Όσα δεν πρέπει να χάσετε στο 7ο Φεστιβάλ WIFT GR

Τα highlights της διοργάνωσης που αναδεικνύει το έργο των γυναικών στο σινεμά.

Mothers of Daughters «Mothers of Daughters»

Ο θεσμός που διοργανώνει το ελληνικό παράρτημα της οργάνωσης Women in Film and Television (WIFT), στην έβδομη διοργάνωσή του παρουσιάζει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (23-29/11) ένα πλούσιο πρόγραμμα γύρω από τη θεματική "γυναίκες χωρίς σύνορα". Πιο συγκεκριμένα, το φεστιβάλ εστιάζει σε Ελληνίδες που εργάζονται στον κινηματογράφο και διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ την τελευταία πενταετία, δίνοντας μας την ευκαιρία να απολαύσουμε μια σειρά από ξεχωριστές κινηματογραφικές προτάσεις με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις προβολές.

Τα highlights του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR

Η έναρξη γίνεται με το "Μέντιουμ" της Χριστίνας Ιωακειμίδη, ένα φιλμ κοινωνικού ρεαλισμού το οποίο αφηγείται την πρόωρη ενηλικίωση μιας κοπέλας, η οποία έχοντας πρόσφατα χάσει τη μητέρα της επισκέπτεται στην Αθήνα την αδερφή της η οποία είναι έτοιμη να γεννήσει. Η ταινία προβλήθηκε πρόσφατα στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ το καλοκαίρι πραγματοποίησε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Σεράγεβο, όπου κέρδισε το βραβείο Cineuropa.

Medium Ιωακειμίδη
"Μέντιουμ"

Έπειτα, για πρώτη φορά διοργανώνεται διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους από Ελληνίδες δημιουργούς. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουμε το βαθιά προσωπικό και αφοπλιστικά ειλικρινές "Lumen" (Ειρήνη Τζούλια), το οποίο δεν αποτελεί μια συνηθισμένη θέαση για περισσότερους από έναν λόγους. Αφενός διότι κατασκευαστικά αποτελείται από συνειρμικό –αλλά μετρημένο- λόγο και πειραματικές – υπαινικτικές εικόνες, αφετέρου διότι η ταινία είναι αφιερωμένη στον πατέρα της δημιουργού, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη φωτιά στο Μάτι. Το "Lumen", όμως, δε συγκινεί εξαιτίας του θέματός του. Το καταφέρνει γιατί η Τζούλια χρησιμοποιεί το σινεμά ως επουλωτικό εργαλείο, ένα μέσο που απαλύνει το τραύμα, σα μια στερνή απόπειρα αποχαιρετισμού. Έτσι, αναπόφευκτα, σε αφήνει με σφιγμένο το στομάχι.

Lumen μικρού μήκους
"Lumen"

Μένουμε στο κομμάτι των μικρού μήκους, καθώς το φεστιβάλ προβάλλει επιπλέον πολυβραβευμένες ταινίες, όπως το ιδιοσυγκρασιακό "Electric Swan" (Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη) και το συγκινητικό "Bella" (Θέλγια Πετράκη), το οποίο είχε αποσπάσει το Χρυσό Διόνυσο στο φεστιβάλ Δράμας το 2020. Σημειώνουμε, επίσης, το ποιητικό ντοκιμαντέρ "Mothers of Daughters" (Έλκε Λέρενκραους & Γιούλα Μπούνταλη) που γυρίστηκε με την τεχνική του live cinema στο πλαίσιο του "Πανηγυριού" της Ελευσίνας. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια μητέρα που χάνει την κόρη της από γυναικοκτονία, ωστόσο, επιλέγει αντί να νιώσει οργή να βγει στο δημόσιο χώρο και να αγωνιστεί για να αλλάξουν τα δεδομένα. Αξίζει να αναφερθεί πως μετά την προβολή της ταινίας πρόκειται να διεξαχθεί συζήτηση με την Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο το 2021.

selini_66_erotisis_ksana
"Σελήνη, 66 Ερωτήσεις"

Πολύτιμη κουβέντα πρόκειται να γίνει και στο κεντρικό πάνελ του WIFT GR (24/11) με θέμα "Γυναίκες δημιουργοί στον ελληνικό κινηματογράφο 50/50;". Σύμφωνα με το επίσημο σκεπτικό, στην εκδήλωση θα γίνει παράθεση βιωματικών εμπειριών, στοιχείων και αναλύσεων ώστε να φωτιστούν τα προβλήματα και τα στερεότυπα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αλλά και να αναδειχθεί ο ρόλος τους, το βλέμμα τους και η δυναμική τους με ορίζοντα την επίτευξη της έμφυλης ισότητας και την καταπολέμηση της σεξιστικής κουλτούρας. Συμμετέχουν οι Θέλγια Πετράκη (σκηνοθέτρια), Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, (σκηνοθέτρια), Μίνα Ντρέκη (παραγωγός), Βάνια Τέρνερ (διευθύντρια φωτογραφίας, μοντέζ, σκηνοθέτρια), Κική Πίττα (art director, costume designer), Γιούλα Μπούνταλη (ηθοποιός, σκηνοθέτρια, συγγραφέας). Συντονίζει η Μαρία Λούκα (Μαρία Λούκα, σεναριογράφος – δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του WIFT GR).

Τέλος, προτείνουμε ακόμα να δείτε στη μεγάλη οθόνη δύο άξιες ελληνικές ταινίες, το κοινωνικό δράμα "Η Δουλειά της" (Νίκος Λαμπό) και το παλλόμενο "Σελήνη, 66 Ερωτήσεις" της ταλαντούχας Ζακλίν Λέντζου.

Το πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".