Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα

2

Ευρηματική φαντασία που αφήνει αναξιοποίητη μια εμπνευσμένη ιδέα, την οποία δεν μπορεί να υποστηρίξει σεναριακά. Βραβεία κοινού στο τμήμα «Film Forward» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα

Να μια υποσχόμενη αρχή για μια ταινία φαντασίας χωρίς εφέ και υψηλούς προϋπολογισμούς: σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος αλλάζει αυθαίρετα, οι άνθρωποι ζουν τη μια μέρα στο 2003, την επόμενη στο 2037, κατόπιν στο 2007, στο 2025, πάλι στο 2037… Έτσι, η σχέση της Πηνελόπης και του Ισίδωρου δοκιμάζεται από μια "μυστηριώδη" εγκυμοσύνη, καθώς οι αναμνήσεις τους αλλάζουν "μορφή" και νόημα, το βίωμα αποκτά διαφορετική έννοια και οι ηθικές επιλογές τους παίρνουν καινούργιες διαστάσεις; Ή μήπως όχι;


Στη δεύτερη ταινία του, ο Κύρος Παπαβασιλείου ("Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου") υπογράφει ένα ευρηματικό sci-fi, με βραβεία κοινού στο τμήμα "Film Forward" του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο αθηναϊκό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Ενδιαφέρουσα η σκηνοθετική προσέγγιση (κάδρο super Cinemascope 2.70:1), αλλά η εμπνευσμένη βασική ιδέα μένει εν πολλοίς αναξιοποίητη, καθώς δεν μπορεί να υποστηριχθεί σεναριακά. Το χρονο-ταξίδι δομείται χωρίς στέρεο ειρμό, οι υποπλοκές (οικολογικές αναφορές, μια "μεταφράστρια σιωπής", η μετάβαση στο γραμμικό χρόνο…) το μπερδεύουν ακόμα περισσότερο και οι χαρακτήρες παραμένουν μέχρι τέλους δυσδιάστατοι, αφήνοντας μια αίσθηση επινοημένου και ανολοκλήρωτου.  

Κύπρος, Ελλάδα. 2023. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα

2
  • Σινεφίλ
  • 2023
  • Διάρκεια: 88 '
  • Κύρος Παπαβασιλείου

Σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος αλλάζει αυθαίρετα, η σχέση της Πηνελόπης και του Ισίδωρου δοκιμάζεται από μια «μυστηριώδη» εγκυμοσύνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.