Superman

1

Reboot του διασημότερου υπερηρωικού μύθου, ο οποίος στην προσπάθειά του να εκμοντερνιστεί πολιτικοποιείται εντελώς χοντροκομμένα. Και το νόστιμο φιλοζωικό χιούμορ δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά… | Powered by Uber.

Superman 7

Ένας άνθρωπος ενάντια στο σύστημα. Ξέρουμε πολύ καλά τι θα συμβεί στην αληθινή ζωή και τι στην κινηματογραφική αίθουσα αν έχουμε κόψει εισιτήριο για μια χολιγουντιανή ταινία. Αν, λοιπόν, στο πανί άνθρωποι σαν εσάς κι εμένα μπορούν να τα βάλουν με κάθε είδους εξουσία και να τη νικήσουν, τι θα συμβεί αν στη θέση μας βρεθεί ένας υπερήρωας; "Μαζί με τη μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάλη ευθύνη", θυμίζει ο θείος Μπεν στον Πίτερ-Σπάιντερμαν-Πάρκερ, διαπίστωση την οποία οι αμέτρητοι σινε-σωτήρες του πλανήτης μας θα έπρεπε να σκεφτούν δυο φορές. Γιατί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αποφασίζουν μόνοι τους να πάρουν την τύχη της ανθρωπότητας στα χέρια τους (στην τελευταία "Επικίνδυνη Αποστολή" ο Ίθαν Χαντ εμπιστεύεται… στον εαυτό του το μυστικό που μπορεί να καταστρέψει τον πολιτισμό), αναλαμβάνοντας ρόλο νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας ταυτόχρονα.


Το ζήτημα θίγεται με σχετικά στιβαρά επιχειρήματα στο "Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος", επιδερμικά σε διάφορα υπερηρωικά μπλοκμπάστερ και αποτελεί το βασικότερο δίλημμα στην πλοκή του αναγεννημένου "Superman". Ο οποίος είναι και πάλι βέβαια ο Κλαρκ Κεντ, σε κρυφή σχέση με τη συνάδελφό του στην εφημερίδα "Daily Planet" Λόις Λέιν και υπερασπιστής του καλού με ουκ ολίγους, όμως, επικριτές. Η αυτόκλητη παρέμβασή του σε μια διεθνή διαμάχη έχει δημιουργήσει ανησυχίες στο Πεντάγωνο, με τον ζάμπλουτο μεγαλοεπιχειρηματία Λεξ Λούθορ να εξυφαίνει μια περίπλοκη συνωμοσία για να δυσφημήσει και να βγάλει από τη μέση τον ορκισμένο εχθρό του.


Στους γνωστούς χαρακτήρες οι οποίοι πλαισιώνουν τον Άνθρωπο από Ατσάλι προσθέστε την Justice Gang (Green Latern, Hawkgirl και Mister Terrific), το σκύλο ειδικών δεξιοτήτων Κρύπτο, ο οποίος κλέβει εύκολα την παράσταση, αλλά και τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Ίλον Μασκ, στους οποίους παραπέμπουν άμεσα και ιδιαίτερα άκομψα ο ηγέτης της Μοράβια και ο ιδιοφυής κι αυτάρεσκος Λούθορ, αντίστοιχα. Εγκαινιάζοντας ένα ολοκαίνουργιο κεφάλαιο (Θεοί και Τέρατα) στο DC Universe, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του DC Extended Universe (έλεος!), ο Τζέιμς Γκαν ("Οι Φύλακες του Γαλαξία") παίρνει ιδέες από το κόμικς "All-Star Superman" και εκσυγχρονίζει τον διασημότερο χάρτινο υπερήρωα με νόστιμο ειρωνικό χιούμορ και χοντροκομμένη διάθεση πολιτικοποίησης, η οποία απλώς αντιπαραθέτει μια αυθαίρετη εξουσία σε μιαν άλλη. Αλλά και στο πρώτο επίπεδο, η φαντασμαγορική περιπέτειά του συσσωρεύει κλοτσοπατινάδες που κατεδαφίζουν ψηφιακούς κόσμους, αγκαλιάζει όλα τα αφηγηματικά κλισέ του είδους και φαντάζει αμήχανη στον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να "εξανθρωπίσει" μια άκαμπτη, clean cut φιγούρα της αειθαλούς γοητείας του αμερικανικού ονείρου (και της αμερικανικής υπεροχής τόσο σε ηθικό όσο και πολιτικό επίπεδο).  

ΗΠΑ. 2025. Διάρκεια: 129΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Superman

1
  • Περιπέτεια
  • 2025
  • Διάρκεια: 129 '
  • Τζέιμς Γκαν

Μετά την αυτόκλητη παρέμβασή του σε μια διεθνή διαμάχη, οι πράξεις του Σούπερμαν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Για τους κατοίκους της Μετρόπολης παραμένει ένας ήρωας, αλλά ο μεγαλοεπιχειρηματίας Λεξ Λούθορ έχει καταστρώσει ένα περίπλοκο σχέδιο δυσφήμησής του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γάμοι σε κρίση που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όλες τις ταινίες γύρω από γάμους στα όρια της κατάρρευσης που μπορείτε να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2026

Cine Paris: Πότε ανοίγει τις πόρτες του το ωραιότερο θερινό σινεμά στον κόσμο

Το εμβληματικό θερινό της Πλάκας, εγκαινιάζει το φετινό του πρόγραμμα με κλασικά έργα και σύγχρονες κινηματογραφικές επιτυχίες

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου Beyond Borders κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αναστολή της λειτουργίας του

Η διοργάνωση κάνει στην επιστολή της λόγω για απουσία χορηγών, θεσμικών και ιδιωτικών υποστηρικτών, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό.

Ένα διήμερο προβολών για τις προεκλογικές εκστρατείες έρχεται στην Ταινιοθήκη

Τέσσερα ντοκιμαντέρ (μεταξύ των οποίων το φετινό Όσκαρ) γύρω από την μετεξέλιξη των προεκλογικών εκστρατειών έρχονται για δύο μέρες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 16 Απριλίου.

Η Μούμια στη μεγάλη οθόνη: Το franchise που δεν μένει ποτέ ίδιο

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας "Η Μούμια από τον Λι Κρόνιν", ανατρέχουμε σε όλες τις κινηματογραφικές μούμιες που διαρκώς αλλάζουν όνομα, μορφή και σκοπό.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (16-22/04)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.