Η Τελευταία Παμπ

3

Άμεσο σινεμά, καθαρά μηνύματα και καίρια πολιτική στόχευση, η οποία αντιστέκεται στον αντιρατσιστικό διδακτισμό, στην τελευταία(;) σκηνοθετική υπόκλιση ενός αθεράπευτα ρομαντικού κινηματογραφικού δημιουργού.

H teleftea pub2

Αν και οι κάθε λογής εικόνες πολλαπλασιάζονται γύρω μας με ιλιγγιώδη ρυθμό, η αίσθηση πως η πραγματικότητα απομακρύνεται από αυτές γίνεται ολοένα και εντονότερη. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η έντονη απουσία των ανθρώπων της εργατικής τάξης από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των κάθε λογής σινε-δραμάτων, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για κωμωδίες ή ταινίες είδους. Ο Κεν Λόουτς, όμως, είναι ακόμα εδώ. Και με την τελευταία –όπως δήλωσε– ταινία της ανεπανάληπτης φιλμογραφίας του υψώνει μαζί με τον μόνιμο σεναριογράφο του Πολ Λάβερτι άλλη μία μαχητική κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στη σύγχρονη κοινωνική αναλγησία.


Η "Γέρικη βελανιδιά" είναι η τελευταία παμπ σε μια κωμόπολη της βορειοανατολικής Αγγλίας, η οποία έχει πληγεί από το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων, ενώ υποδέχεται σχεδόν καθημερινά ομάδες προσφύγων από τον πόλεμο στη Συρία. Ο Τι Τζέι είναι ο καλόκαρδος ιδιοκτήτης της, ο οποίος αγωνίζεται να την κρατήσει ανοιχτή. Θα πιάσει φιλία με τη μαχητική και ιδεαλίστρια Γιάρα και δεν θα αργήσει να σταθεί ανάμεσα στους μόνιμους πελάτες του και τους αποδιοπομπαίους τράγους μιας συσσωρευμένης οργής, οι οποίοι έφτασαν εκεί από την άλλη άκρη της γης.


Άμεσο σινεμά, καθαρά μηνύματα και καίρια πολιτική στόχευση, η οποία αντιστέκεται στον αντιρατσιστικό διδακτισμό χάρη στην αξιοθαύμαστη αφοσίωση του 87χρονου Βρετανού δημιουργού σε ήρωες που περισσεύουν από τα καλλιγραφικά κάδρα της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Παρατηρώντας τους να σπρώχνονται στο περιθώριο ενός κόσμου ο οποίος οργανώνει ερήμην τους μια καινούργια ανθρωπογεωγραφία, ο Λόουτς καταγράφει με ρομαντική απλότητα, κατά στιγμές και με απλοϊκότητα, τη διάχυτη απελπισία τους και συγκινεί ξανά με τον αφοπλιστικό τρόπο με τον οποίο μεταμορφώνει (εδώ και έξι δεκαετίες) τη γύρω μας πραγματικότητα σε κινηματογραφική αλήθεια.

Μ. Βρετανία, Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Η Τελευταία Παμπ

The Old Oak
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 113 '
  • Κεν Λόουτς

Σε μια κωμόπολη της βορειοανατολικής Αγγλίας, ο ιδιοκτήτης της τελευταίας παμπ, ο οποίος αγωνίζεται να την κρατήσει ανοιχτή, πιάνει μια απρόσμενη φιλία με μια νεαρή πρόσφυγα από τη Συρία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/5

Η επιστροφή ενός επικού franchise και ένα διχαστικό arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά

Αποχαιρετούμε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.