τέρματα του Αυγούστου" του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, πρώτη προβλήθηκε η "Καρδιά του Ταύρου" της Εύας Στεφανή ("Οι Λουόμενοι", "Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ."), η οποία είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην περσινή διοργάνωση ως work in progress. Επανήλθε φέτος στην τελική μορφή της ως το πορτραίτο ενός καλλιτέχνη, "σκιτσαρισμένο" από έναν κοντινό του άνθρωπο ο οποίος αναζητά τη σωστή απόσταση παρατήρησης. Πρόκειται για μια κρίσιμη επιλογή που απασχολεί κάθε φορά την ευρηματική ντοκιμαντερίστρια, η οποία ανάλογα το θέμα που έχει μπροστά στο φακό της περνά από τη φαινομενολογική προσέγγιση στην ποιητική ματιά κι από εκεί στην πειραματική αφήγηση.

Η Καρδιά του Ταύρου3

Ακολουθώντας τις - μακρές (λόγω πανδημίας) και  επίπονες - πρόβες και κατόπιν την ανά τον κόσμο περιοδεία της χορευτικής παράστασης του Δημήτρη Παπαϊωάννου "Εγκάρσιος προσανατολισμός", η Στεφανή βάζει και τον εαυτό της στο παιχνίδι. Φίλη τού διάσημου χορογράφου, τον κινηματογραφεί μετωπικά κι επίσημα την ώρα της δουλειάς, με τρυφερή χαλαρότητα στα διαλείμματα. Σπάνια τον ακολουθεί μακριά από τη σκηνή. Του θέτει απλές ερωτήσεις κι εκείνος μπαίνει στα δικά της όνειρα. Μια ιστορία ενηλικίωσης ξετυλίγεται. Η παράσταση μετατρέπεται σιγά σιγά σε ψυχαναλυτική συνεδρία. Ο σκηνοθέτης της είναι ο πρωταγωνιστής – σταρ αυτού του κινηματογραφικού πορτραίτου, αλλά η ερώτηση "γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε;" αφορά και τη σκηνοθέτη που τον σκηνοθετεί. Κι αν η απάντηση διαφεύγει αμφοτέρων, η προσπάθειά τους να την ανακαλύψουν είναι εξομολογητική, παιχνιδιάρικη και ειλικρινής. Έτσι, αυτό το οποίο ξεκινάει ως το making of ενός χορευτικού σόου, μετατρέπεται με αβίαστη χάρη σε μια (αυτή της Εύας Στεφανή) από τις πολλές εκδοχές μιας περίπλοκης καλλιτεχνικής αλήθειας (εκείνης του Δημήτρη Παπαϊωάννου).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το CineFIX ανεβάζει κι άλλο τη θερμοκρασία της πόλης με δύο καυτές προβολές

Οι επόμενες δύο προβολές για τον Ιούλιο στο CineFIX είναι μέρος ενός νέου αφιερώματος με τίτλο "Heat". Γιατί κάποιες ταινίες είναι καλύτερο να τις βλέπεις με καύσωνα!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/06/2026

Ο Τσάρλι Κάουφμαν επιστρέφει στην Αθήνα

Αυτή την Πέμπτη ο σεναριογράφος Τσάρλι Κάουφμαν θα παρευρεθεί στον θερινό κινηματογράφο Στέλλα για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό αλλά και για να προβάλει την ταινία του "How to Shoot a Ghost".

Τρεις μέρες στο 5o Evia Film Project - Όσα είδαμε, ακούσαμε και νιώσαμε

Το κινηματογραφικό ραντεβού με την Βόρεια Εύβοια, γνωστό ως Evia Film Project, έχει γίνει πια θεσμός και το "α" βρέθηκε και φέτος στην Αιδηψό για τις τρεις τελευταίες ημέρες διεξαγωγής του.

Ελληνικό box office: Οι ουρές για τα "Toy Story 5" και "Εμμονή" συνεχίζονται

Παρ’ όλο που το κοινό γύρισε την πλάτη του στο "Supergirl" και δεν συγκινήθηκε από το "Fuze", τα παιχνίδια της Pixar και το νεανικό θρίλερ του Κάρι Μπάρκερ συνεχίζουν να γεμίζουν τους πολυκινηματογράφους και τα θερινά σινεμά.

Πέντε σπουδαίες αφορμές για θερινό σινεμά αυτή την εβδομάδα

Μερικές από τις καλύτερες ταινίες που προβάλλονται αυτές τις ημέρες στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας.

Δωρεάν θερινό σινεμά στην Αθήνα: Πού βλέπουμε και τι, με ελεύθερη είσοδο

Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά, δεν είναι πραγματικό καλοκαίρι θα έλεγε κανείς. Οπότε τι θα λέγατε για προβολές κάτω από τον αττικό ουρανό, χωρίς να χρειάζεστε εισιτήριο;

Ο Τζεφ Κουνς διάλεξε ποια ταινία θα δούμε αυτή την Τετάρτη με ελεύθερη είσοδο

Στα πλαίσια συνεργασίας του 16ου Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς διάλεξε την "Πηγή των Παρθένων" για να προβληθεί στο Πάρκο Ελευθερίας με ελεύθερη είσοδο.