Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία

3,5

Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία και οσκαρική υποψηφιότητα για ένα πρωτότυπο, θαρραλέο, ευρηματικό και επίκαιρα πολιτικό ντοκιμαντέρ από τη δημιουργό του «Citizenfour».

Oli h omorfia kai h ematoxisia

Ντοκιμαντερίστρια με έντονο πολιτικό προσανατολισμό, στην παράδοση του Ρόμπερτ Κρέιμερ, της Μπάρμπαρα Κοπλ και του Μάικλ Μουρ, η Λόρα Πόιτρας απέσπασε το 2014 το Όσκαρ για το σοκαριστικά επείγον "Citizenfour", πάνω στις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν. Στο πλευρό ακτιβιστών που υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι σε παντοδύναμα συστήματα εξουσίας, η 59χρονη Βοστονέζα στάθηκε αμέσως μετά στο πλευρό του Τζούλιαν Ασάνζ με το "Risk" (2016), για να περάσει τώρα στην εξίσου θαρραλέα βιογραφική προσέγγιση της φωτογράφου Ναν Γκόλντιν, μιας έντονα πολιτικοκοινωνικά ενεργής προσωπικότητας, οι πολυμέτωπες εξεγέρσεις της οποίας ξεκινούν από τη δεκαετία του ’60.


Γεννημένη από εβραϊκής καταγωγής μεσοαστούς το 1953, η Γκόλντιν μεγάλωσε σε μια ταραγμένη οικογενειακή καθημερινότητα, η οποία στιγματίστηκε από την αυτοκτονία της αδελφής της όταν η Ναν ήταν 11 χρόνων. "Είδα πώς την έσπρωξε ως εκεί η σεξουαλική καταπίεση", λέει η ίδια. Λίγο μετά εγκατέλειψε το σπίτι της και έζησε μια περιπετειώδη, μποέμικη ζωή, η οποία την οδήγησε στην νεοϋορκέζικη underground, gay και post-punk πραγματικότητα των 70s. Την κατέγραψε μοναδικά με το φακό της και αναδείχτηκε σε μια από τις επιδραστικότερες φωτογράφους των ημερών μας, για να αποκαλύψει το 2017 πως, μετά από μια εγχείρηση, είχε εθιστεί στα συνταγογραφημένα οπιοειδή. Ξεκίνησε λοιπόν έτσι έναν αγώνα ενάντια στην οικογένεια Σάκλερ, τη φαρμακευτική δυναστεία που ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τον απίστευτο αριθμό θανάτων από την κατάχρηση των οπιοειδών.
Η Πόιτρας αποτυπώνει με αφηγηματική ευρηματικότητα, αφοπλιστικότατη ειλικρίνεια και λυτρωτικό χιούμορ όλη αυτήν τη διαδρομή, αντλώντας από μια τραυματική κατάθεση ψυχής επίκαιρες ιδέες πάνω στη μεταπολεμική Αμερική, την αντισυμβατική καλλιτεχνική έκφραση και τη σύγχρονη έννοια του πολιτικού ακτιβισμού. Από το στόχαστρό της δεν ξεφεύγει και η πολλαπλά διαπλεκόμενη και μαρκετίστικη διάσταση της "υψηλής τέχνης" (οι Σάκλερ είναι διάσημοι μαικήνες των εικαστικών), την οποία διαπομπεύει με αποτελεσματικότατη κινηματογραφική αμεσότητα που της χάρισε το Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ Βενετίας και μια οσκαρική υποψηφιότητα.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: STRADA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία

All the Beauty and the Bloodshed
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 122 '
  • Λόρα Πόιτρας

Ο αγώνας της ακτιβίστριας και διάσημης φωτογράφου Ναν Γκόλντιν ενάντια στην οικογένεια Σάκλερ, τη φαρμακευτική δυναστεία που ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τον απίστευτο αριθμό θανάτων από συνταγογραφημένα σκευάσματα οπιοειδών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/5

Η επιστροφή ενός επικού franchise και ένα διχαστικό arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά

Αποχαιρετούμε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.