
Το 2024, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Good Energy θέσπισε το λεγόμενο "τεστ Μπέκντελ για την κλιματική αλλαγή". Η μοναδική ταινία από τις τριάντα υποψήφιες των Όσκαρ 2025 που περνά το τεστ είναι το "Ατίθασο Ρομπότ" ("The Wild Robot"). Αυτό σημαίνει ότι το animation του Κρις Σάντερς είναι το μοναδικό φιλμ που αναγνωρίζει εντός του ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή.
Το τεστ Μπέκντελ αλλιώς
Το πρωτότυπο τεστ Μπέκντελ μετρά το κατά πόσο αντιπροσωπεύονται οι γυναίκες στη μυθοπλασία. Τα κριτήριά του ώστε ένα φιλμ να θεωρείται ότι περνά το τεστ (και άρα δίνει ισότιμη παρουσία στις γυναίκες) είναι τα εξής τρία: α) να υπάρχουν τουλάχιστον δύο επώνυμοι χαρακτήρες γυναικών, β) οι χαρακτήρες αυτοί να μιλούν μεταξύ τους, γ) το θέμα της συζήτησής τους να μην είναι κάποιος άντρας. Αντίστοιχα, η Good Energy δημιούργησε το δικό της τεστ σε σχέση με την αναγνώριση της ύπαρξης της κλιματικής αλαγής. Τα τρία κριτήρια είναι: α) η ταινία να διαδραματίζεται στη Γη, β) να λαμβάνει χώρα στο παρόν, το πρόσφατο παρελθόν ή το κοντινό μέλλον, γ) να υπάρχει ως πραγματικότητα η κλιματική αλλαγή και κάποιος χαρακτήρας να το γνωρίζει. Το τεστ αυτό είναι στην ουσία ένα "reality check" για τους δημιουργούς σε σχέση με το κατά πόσο εκφράζουν στις ταινίες τους την σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, μόνο η ταινία "Το Ατίθασο Ρομπότ" περνά τα κριτήρια αυτού του τεστ (αν, βέβαια, ερμηνεύσουμε το κοντινό μέλλον λίγο πιο ελαστικά). Ένα παράδειγμα, όπως αναφέρει το IndieWire, είναι η σεκάνς όπου φάλαινες κολυμπούν πάνω από τα απομεινάρια της Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ, της επιβλητικής πορτοκαλί κρεμαστής γέφυρας του Σαν Φρανσίσκο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει, φυσικά, λόγω της ραγδαίας αύξησης στη στάθμη του νέρου, η οποία προκλήθηκε από την κλιματική κρίση.
Περισσότερες πληροφορίες
Το Ατίθασο Ρομπότ
Μετά από ένα ναυάγιο, ένα ρομπότ ξεβράζεται σε ένα ακατοίκητο νησί. Προσπαθώντας να προσαρμοστεί στο αφιλόξενο περιβάλλον, αρχίζει να δημιουργεί σχέσεις με τα ζώα της περιοχής, ενώ γίνεται η θετή μητέρα μιας νεογέννητης ορφανής χήνας.