Στα πόσα βραβεία Όσκαρ θα σταματήσει το "Οπενχάιμερ";

Μια οσκαρική κούρσα που ξεκίνησε υποσχόμενη ανατροπές και εκπλήξεις εν τέλει προβλέπεται να εξελιχθεί σε παράσταση για ένα ρόλο, λόγω της κυρίαρχης παρουσίας της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν στις έως τώρα απονομές.

Φαβορί Όσκαρ 2024

Πριν από λίγους μήνες, όταν ξεκινούσε η αποκαλούμενη "περίοδος των βραβείων", όλα έδειχναν πως η 96η απονομή των βραβείων Όσκαρ (10/3) θα κρινόταν στο νήμα. Οι ιστορικές επιδόσεις στο box office των "Barbie" (Γκρέτα Γκέργουιγκ) και "Οπενχάιμερ" (Κρίστοφερ Νόλαν), η κριτική αποδοχή ταινιών όπως οι "Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού" (Μάρτιν Σκορσέζε) και η "Ανατομία μιας Πτώσης" (Ζιστίν Τριέ), σε συνδυασμό με το σούσουρο που προκάλεσαν τα αγαπημένα του κοινού "Poor Things" (Γιώργος Λάνθιμος), "Περασμένες Ζωές" (Σελίν Σονγκ) και "Τα Παιδιά του Χειμώνα" (Αλεξάντερ Πέιν), δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια πραγματικά αμφίρροπη οσκαρική βραδιά. Στη μη προβλεψιμότητα των βραβείων της Ακαδημίας συνηγόρησαν τόσο οι Χρυσές Σφαίρες, εκεί όπου, για παράδειγμα, το "Poor Things" κατοχυρώθηκε ως υπολογίσιμος "αντίπαλος", αλλά και οι ίδιες οι οσκαρικές υποψηφιότητες όπου "Οπενχάιμερ" και "Δολοφόνοι…" βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής με δεκατρείς και έντεκα, αντίστοιχα. Όλα αυτά, φυσικά, μέχρι να αρχίσουν να απονέμουν τις δάφνες τους τα επαγγελματικά σωματεία, ήτοι τα μέλη της Ακαδημίας.

"Πυρηνικός" μονόλογος

Οπενχάιμερ νέο2
"Οπενχάιμερ"

Από τα μέσα Ιανουαρίου και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Νόλαν έχει δει την επική βιογραφία του για το δημιουργό της πυρηνικής βόμβας να επικρατεί στις απονομές όλων των ενώσεων – πλην των σεναριογράφων που ανακοινώνουν τα βραβεία τους στις 14/4. Οι υπόλοιποι, δηλαδή, παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, διευθυντές φωτογραφίας κ.ο.κ. έχουν όλοι αναδείξει το "Οπενχάιμερ" ως καλύτερη ταινία της χρονιάς. Κάτι που σημαίνει ότι, πλέον, το βασικό ερώτημα των 96ων Όσκαρ δεν είναι σε ποιες ενότητες θα κερδίσει το φιλμ του Νόλαν, αλλά στα πόσα χρυσά αγαλματίδια θα σταματήσει. Διότι από τις κατηγορίες όπου είναι υποψήφιο οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες δεν θεωρείται φαβορί είναι για τον β’ γυναικείο ρόλο και τα κοστούμια. Έτσι, εάν επαληθευτούν τα παραπάνω, το "Οπενχάιμερ" μπορεί να ισοφαρίσει το ρεκόρ των έντεκα Όσκαρ που κατέχουν το "Μπεν Χουρ" (1959) και ο "Τιτανικός" (1997), νούμερο που αποτελεί και τον υψηλότερο αριθμό νικών στην ιστορία του θεσμού.

Προετοιμασίες για "poor" συγκομιδή

Poor Things νέο 6
"Poor Things"

Μπορεί το "Poor Things" να είναι η πιο πετυχημένη, από κάθε άποψη, ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, ωστόσο οι πιθανότητες δείχνουν ότι μάλλον δεν θα πανηγυρίζουμε στην Ομόνοια το πρωί της Δευτέρας. Η κατά τα φαινόμενα κυριαρχική επέλαση του "Οπενχάιμερ" αφήνει, δυστυχώς και αδίκως, λίγα περιθώρια στην παραγωγή του Έλληνα σκηνοθέτη. Στον α’ γυναικείο ρόλο, όπου η Έμα Στόουν είχε αναπτύξει υπολογίσιμη δυναμική, υπάρχει η επιβλητική Λίλι Γκλάντστοουν των "Δολοφόνων…". Η οποία, εκτός του ότι βραβεύτηκε στα SAG, δεν έχει αποσπάσει Όσκαρ στο παρελθόν και μπορεί να αναδειχθεί η πρώτη γηγενής Αμερικάνα που το καταφέρνει. Παράλληλα, ακόμα και στα κοστούμια όπου η Χόλι Γουάντινγκτον έχει δώσει ρεσιτάλ, υπάρχει το διόλου αδιάφορο "Barbie". Περισσότερες ελπίδες υπάρχουν για τους Τζέιμς Πράις, Σόνα Χιθ και Ζούζα Μίχαλεκ στο σχεδιασμό παραγωγής, παρόλο που και εκεί καιροφυλακτεί η ταινία της Γκέργουιγκ…

Απόλυτος κερδισμένος το κοινό

Barbie Ράιαν Γκόσλινγκ1
"Barbie"

Έπειτα από χρόνια, στα φετινά Όσκαρ πρωταγωνιστούν παραγωγές οι οποίες έχουν μονοπωλήσει για μήνες το ενδιαφέρον του κοινού. Αρχής γενομένης, σαφώς, από το φαινόμενο "Barbenheimer" του περασμένου καλοκαιριού που συνδυαστικά έχει ξεπεράσει τα 2 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο box-office. Ακολούθως, αντίκτυπο είχε και ο arthouse κινηματογράφος, με τη γαλλική "Ανατομία…" στην Ελλάδα να έχει ξεπεράσει τα 60.000 εισιτήρια και να βάζει πλώρη για το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου. Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος, ακολουθεί η αριστουργηματική "Ζώνη Ενδιαφέροντος" (Τζόναθαν Γκλέιζερ), με περισσότερους από 50.000 θεατές στη χώρα μας, η οποία θα είναι σοκ αν δεν κερδίσει το διεθνές Όσκαρ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.