Ο μυστηριώδης "Judex" ανοίγει το 38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Μια μοναδική προβολή του εμβληματικού βωβού αριστουργήματος του Λουί Φεουιγιάν με ζωντανή μουσική συνοδεία.

Judex

Μετά την ολοκλήρωση της προφεστιβαλικής εβδομάδας τον Σεπτέμβριο, σειρά έχει το κυρίως μέρος του φετινού 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου,
που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου. Το φεστιβάλ ξεκινά φέτος λίγες μέρες νωρίτερα, με το καθιερωμένο του ραντεβού με τον βωβό κινηματογράφο, υπενθυμίζοντάς μας ότι οι ρίζες του σύγχρονου σινεμά βρίσκονται στα πρώτα, μαγικά χρόνια της βωβής εποχής.

Η μεγάλη επιστροφή του "Judex"

Judex

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025, στις 17:00, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος φιλοξενεί τη μαραθώνια προβολή του ιστορικού έπους "Judex" (Γαλλία, 1916) του Λουί Φεουιγιάν - μιας από τις πρώτες επεισοδιακές ταινίες (serials) στην ιστορία του κινηματογράφου, διάρκειας 383 λεπτών (6 ώρες και 23 λεπτά), με διάλειμμα 30 λεπτών.

Πολύ πριν τον "Batman", τον "Zorro" ή τον "Spider-Man", ο γαλλικός κινηματογράφος είχε ήδη τον δικό του μυστηριώδη εκδικητή. Ο Judex, γεννημένος μέσα από τη φαντασία του Λουί Φεουιγιάν και του σεναριογράφου Άρθουρ Μπερνέντ, είναι ένας μαυροντυμένος τιμωρός που αναζητά δικαίωση απέναντι σε έναν διεφθαρμένο τραπεζίτη υπεύθυνο για τον θάνατο του πατέρα του.

Judex

Η ταινία, παραγωγής Gaumont, αποτελείται από 12 επεισόδια και ξεχωρίζει για την πολυεπίπεδη αφήγησή της, τις διαρκείς ανατροπές, τους σύνθετους χαρακτήρες και την ατμοσφαιρική φωτογραφία. Με τους Ρενέ Κρεστέ, Musidora, Ρενέ Πουαγιέν και Εντουάρ Μάτε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το "Judex" θεωρείται ο πνευματικός πρόγονος όλων των pulp ηρώων και ένα ορόσημο του ευρωπαϊκού σινεμά.

Μια ζωντανή μουσική εμπειρία

Μιχάλης Νιβολιανίτης
Μιχάλης Νιβολιανίτης

Η προβολή θα συνοδευτεί από ζωντανή μουσική, ειδικά σχεδιασμένη για την περίσταση. Στη σκηνή της Ταινιοθήκης θα βρεθούν οι μουσικοί Μιχάλης Νιβολιανίτης (πιάνο, κρουστά, electronics), Βασίλης Τζαβάρας (κιθάρα, loops, πλήκτρα), Μιχάλης Καταχανάς (βιολί), Στέφανος Ψαραδάκης (κρουστά, electronics) και Κώστας Βαζούρας (σαξόφωνο, φλάουτο).

Βασίλης Τζαβάρας
Βασίλης Τζαβάρας

Η πρωτότυπη μουσική τους, βασισμένη σε θέματα των Τζαβάρα και Νιβολιανίτη, συνδυάζει ηλεκτρονική και ηλεκτρακουστική μουσική με αναφορές στη jazz, το post rock, το ambient, το funk και τα cinematic ιδιώματα. Μέσα από προετοιμασμένες δομές και αυτοσχεδιασμούς, το σχήμα δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο ηχητικό τοπίο που συνομιλεί με τη μυστηριακή εικόνα του βωβού σινεμά, προσφέροντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία.

Οι Νιβολιανίτης και Τζαβάρας συνεργάζονται καλλιτεχνικά από το 1993, ως ιδρυτικά μέλη του Occasional Dream, και από το 2023 έχουν ιδρύσει μαζί με τη Μιράντα Βατικιώτη και την Ερατώ Τζαβάρα την καλλιτεχνική-εκπαιδευτική ομάδα Weave, συνεχίζοντας μια πορεία γεμάτη ηχογραφήσεις, συναυλίες και καλλιτεχνικές συμπράξεις.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τον Μπραντ Πιτ;

Με αφορμή την κυκλοφορία του "Στην καρδιά του κτήνους", τεστάρουμε όσα ξέρουμε για τον ταλαντούχο ηθοποιό με τη χαρακτηριστική γοητεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/09/2026

Η Κρίστεν Στιούαρτ, ο Ty Segall και μια κλασική stoner ταινία

Η Κρίστεν Στιούαρτ μπλέκει σε μια απρόβλεπτη περιπέτεια στο "The Wrong Girls", με τον Ty Segall να ντύνει μουσικά τη νέα stoner κωμωδία.

Η Βίκυ Αναστασιάδου μάς συστήνει το "Wheel to Live" από την αρχή

Το "Wheel to Live" κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο στο 49ο Φεστιβάλ Δράμας κι επόμενος σταθμός του είναι οι 32ες Νύχτες Πρεμιέρας. Αναμένοντας την αθηναϊκή προβολή του, συζητάμε με την σκηνοθέτιδα, Βίκυ Αναστασιάδου, για τις χαρές αλλά και τις προκλήσεις πίσω από τη δημιουργία του.

7ο KinoFest: Το αγαπημένο γερμανόφωνο φεστιβάλ της Πάτρας επιστρέφει

Από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου το 7ο KinoFest - Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου φέρνει στο Achaia Clauss προβολές, masterclasses, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, εικαστική έκθεση και ειδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο.

32ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ένα watchlist δια χειρός Γιώργου Λάνθιμου

Ο Γιώργος Λάνθιμος διαλέγει οκτώ ταινίες για να παρακολουθήσουμε στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Ποιες είναι και πότε παίζονται;

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (24-30/09)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Τι θα δούμε φέτος τον Οκτώβριο στο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας;

Ανακαλύψτε το φετινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει προβολές, συζητήσεις, μια ρετροσπεκτίβα, ένα αφιέρωμα, προβολές αρχειακού υλικού, ποίηση και ζωντανή μουσική.