Πλάνο 75

3

Χαμηλών τόνων και αργών ρυθμών μελαγχολικό δράμα πάνω στην αξία της ζωής, της ανθρώπινης επαφής και της κοινωνικής ενσυναίσθησης σε μια αλλοτριωμένη καπιταλιστική κοινωνία.

Πλάνο 75

Το βραβευμένο στις Κάννες (μνεία Χρυσής Κάμερας) και στη Θεσσαλονίκη (Χάλκινος Αλέξανδρος) μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της Τσι Χαγιακάουα, βασισμένο σε μικρού μήκους ταινία της, μας μεταφέρει σε ένα κοντινό μέλλον, στο οποίο το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού έχει πάρει κοινωνικά απειλητικές διαστάσεις. Ως λύση του, ένα ιαπωνικό κυβερνητικό πρόγραμμα δίνει πλέον στους πολίτες άνω των 75 ετών τη δυνατότητα να επιλέξουν την ευθανασία, κάτι το οποίο σε μια χώρα με έντονο το αίσθημα της θυσίας βρίσκει ανταπόκριση. Αυτή η νέα πραγματικότητα θα διασταυρώσει τις πορείες της ηλικιωμένης Μίτσι, η οποία δέχεται να συμμετάσχει, του νεαρού πωλητή του "Πλάνου 75" Χιρόμου και μιας Φιλιππινέζας εργάτριας, μητέρας ενός μικρού παιδιού που χρειάζεται εγχείρηση, με τη Χαγιακάουα να ζωντανεύει με τον πιο χαμηλότονο τρόπο ένα εφιαλτικά καθησυχαστικό μέλλον.


Η ταινία της διαθέτει μια μελαγχολική αφηγηματική οικειότητα, απόλυτα ταιριαστή με έναν κόσμο αλλοτριωμένης ευγένειας και σιωπηρής απαξίωσης. Το δράμα κυλάει χωρίς την παραμικρή ένταση, βάζοντάς μας αργά, αλλά αναπόδραστα, σε μια πραγματικότητα αυξημένης πρόνοιας, πίσω από την οποία παραμονεύει η μοναξιά, η αδιαφορία και η πλήρης έλλειψη επικοινωνίας. Η φίλη της Μίτσι πεθαίνει μόνη της κι η ίδια δεν έχει κανέναν να μιλήσει στο τηλέφωνο, ο Χιρόμου αναζητά στον αδελφό του πατέρα του μια σύνδεση με το παρελθόν του και η Μαρία βρίσκεται μακριά από την πατρίδα της, ανίκανη να βοηθήσει την οικογένειά της. Η πραγματικότητα του "Πλάνου 75", αντίθετα, βρίσκεται δίπλα μας, γι’ αυτό μοιάζει τόσο γνώριμη και φαντάζει τόσο απειλητική. Η Χαγιακάουα αναζητά μέσα της την αξία της ανθρώπινης επαφής και της κοινωνικής ενσυναίσθησης, πεπεισμένη πως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Ιαπωνία, Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Πλάνο 75

Plan 75
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 113 '
  • Τσι Χαγιακάουα

Με αφορμή ένα ιαπωνικό κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει στους πολίτες άνω των 75 ετών τη δυνατότητα να επιλέξουν την ευθανασία, οι πορείες μιας ηλικιωμένης, ενός νεαρού πωλητή του «Πλάνου 75» και μιας Φιλιππινέζας εργάτριας θα διασταυρωθούν με απρόοπτο τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/5

Η επιστροφή ενός επικού franchise και ένα διχαστικό arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά

Αποχαιρετούμε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.