Πού μπορείτε να δείτε τις ταινίες που είναι υποψήφιες για Όσκαρ

Ένας αναλυτικός οδηγός για να προλάβετε να δείτε όλα τα φιλμ μέχρι την απονομή των 95ων βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Οπενχάιμερ «Οπενχάιμερ»

Η αντίστροφη μέτρηση για τα 96α βραβεία Όσκαρ έχει ξεκινήσει και επίσημα μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα φετινά βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επομένως, έχετε κάτι περισσότερο από δύο μήνες μέχρι την τελετή απονομής των χρυσών αγαλματιδίων (10/3) ώστε να καλύψετε τυχόν κενά. Για το σκοπό αυτό, ο παρακάτω οδηγός φιλοδοξεί να σας διευκολύνει έτσι ώστε να συντονιστείτε με την οσκαρική επικαιρότητα.

Οι τίτλοι που ακολουθούν βρίσκονται σε αλφαβητική σειρά. Σημειώστε πως ο προγραμματισμός ορισμένων ταινιών ενδέχεται να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες.

20 Days in Mariupol

20 Days in Mariupol

Μια ομάδα Ουκρανών δημοσιογράφων προσπαθεί να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της καθώς η ρωσική εισβολή στη χώρα έχει μόλις ξεσπάσει.

Η ταινία είναι διαθέσιμη μέσω Amazon.

Το Αγόρι και ο Ερωδιός

Το Αγόρι και ο Ερωδιός

Μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, η καινούρια δημιουργία του αγαπημένου Χαγιάο Μιγιαζάκι ("Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων", "Το Κινούμενο Κάστρο") αποτελεί μία ακόμα εξαιρετική προσθήκη στη φιλμογραφία του. Η δράση περιστρέφεται γύρω από ένα αγόρι που αναζητά τη μητέρα του σε έναν κόσμο όπου συνυπάρχουν νεκρά και ζωντανά όντα. Εκεί η έννοια της ύπαρξης αποκτά νέα σημασία και ο ήρωας ετοιμάζει να βιώσει μια πρωτόγνωρη περιπέτεια.

Η ταινία κυκλοφορεί 1 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους.

Ανατομία μιας Πτώσης

Ανατομία μιας Πτώσης νέο

Μια Γερμανίδα συγγραφέας κατηγορείται για το θάνατο του Γάλλου συζύγου της. Στο δικαστήριο αποκαλύπτονται πολλές κρυφές πλευρές της σχέσης τους, περιπλέκοντας τις ενδείξεις για την ενοχή ή την αθωότητά της. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για ένα καλοστημένο κι αγωνιώδες δικαστικό δράμα με μια καθηλωτική ερμηνεία από τη Σάντρα Χίλερ, το οποίο εντάσσει έντεχνα στην ακροαματική διαδικασία περίπλοκα, συναρπαστικά κοινωνικά ερωτήματα. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και θα είναι διαθέσιμη στα κινηματογραφικά κανάλια της Nova τη σεζόν 2024-2025.

Ο Δημιουργός

O dimiourgos

Άνθρωποι και ρομπότ βρίσκονται σε δεκαετή πόλεμο, θύμα του οποίου έχει πέσει όλη η οικογένεια του πρώην στρατιώτη Τζόσουα. Όταν, όμως, αυτός πληροφορείται πως η σύζυγός του μπορεί να είναι τελικά ζωντανή, αναλαμβάνει να συμμετάσχει σε μια αποστολή ανεύρεσης και καταστροφής ενός "υπέρτατου όπλου" τεχνητής νοημοσύνης. Σεναριακά ασυνάρτητη και απόλυτα προβλέψιμη sci-fi περιπέτεια, με έντονα αλληγορικές ανησυχίες, οι οποίες ισοπεδώνονται επίσης από τη μελοδραματική υπερβολή. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και πλέον είναι διαθέσιμη σε VOD (Cosmote TV).

Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού

Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού νέο2

Στη δεκαετία του 1920, ο νεαρός Έρνεστ Μπέρκχαρτ επιστρέφει από τον Μεγάλο Πόλεμο στην Οκλαχόμα, μπαίνει υπό την προστασία του θείου του Γουίλιαμ Χέιλ και εμπλέκεται σε μια σειρά δολοφονιών Ινδιάνων. Ο ορισμός του μεγάλου σινεμά: χορταστικό θέαμα, πλούσια δραματουργία, στιβαρή σκηνοθεσία, συναρπαστικοί χαρακτήρες και μια διεισδυτική ματιά στην αιματοβαμμένη αμερικανική ιστορία. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους. Βρείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών. Είναι επίσης διαθέσιμη στην πλατφόρμα Apple TV+.

Εγώ, Καπετάνιος

io capitano

Δέκα χρόνια μετά το ντοκιμαντέρ"Sacro GRA" (Τζιανφράνκο Ρόσι), ο Ματέο Γκαρόνε ("Γόμορρα") διεκδίκησε στα ίσια το Χρυσό Λιοντάρι για την Ιταλία στο πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας. Το επιχείρησε με ένα ρεαλιστικό προσφυγικό οδοιπορικό, στο οποίο οι νεαροί Αφρικανοί Σεϊντού και Μούσα αφήνουν πίσω τους το Ντακάρ αναζητώντας τον ευρωπαϊκό παράδεισο.

Η ταινία κυκλοφορεί 22 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους.

Ζώνη Ενδιαφέροντος

The Zone of Interest

Η ειδυλλιακή καθημερινότητα της επταμελούς οικογένειας του διοικητή του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες και της συζύγου του Χέντγουικ, οι οποίοι περνούν τις μέρες του σ’ ένα πανέμορφο σπίτι με κήπο δίπλα στον τοίχο του στρατοπέδου. Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών για ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην καρδιά του σκοταδιού, όπου φρίκη, γαλήνη, γενοκτονία και γλυκιά ζωή αγκαλιάζονται με έναν αποστασιοποιημένο κινηματογραφικά τρόπο, ο οποίος αναδεικνύει με μεγαλοφυή λιτότητα τον πυρήνα του ιστορικού κακού. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους. Βρείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών. Τη σεζόν 2024-2025 θα είναι διαθέσιμη στα κινηματογραφικά κανάλια της Nova.

Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση – Μέρος Πρώτο

Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Απειλή trailer2

Όταν ο Ίθαν Χαντ πληροφορείται πως η Ίλσα Φάουστ έχει στην κατοχή της ένα κομμάτι από ένα μυστικό όπλο που μπορεί να αλλάξει το μέλλον της ανθρωπότητας, δέχεται να την εντοπίσει πριν από τους διώκτες της. Για να βρει το υπόλοιπο όπλο, θα εμπλακεί σε μια περίπλοκη συνωμοσία, που θα τον φέρει αντιμέτωπο με ένα "φάντασμα" από το παρελθόν. Η γοητευτική, hi-tech και καταιγιστικά περιπετειώδης συνταγή των "Επικίνδυνων Αποστολών" διογκώνεται θεαματικότατα, ποντάροντάς τα όλα στο "το μέγεθος μετράει". Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και πλέον είναι είναι διαθέσιμη σε VOD (Cosmote TV).

Ο Μαέστρος

Ο Μαέστρος νέο1

H λαμπρή καλλιτεχνική καριέρα και η ταραχώδης προσωπική ζωή του διάσημου συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Λέοναρντ Μπέρνσταϊν. Μια δυναμική σκηνοθεσία και δύο στιβαρές ερμηνείες φορτώνουν με ένταση μια ανά στιγμές συναρπαστική αλλά εντελώς άνιση βιογραφία με οσκαρικές προοπτικές, η οποία αυτοπαγιδεύεται σε μια φιλόδοξη δραματουργική σύγχυση. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και πλέον είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Ναπολέων

Ναπολέων νέο

Στη μετεπαναστατική Γαλλία του 1783, ο Κορσικανός αξιωματικός Ναπολέων Βοναπάρτης ανακαταλαμβάνει την Τουλόν από τους Άγγλους και επιστρέφει ως ήρωας στο Παρίσι, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται τη χήρα Ιωσηφίνα Τασέρ ντε Λα Παζρί. "Συννεφιασμένη" ιστορική βιογραφία με επικές εξάρσεις, αλλά χωρίς σαφήνεια προθέσεων. Χαμένοι σ’ ένα χαοτικό υλικό, οι Ρίντλεϊ Σκοτ και Γιόακιν Φίνιξ αφήνουν αξεδιάλυτο το αίνιγμα "Μέγας Ναπολέων". Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους. Βρείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών. Είναι επίσης διαθέσιμη στην πλατφόρμα Apple TV+.

Οπενχάιμερ

οπενχαιμερ

Η υπαρξιακή και πολιτική οδύσσεια του φυσικού Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ στην προσπάθειά του να φτιάξει την ατομική βόμβα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η υπαρξιακή και πολιτική οδύσσεια του φυσικού Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ στην προσπάθειά του να φτιάξει την ατομική βόμβα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Χειροπιαστά αγωνιώδες και αδιαπραγμάτευτα θεαματικό, αλλά και ένα υπέρμετρα χειμαρρώδες πορτρέτο που ρέπει στην αυταρέσκεια, επιλέγοντας τις ασφαλείς ηθικολογίες γύρω από ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους. Βρείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών. Τη σεζόν 2024-2025 θα είναι διαθέσιμη στα κινηματογραφικά κανάλια της Nova.

Τα Παιδιά του Χειμώνα

Τα Παιδιά του Χειμώνα

Τα Χριστούγεννα του 1970 ένας δύστροπος καθηγητής φιλολογίας ενός πρωτοκλασάτου κολεγίου είναι αναγκασμένος να περάσει τις γιορτές στο έρημο σχολείο, παρέα με την Αφροαμερικάνα μαγείρισσά του και έναν ατίθασο έφηβο. Πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες και δυο Χρυσές Σφαίρες ερμηνείας για μια συνταγογραφημένη, αλλά υποδειγματικά εκτελεσμένη δραμεντί με συγκινητικό άρωμα ανεξάρτητου σινεμά των 70s.

Η ταινία κυκλοφορεί 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους.

Περασμένες Ζωές

Past Lives2

Οι παιδικοί φίλοι Να Γιανγκ και ο Χάε Σουνγκ χωρίζονται όταν η οικογένεια της πρώτης μεταναστεύει από τη Νότια Κορέα στον Καναδά. Σιωπηρά ερωτευμένοι μεταξύ τους, θα συναντηθούν είκοσι πέντε χρόνια αργότερα στη Νέα Υόρκη. Ένα μοντέρνο ρομαντικό παραμύθι συγκινητικής κινηματογραφικής διαύγειας. Ειλικρινές όσο και συναισθηματικό, προσπερνά όλα τα κλισέ με απαράμιλλη κομψότητα. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους. Βρείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών.

Στο Γραφείο Καθηγητών

Στο Γραφείο των Καθηγητών
©Judith Kaufmann / Alamode Film

Η Κλάρα Νόβακ είναι μια αφοσιωμένη στη δουλειά της νεαρή δασκάλα, η οποία νιώθει άβολα για τον τρόπο με τον οποίο οι συνάδελφοί της χειρίστηκαν την υπόθεση μιας σειράς κλοπών ανάμεσα στους μαθητές. Αποφασίζει να διαλευκάνει μόνη της το ζήτημα, διαταράσσοντας ακόμα περισσότερο τις τεταμένες ενδοσχολικές σχέσεις. Ένας κοινωνικός μικρόκοσμος γεμάτος αντιθέσεις γεννά ηθικά διλήμματα, τα οποία μέσα από ένα σφιχτογραμμένο σενάριο παίρνουν διαστάσεις ψυχολογικού θρίλερ. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους. Βρείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών. Είναι επίσης διαθέσιμη στο Cinobo.

Στο Στοιχείο τους

Elemental

Στο Έλεμεντ Σίτι, τα στοιχεία της φωτιάς, του νερού, της γης και του αέρα συγκατοικούν, προσέχοντας να μην έρχονται σε ανεπιθύμητες, αυτοκαταστροφικές επαφές. Έτσι, η Φλόγα και ο Νηρέας γνωρίζουν εξ αρχής πως η συνύπαρξή τους είναι αδύνατη. Μια συγκινητική ερωτική ιστορία, ένας φαντασμαγορικός καινούργιος κόσμος και μια διδακτική αλληγορία. Ακόμα κι όταν δεν είναι μαγικό, το άγγιγμα της Pixar παραμένει ευαίσθητο και ευρηματικά δημιουργικό. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους. Βρείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών. Είναι επίσης διαθέσιμη στο Disney+.

Τέσσερις Κόρες

Tesseris kores

Η Τυνήσια Όλφα Χαμρουνί είναι μητέρα τεσσάρων κοριτσιών. Μια μέρα, οι δύο μεγαλύτερες κόρες της φεύγουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. Μια κινηματογραφικά απλή, αλλά σεναριακά ευρηματική "ανασύσταση" –από ηθοποιούς και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές– μιας αληθινής ιστορίας προσηλυτισμού, θηλυκής ενηλικίωσης και αναζήτησης ταυτότητας. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη εναλλακτικά.

Υπέροχες Μέρες

Perfect days

Εκ νέου φορμαρισμένος έπειτα από καιρό, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς ("Τα Φτερά του Έρωτα", "Ένας Αμερικανός Φίλος") εμπνέεται ένα δράμα που απέσπασε το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής και του ανδρικού ρόλου (Κότζι Γιακούσο) στο φεστιβάλ των Καννών. Το φιλμ αφορά έναν καθαριστή ο οποίος απολαμβάνει τη ρουτίνα του, η οποία περιλαμβάνει τη φωτογράφιση δέντρων, την ακρόαση μουσικής και την ανάγνωση βιβλίων. Μέσα από τις συναντήσεις που πρόκειται να έχει, αναδεικνύεται η αφανής ομορφιά της καθημερινότητας και της οικειότητας που φέρνει η ανθρώπινη επαφή.

Η ταινία κυκλοφορεί  22 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους.

Ο Φίλος μου το Ρομπότ

Ο Φίλος μου το Ρομπότ κριτική

Ένας σκύλος και ένα ανδροειδές γίνονται κολλητοί, ωστόσο ξαφνικά οι δυο τους καλούνται να επιβιώσουν χωριστά, εξαιτίας ενός λάθους που τους απομακρύνει για μήνες. Χωρίς διαλόγους, το μινιμαλιστικό animation ψηλαφεί γλυκόπικρα την έννοια του εφήμερου και τις αντιφάσεις μιας φιλίας, εκπλήσσοντας ευχάριστα. Διαβάστε την αναλυτική κριτική της ταινίας εδώ.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους. Βρείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών.

Φύλακες του Γαλαξία 3

Φύλακες του Γαλαξία 3 νέο

Ο Πίτερ Κουίλ θρηνεί το χαμό της Γκαμόρα και οι Φύλακες έχουν πέσει σε απραξία. Ώσπου εμφανίζεται ένας νέος εχθρός: ο σατανικός και ανίκητος Υψηλός Διαμορφωτής, ο οποίος προσπαθεί να απαγάγει τον Ρόκετ, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Μια προσχηματική, παραγεμισμένη εφέ, χαβαλέ και ποπ/ροκ επιτυχίες ιστορία γίνεται το όχημα αποχαιρετισμού(;) μιας διασκεδαστικής ομάδας υπερηρώων. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και πλέον είναι διαθέσιμη στο Disney+.

The ABCs of Book Banning (μικρού μήκους)

The ABCs of Book Banning

Παραγωγής MTV μικρού μήκους ντοκιμαντέρ το οποίο καταγράφει την προσπάθεια του Γκρέις Λιν, ενός άντρα ηλίκιας εκατό ετών, να σταματήσει την απαγόρευση μιας σειράς από βιβλίων που επιχειρείται σε σχολία της κοινότητάς του.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Paramount+.

The After (μικρού μήκους)

The After short film

Ο Ντέιβιντ Ογιέλοου πρωταγωνιστή στο ρόλο ενός πατέρα που έρχεται αντιμέτωπος με το πένθος και το τραυματικό παρελθόν του, ύστερα από μια συνάντηση σε ανύποπτο χρόνο.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

American Fiction

American Fiction

Μόλις στο ντεμπούτο του, ο σκηνοθέτης Κορντ Τζέφερσον όχι μόνο κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο βραβείο στο φεστιβάλ του Τορόντο, αλλά έφτασε να διεκδικεί πέντε βραβεία Όσκαρ - εκ των οποίων εκείνο για την καλύτερη ταινία. Όλα αυτά διασκευάζοντας το μυθιστόρημα "Το σβήσιμο" (Πέρσιβαλ Έβερετ), στο οποίο κεντρικός ήρωας είναι ένας Αφροαμερικανός καθηγητής και συγγραφέας, ο οποίος θέλοντας να εκθέσει το ρατσισμό των Αμερικανών γράφει ένα σατιρικό βιβλίο με όλα τα στερεότυπα με τα οποία έχουν στιγματιστεί οι Μαύροι. Ωστόσο, η έκδοση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς το βιβλίο γίνεται ευπώλητο και ο ίδιος ο δημιουργός του αποκτά μεγάλη δημοφιλία.

Η ταινία πρόκειται να γίνει προσεχώς διαθέσιμη στην πλατφόρμα Amazon Prime.

American Symphony

American Symphony

Ένα πολύ προσωπικό ντοκιμαντέρ γύρω από την προσπάθεια του πολυβραβευμένου μουσικού Ζαν Μπαπτίστ να συνθέσει μια συμφωνία, την ίδια ώρα που η σύζυγός του ξεκινά θεραπείες για τον καρκίνο.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflx.

The Barber of Little Rock (μικρού μήκους)

The Barber of Little Rock

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τεράστιες ταξικές διαφορές στις ΗΠΑ, οι οποίες επιβαρύνουν εντονότερα τις κοινότητες των Αφροαμερικανών, ο Άρλο Γουάσινγκτον αποφασίζει να αφήσει το μπαρμπέρικό του και να κάνει κάτι δραστικό για να αλλάξει τα δεδομένα.

Η ταινία είναι διαθέσιμη μέσω του επισήμου καναλιού του New Yorker στο YouTube και μπορείτει να το βρείτε εδώ.

Barbie

Barbie 222

Η Μπάρμπι ζει στην ονειρεμένη Barbieland, μια ροζ, αδιατάραχτη και γυναικοκρατούμενη καθημερινότητα, μέχρι που αρχίζει να έχει… κυτταρίτιδα και υπαρξιακές ανησυχίες. Η απάντηση βρίσκεται στην αληθινή ζωή κι εκείνη είναι έτοιμη για το μεγάλο ταξίδι. Κοινωνική σάτιρα, μιούζικαλ και ιστορία ενηλικίωσης, η διαδρομή της καταπιεσμένης Αμερικανίδας έως την αυτογνωσία αποδεικνύεται σεναριακά ευρηματική, ξεκαρδιστική όσο και εξοντωτικά διδακτική. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και πλέον είναι διαθέσιμη σε VOD (Cosmote TV, Vodafone TV).

Bobi Wine: The People's President

Bobi Wine The People's President

Ντοκιμαντέρ γύρω από τη δράση του καλλιτέχνη και πολιτικού ακτιβιστή από την Ουγκάντα, Μπόμπι Γουάιν, ο οποίος χρησιμοποίησε τη μουσική και τη ρητορική δεινότητά του για να ανατρέψει την εξουσία του επί 35 χρόνια ηγέτη της χώρας Γιογουέρι Μουσεβένι.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+.

The Color Purple

The Color Purple

Το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλις Γουόκερ με τίτλο "Το πορφυρό χρώμα", το οποίο μεταφέρθηκε στο σινεμά από το θρυλικό Στίβεν Σπίλμπεργκ (1985) προτού διασκευαστεί ως μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ είκοσι χρόνια μετά, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη βασισμένο στη θεατρική μουσικοχορευτική εκδοχή του. Η ταινία διαπραγματεύεται την ταραγμένη ζωή της Αφροαμερικανίδας Σέλι, στις αρχές του 20ου αιώνα, η οποία βίωσε πολλαπλά τραύματα και αναπόφευκτα, τα δεινά της λευκής καταπίεσης.

Η ταινία κυκλοφορεί 21 Μαρτίου στους κινηματογράφους.

El Conde

El Conde

Ο κορυφαίος σύγχρονος κινηματογραφικός βιογράφος, ο Χιλιανός Πάμπλο Λαραΐν, ύστερα από τους Πάμπλο Νερούδα, Τζάκι Κένεντι και πριγκίπισσα Νταϊάνα, μεταφέρει αντισυμβατικά στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ. Πώς ακριβώς; Οραματιζόμενος τον αιμοσταγή φασίστα ηγέτη ως... βαμπίρ!

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

The Eternal Memory

The Eternal Memory doc

Η σκηνοθέτρια Μάιτε Αλμπέρντι η οποία είχε συγκινήσει με τον γλυκόπικρο "Μυστικό Πράκτορα" (2020), φιλοδοξεί να σπάσει ξανά καρδιές με το νέο ντοκιμαντέρ της. Κάτι που μάλλον καταφέρνει, αφού η ταινία της αφορά ένα ζευγάρι το οποίο έπειτα από 25 χρόνια σχέσης καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση, όταν ένας από αυτούς μαθαίνει πως πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Amazon Prime.

Flamin' Hot

Flamin' Hot

Δράμα εμπνευσμένο από την περίπτωση του Μεξικανού Ρίτσαρντ Μοντάνιεζ, ο οποίος από επιστάτης κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία φτιάχνοντας ένα από τα διασημότερα είδη του σνακ Cheetos.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+.

Godzilla Minus One

godzilla minus one

Η μεταπολεμική Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα τρομακτική απειλή, όταν εξαιτίας της ενέργειας που εξέπεμψε η ατομική βόμβα προκύπτει ένα γιγαντιαίο τέρας.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη εναλλακτικά.

Golda

Golda

Η Έλεν Μίρεν μεταμορφώνεται στην Γκόλντα Μέιρ, τη "Σιδηρά Κυρία" του Ισραήλ, η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει τρομερά πιεστικές καταστάσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιόμ Κιπούρ.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στα κινηματογραφικά κανάλια της Nova τη σεζόν 2024-2025.

Ο Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου

Ο Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου Χάρισον Φορντ

Το 1969, ο καθηγητής αρχαιολογίας Ιντιάνα Τζόουνς είναι έτοιμος για συνταξιοδότηση, αλλά η κόρη ενός παλιού του φίλου, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και ένας ναζί επιστήμονας που συνεργάζεται στο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα τον βάζουν σε μια τελευταία, επικίνδυνη περιπέτεια. Θεαματική δράση, έξυπνες ατάκες, σινεφίλ κλεισίματα ματιού, μπόλικη νοσταλγία: η συνταγή, όπως ακριβώς κι ο ήρωάς της, έχει κουραστεί, διατηρεί όμως ακόμα ψήγματα αυθεντικής, παλιομοδίτικης σινε-γοητείας. Διαβάστε την αναλυτική κριτική της ταινίας εδώ.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και πλέον είναι διαθέσιμη στο Disney+.

Island in Between (μικρού μήκους)

Island in Between

Με φόντο ένα από τα νησιά της Ταϊβάν που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Κίνα, το ντοκιμαντέρ εντρυφά στην ένταση μεταξύ των δύο χωρών και στις επιπτώσεις της στις ζωές των κατοίκων.

Η ταινία είναι διαθέσιμη μέσω του επίσημου καναλιού των New York Times στο YouTube και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

The Last Repair Shop (μικρού μήκους)

The Last Repair Shop

Στην καρδιά του Λος Άντζελες βρίσκεται το τελευταίο εναπομείναν εργαστήριο κατασκευής χειροποίητων μαθητικών μουσικών οργάνων, τα οποία αριθμούν περί τα 80.000, ένας χώρος που ευελπιστεί να μην κινδυνευσει με αφανισμό.

Η ταινία είναι διαθέσιμη μέσω του επίσημου καναλιού των Lost Angeles Times στο YouTube και τη βρίσκεται εδώ.

May December

May December

Η Γκρέισι είναι μια γυναίκα η οποία ζει ευτυχισμένη με τον πολύ νεότερο σύζυγό της, αν και μια εικοσαετία νωρίτερα η σχέση τους είχε προκαλέσει τεράστιο μιντιακό σκάνδαλο. Τώρα μια διάσημη ηθοποιός καλείται να την ερμηνεύσει σε ταινία που πρόκειται να γυριστεί και ζητά να τη συναντήσει στο πλαίσιο της έρευνάς της για το ρόλο. Η μπεργκμανική "Περσόνα" ρίχνει τη σκιά της σε ένα γοητευτικό παιχνίδι σκηνοθεσιών και ερμηνειών πάνω στην αναζήτηση της αλήθειας σε έναν κόσμο καταιγιστικής υπερπληροφόρησης. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και πλέον είναι διαθέσιμη σε VOD (Cosmote TV).

Nǎi Nai & Wài Pó (μικρού μήκους)

Nai Nai Wai Po

Ένα συγκινητικό γράμμα αγάπης του σκηνοθέτη Σον Γουάνγκ στη γιαγιά του.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη το Φεβρουάριο στο Disney+.

Nimona

Nimona

Σε ένα φουτουριστικό μεσαιωνικό κόσμο, ένας ιππότης κατηγορείται άδικα για ένα έγκλημα το οποίο δε διέπραξε. Η μόνη που μπορεί να αποδείξει την αθωότητάμ του είναι η Νιμόνα, μια ανήσυχη έφηβη με την ικανότητα να αλλάζει την όψη της.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Ninety-Five Senses (μικρού μήκους)

Ninety-Five Senses

Ένας κρατούμενος που έχει καταδικαστεί σε θάνατο πραγματοποιεί μια ωδή στις πέντε αισθήσεις τις οποίες σύντομα δε θα μπορεί να απολαύσει πιά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την ταινία εδώ.

Nyad

nyad

Οι βραβευμένοι με Όσκαρ για το "Free Solo" σκηνοθέτες Τζίμι Τσιν και Ελίζαμπεθ Τσάι Βάσαρλι, κάνουν το ντεμπούτο τους στη μυθοπλασία εμπνευσμένοι από μια ανεπανάληπτη αληθινή ιστορία. Η ταινία τους βασίζεται στην απόπειρα της ατρόμητης μαραθωνοδρόμου  κολυμβήτριας Νταϊάνα Νιάντ να διασχίσει τη θάλασσα από τη Φλόριντα έως την Κούβα, χωρίς τεχνητή βοήθεια, κάνοντας ελεύθερη κολύμβηση κάτω από τρομερά αντίξοες συνθήκες, κάτι που δεν είχε τολμήσει κανένας άλλος άνθρωπος να επιχειρήσει.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Poor Things

Poor Things κριτική 4

Στη Γλασκόβη της βικτωριανής περιόδου, μια γυναίκα αυτοκτονεί μονάχα για να βρει τον εαυτό της ξανά ζωντανό, χάρη σε έναν ιδιότροπο γιατρό, ο οποίος την επαναφέρει. Ωστόσο πλέον δεν θυμάται το παραμικρό, έτσι ο επιστήμονας τη θέτει υπό την προστασία του, αγνοώντας πως εμπόδιο στα σχέδιά του πρόκειται να μπουν ο νεαρός βοηθός του, ένας ερωτύλος δικηγόρος, αλλά και η βούληση της ίδιας της Μπέλα. Εκστατικό, ατρόμητο, συναρπαστικό σινεμά, που καταθέτει μια ρηξικέλευθη κινηματογραφική πρόταση, αποθεώνοντας τις απελευθερωτικές διαστάσεις της ηδονής, και διαθέτει τη δυναμική να γίνει σημείο αναφοράς για το μέλλον. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους. Βρείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών.

Rustin

rustin

Ιστορικό δράμα γύρω από τη δράση του σημαντικού ακτιβιστική και υπέρμαχου των δικαιωμάτων Μπάιαρντ Ράστιν, ο οποίος υπήρξε κομβικός στη διοργάνωση της Πορείας προς την Ουάσινγκτον, στην οποία ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε το διάσημο λόγο που ξεκίνησε με τη φράση: "Έχω ένα όνειρο...".

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Society of the Snow

Society of the Snow

Το 1972 ένα αεροπλάνο από την Ουρουγάη κατέπεσε στις χιονισμένες Άλπεις, αφήνοντας όσους εκ θαύματος είχαν επιβιώσει εκτεθειμένους στη βίαιη παγωνιά και την αδυσώπητη πείνα. Από τους συνολικά 45 επιβαίνοντες επέζησαν οι 16, οι οποίοι για να μπορέσουν να μείνουν ζωντανοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον κανιβαλισμό. Η ταινία είναι βασισμένη στις μαρτυρίες αυτών των ανθρώπων, με τον έμπειρο Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα ("Το Ορφανοτροφείο", "Jurassic World: Το Βασίλειο Έπεσε") να κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν

Spider-man Akrovatontas 5

Προσπαθώντας να συνδυάσει τη μυστική δράση του ως Σπάιντερμαν και τη σχολική καθημερινότητά του, ο Μάιλς Μοράλες επανασυνδέεται με την Γκουέν/Σπάιντεργουμαν και γίνεται μέλος μιας ομάδας υπερηρώων, οι οποίοι συνασπίζονται για να διασώσουν το αραχνο-σύμπαν από μια καινούργια απειλή. Πρώτο μέρος ενός σίκουελ στο οποίο η σεναριακή και σκηνοθετική ευρηματικότητα του οσκαρικού πρώτου animation εμπλουτίζεται με σχεδιαστική φαντασία, αλλά ταυτόχρονα φορτώνεται με έναν ανοικονόμητο αφηγηματικό παροξυσμό. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και θα είναι διαθέσιμη στα κινηματογραφικά κανάλια της Nova τη σεζόν 2024-2025.

The Wonderful Story of Henry Sugar (μικρού μήκους)

The Wonderful Story of Henry Sugar

Μία από τις τέσσερις μικρού μήκους διασκευές βιβλίων του Ρόαλντ Νταλ που γύρισε πέρσι ο Γουές Άντερσον, περιστρέφεται γύρω από έναν άντρα ο οποίος έχει την ικανότητα να βλέπει μέσα από αντικείμενα και να προβλέπει το μέλλον με τη βοήθεια ενός βιβλίου που έχει κλέψει.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Χωρίς διανομή:

To Kill A Tiger
Invincible
Knight of Fortune
Red, White & Blue
Letter to a Pig
Our Uniform
Pachyderme
War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.