Ο Δημιουργός

1

Σεναριακά ασυνάρτητη και απόλυτα προβλέψιμη sci-fi περιπέτεια με έντονα αλληγορικές ανησυχίες, οι οποίες ισοπεδώνονται από τη μελοδραματική υπερβολή.

O dimiourgos

Επτά χρόνια είχε να κάτσει πίσω από την κάμερα ο Γκάρεθ Έντουαρντς ("Γκοτζίλα", "Rogue One: A Star Wars Story") και δεκατρία να υπογράψει δικό του σενάριο (από το ντεμπούτο του "Monsters"). Πιστός στην επιστημονική φαντασία, επιστρέφει τώρα για να μας διηγηθεί, μαζί με τον συνσεναριογράφο του Κρις Γουέιτζ ("Για Ένα Αγόρι", "Το Αστέρι του Βορρά", "Σταχτοπούτα", "Rogue One"), μια έντονα αλληγορική ιστορία από το μέλλον, στο οποίο η ηγεσία των ΗΠΑ και ολόκληρου του δυτικού κόσμου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους Ασιάτες, και δη αυτούς της χερσονήσου της Ινδοκίνας, ως τρομοκράτες.  

Οι αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα, από τους Βιετκόνγκ έως την Αλ Κάιντα, είναι προφανείς, με τη διαφορά ότι τη θέση του εξ Ανατολών εχθρού στο απώτερο μέλλον έχει πάρει μια ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη, που προκαλεί πυρηνική έκρηξη στο Λος Άντζελες, αναγκάζοντας την ανθρωπότητα, δηλαδή τις στρατοκρατούμενες ΗΠΑ, να της κηρύξουν τον πόλεμο. Θύμα του, μεταξύ πολλών άλλων, όλη η οικογένεια του πρώην στρατιώτη Τζόσουα, ο οποίος έχει πλέον αποσυρθεί πληγωμένος σωματικά και ψυχολογικά. Όταν, όμως, πληροφορείται πως η σύζυγός του μπορεί να είναι τελικά ζωντανή, αναλαμβάνει να συμμετάσχει σε μια αποστολή ανεύρεσης και καταστροφής του "υπέρτατου όπλου" τεχνητής νοημοσύνης στα βάθη της Ασίας.

Η μορφή του τελευταίου είναι η πρώτη έκπληξη μιας σεναριακά ασυνάρτητης και απόλυτα προβλέψιμης sci-fi περιπέτειας με ιδέες παρμένες από το "Zero Dark Thirty", το "Πλατούν", το "Elysium", αλλά και τον… "Μικρό Βούδα". Εντελώς σχηματική και μπανάλ, χάνει στην αφηγηματική πορεία της κάθε ίχνος αληθοφάνειας (μόνο τα εφέ είναι αποτελεσματικά) όσο και πιθανού πολιτικού ενδιαφέροντος, μιας και οι οποίες τολμηρές ιδέες της ισοπεδώνονται κι αυτές από τη μελοδραματική υπερβολή.

ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 133΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Δημιουργός

The Creator
1
  • Περιπέτεια
  • 2023
  • Διάρκεια: 133 '
  • Γκάρεθ Έντουαρντς

Άνθρωποι και ρομπότ βρίσκονται σε δεκαετή πόλεμο, θύμα του οποίου έχει πέσει όλη η οικογένεια του πρώην στρατιώτη Τζόσουα. Όταν, όμως, αυτός πληροφορείται πως η σύζυγός του μπορεί να είναι τελικά ζωντανή, αναλαμβάνει να συμμετάσχει σε μια αποστολή ανεύρεσης και καταστροφής ενός «υπέρτατου όπλου» τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.