Ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ για τους ωκεανούς στο Μέγαρο Μουσικής

Ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ για την πολυτιμότητα της προστασίας των θαλασσών μας παρουσιάζονται με ελεύθερη είσοδο.

Dolphin_Man «Dolphin Man»

Στο πλαίσιο της 9ης Διάσκεψης Our Ocean συστήνεται στο κοινό το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τους Ωκεανούς στην Αθήνα - Our Ocean Film Festival (15-17/4), το οποίο παρουσιάζει με ελεύθερη είσοδο στο Μέγαρο Μουσικής μια σειρά από ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ για την πολυτιμότητα της προστασίας των θαλασσών μας.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, κεντρικός άξονας της διοργάνωσης αποτελεί "η αναγνώριση ότι οι υγιείς ωκεανοί και θάλασσες είναι απαραίτητες για την ύπαρξή μας και ότι η διατήρηση και η βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση και των τριών διαστάσεων -περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική- της βιώσιμης ανάπτυξης", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δελτίο τύπου.

Όσον αφορά το πρόγραμμα προβολών, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν δύο ταινίες. Από τη μία το "Σιγή Ιχθύος" (2019) που σκηνοθετούν ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος και ο Ανδρέας Λουκάκος. Η υπόθεση αφορά το φαινόμενο της υπεραλίευσης και το γεγονός πως παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θέσει ως στόχο να μπει τέλος σε αυτήν την πρακτική μέχρι το 2020, η Μεσόγειος παραμένει στην εποχή της κλιματικής αλλαγής η πιο υπεραλιευμένη θάλασσα παγκοσμίως, με τις ψαριές να φτωχαίνουν διαρκώς. Ταξιδεύοντας απ' άκρη σ' άκρη σε αυτή τη θάλασσα που ενώνει τρεις ηπείρους, η ταινία αποτυπώνει τις ζωές των ψαράδων, που κινδυνεύουν να καταστούν "είδος προς εξαφάνιση", εξαιτίας των αποτυχημένων ενωσιακών και εθνικών πολιτικών.

Από την άλλη, σημειώνουμε το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ "Dolphin Man" του Λευτέρη Χαρίτου. Η ταινία ανατρέχει στη ζωή του θρυλικού πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Ζακ Μαγιόλ, ο οποίος ενέπνευσε τον Λικ Μπεσόν στο "Απέραντο Γαλάζιο". Υλικό αρχείου, συνεντεύξεις, εντυπωσιακά υποθαλάσσια γυρίσματα σε όλο τον κόσμο και μια επεξηγηματική αφήγηση off του Ζαν-Μαρκ Μπαρ συνθέτουν ένα τεκμηριωμένο και αφηγηματικά υποδειγματικό βιογραφικό χρονικό πάνω στην εμμονή, την υπέρβαση των ορίων και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο "α" ο Χαρίτος για το ντοκιμαντέρ, αναφέρει μεταξύ άλλων: "Ένα από τα σημαντικά θέματα που θέλησα να αναδείξω στην ταινία είναι η πάλη του σώματος με την ψυχή. Και αυτό συνέβη γιατί η ζωή του Ζακ Μαγιόλ υπήρξε κατεξοχήν πεδίο μάχης αυτών των κυρίαρχων δεδομένων με τα οποία γεννιέται ο άνθρωπος. Ο Μαγιόλ είχε μεγάλο εγώ, λάτρευε το γυναικείο φύλο και είχε ιδιαίτερη σχέση με τα υλικά αγαθά. Όμως, αφιέρωσε τη ζωή του σε ένα και μόνο στόχο: μέσα από την παθιασμένη αγάπη για τη θάλασσα να την γνωρίσει όσο καλύτερα γίνεται και να φτάσει στο μεγαλύτερο βάθος που θα μπορούσε".

Δε ξεχνάμε, επίσης, μερικές ταινίες ακόμα. Το ντοκιμαντέρ "Deep Rising" όπου χρέη αφηγητή εκτελεί ο διάσημος Τζέισον Μομόα και το οποίο πρόκειται να προλογίσει στην Αθήνα ο σκηνοθέτης Μάθιου Ριτζ μαζί με τον Σουρανγκελ Σ. Γουίπς Τζούνιορ, τον Πρόεδρο του Παλάου. Το "Brave Blue World" στο οποίο συμμετέχουν οι χολιγουντιανοί ηθοποιοί Λίαμ Νίσον και Ματ Ντέιμον, το παραγωγής CNN "Blue Carbon" και το παραγωγής National Geographic "The Pristine Seas" που προβάλλεται παρουσια του σκηνοθέτη και εξερευνητή Ένρικ Σάλα.

Για να κρατήσετε θέσεις στο Our Ocean Film Festival επισκεφτείτε τη σελίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών εδώ.

Το πρόγραμμα του Our Ocean Film Festival 2024:

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.