Ο Δημήτρης Φύσσας έγραψε ένα βιβλίο για τους κινηματογράφους της Αθήνας

Σε δύο τόμους και χίλιες σελίδες ο ερευνητής συγκέντρωσε όλη η ιστορία των σκοτεινών αιθουσών της πόλης.

Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013: Ιστορίες του αστικού τοπίου εξώφυλλο

Ύστερα από εξαντλητική έρευνα διάρκειας δέκα ετών, η έκδοση δύο τόμων και χιλίων σελίδων του Δημήτρη Φύσσα με τίτλο "Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013: Ιστορίες του αστικού τοπίου" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λογότυπο.

Εντός του, ο συγγραφές και δημοσιογράφος τοποθετεί σε αλφαβητική σειρά όλους τους κινηματογράφους της πόλης, καλύπτοντας τρεις διαφορετικούς αιώνες. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, δεν πρόκειται για μια απλή καταγραφή αιθουσών και ταινιών, αλλά "αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο μια περιήγηση στο χωροχρόνο, με ηθογραφικές λεπτομέρειες, συμβάντα, ατάκες, χωροταξικά στοιχεία, ρεκλάμες από προβολές και πληθώρα ταινιών".

Όπως σημειώνει ο Φύσσας για το βιβλίο: "Τα 'Σινεμά της Αθήνας' είναι το σημαντικότερο βιβλίο που έχω γράψει. Σημαντικότερο από άποψη τρόπου γραφής (εξαντλητική έρευνα πεδίου και πολύ λιγότερο δουλειά αρχείου), περιεχομένου, πλήθους αναγνωστών, επίδρασης στις συνειδήσεις. Το έργο αυτό είναι το σημείο που τέμνεται η λόξα μου για την πόλη με τη λόξα για τον κινηματογράφο. Έχω τρεις ελπίδες:
• πρώτη, ότι μ' αυτό θα κερδίσω, στο μέλλον, μια κάποια θέση στη χορεία των σημαντικών αθηναιογράφων
• δεύτερη, ότι οι άνθρωποι θα το θυμούνται όταν η λογοτεχνία μου και τ' άλλα μου βιβλία θα 'χουν ξεχαστεί (δεν έχω καμιά αυταπάτη)
• τρίτη, ότι θα είναι πηγή, σημείο αναφοράς και σχολή προς μίμηση για νεότερους/ες αθηναιοδίφες.
Τώρα ο λόγος σε σας, αγαπητοί/ές αναγνώστες/ώστριες".

Το βιβλίο πρόκειται να παρουσιαστεί την Πέμπτη 13/6 (19.30) στον κινηματογράφο Τριανόν. Πρόκειται για μια συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση, καθώς λίγο πριν την ολοκλήρωση της έκδοσης ο συγγραφέας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. Για να φτάσουν οι δύο τόμοι στα ράφια, καθοριστική υπήρξε η συμβολή της οικογένειας του Φύσσα, του Λέανδρου Σλάβη και του Σωτήρη Λαμπρόπουλου (Σχολή Σταυράκου) ο οποίος, μάλιστα, πρόκειται να μιλήσει στην παρουσίαση. Μαζί του συμμετέχουν επίσης οι: Ελεονώρα Ορφανίδου (δημοσιογράφος ΑΘΗΝΑ 9.84), Λέανδρος Σλάβης (Πολ. Μηχανικός – Συγγραφέας), Θανάσης Βέμπος (Ερευνητής), Μαρία Λυσικάτου (Κινηματογράφος Τριανόν). Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Άγγελος Παπαδημητρίου και στο πιάνο θα είναι οι Τίνι Σαραντέα και Γιάννης Φύσσας.

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ξεκίνησε η κατάθεση ελληνικών ταινιών στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο θεσμός περιμένει τις ταινίες που θα συμπεριλάβει στην επόμενη εκδοχή του, που διεκδικούν μία σειρά από βραβεία, επίσημα και ανεξάρτητα και έχουν ως στόχο την ενίσχυση των δημιουργών από την Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/06/2024

Το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης βάζει πλώρη για έντονες συγκινήσεις

Η κινηματογραφική διοργάνωση της Θήρας ετοιμάζεται να ανάψει τους προβολείς της και να παρουσιάσει ένα προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα.

Λεά Ντομενάκ, πώς ήταν να σκηνοθετείτε την Κατρίν Ντενέβ;

Συναντήσαμε στο Παρίσι τη δημιουργό της κομεντί "Η Κυρία του Προέδρου" όπου η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός υποδύεται τη σύζυγο του Ζακ Σιράκ.

Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ ήταν ένας ηθοποιός δίχως σύγκριση

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ένας από τους σπουδαίους ερμηνευτές της μεγάλης οθόνης.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (20-26/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ξεκινάει το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου

Η Κίμωλος γίνεταιγια 6η συνεχόμενη χρονιά τόπος συνάντησης κορυφαίων επαγγελματιών της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.