Είδαμε το "Χάος" στη Β’ Εθνική Ποδοσφαίρου

Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών δεν αφήνει περιθώρια άγνοιας για το τι συμβαίνει στην επαγγελματική κατηγορία.

Χάος ντοκιμαντέρ1

Ασέβεια, υποτίμηση, ανασφάλεια και θλίψη είναι μερικά από τα συναισθήματα που κυριαρχούν παρακολουθώντας τα τρία επεισόδια του, δυστυχώς εύστοχα τιτλοφορημένου, ντοκιμαντέρ "Χάος", σε σκηνοθεσία Κώστα Αμοιρίδη και δημοσιογραφική επιμέλεια του Παναγιώτη Αρωνιάδη, στο οποίο σκιαγραφείται το διαχρονικό ξεχαρβάλωμα της Super League 2. Και αυτό όχι φυσικά εξαιτίας της ποιότητας του αποτελέσματος, αλλά λόγω των όσων απεικονίζει να συμβαίνουν στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία ποδοσφαίρου.

Για όσους παρακολουθούν έστω και περιστασιακά το εν λόγω πρωτάθλημα, τα προβλήματα είναι εν πολλοίς γνωστά. Απουσία στοιχειώδους οργάνωσης με τα ματς να ακυρώνονται ακόμα και τελευταία στιγμή, γήπεδα κακοσυντηρημένα, παίκτες να αγνοούν αν θα πληρωθούν ή αν η ομάδα τους θα υπάρχει ως το τέλος της σεζόν, σε συνδυασμό με την αφερεγγυότητα πλείστων διοικήσεων, είναι καταστάσεις που συνθέτουν μια καφική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Η οποία, βέβαια, συντηρείται εδώ και δεκαετίες σε μία κακοφορμισμένη κατηγορία όπου μόνο οι ποδοσφαιριστές αποτελούν την ελάχιστη πηγή αισιοδοξίας.

Χάος ντοκιμαντέρ2

Για αυτό και εκείνοι πήραν την πρωτοβουλία να ρίξουν περισσότερο φως στα πρωτίστως βιοποριστικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν, καθώς το "Χάος" αποτελεί μια παραγωγή του δραστήριου Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ). Στο πέρας του ντοκιμαντέρ μιλούν αθλητές από όλη την Ελλάδα, από τη Ξάνθη και την Καρδίτσα μέχρι τα Χανιά, αναλύοντας τις δυσχέρειες με τις οποίες έχουν μάθει να ζουν ώσπου να βγουν στο γήπεδο. Με μεστό λόγο και χωρίς ίχνος μεμψιμοιρίας, οι παίκτες δίνουν μια ολότελα διαφορετική όσο και προσωπική εικόνα του τι σημαίνει να παίζεις μπάλα στη χώρα και κάπως έτσι, αναδεικνύεται ένα από τα πιο αποκαρδιωτικά κομμάτια του "Χάους". Η μεταξύ όλων σύμπνοια πως ανά στιγμές μοιάζει μάταιο αυτό που κάνουν, αλλά ταυτόχρονα, το ποδόσφαιρο είναι το μοναδικό που τους νοηματοδοτεί την ύπαρξη.

Το "Χάος", όμως, δεν είναι μόνο η δυσοίωνη πλευρά του. Το ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε τη σεζόν 2022-2023, έχει μεν πληροφοριακή - ενημερωτική αποστολή, παράλληλα δε συνιστά μια σπάνια περίπτωση όπου παίκτες οικειοποιούνται τη γλώσσα του σινεμά (και το ίντερνετ) για να διεκδικήσουν τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Διότι στην ουσία αυτός είναι ο πολύτιμος σκοπός των τριών επεισοδίων που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ολότητά τους, στο κανάλι του ΠΣΑΠΠ στο YouTube εδώ, όπου μετράνε ήδη δεκάδες χιλιάδες προβολές.

Μακάρι να μη χρειαστούν και άλλα επεισόδια για να αλλάξουν τα πράγματα στη Super League 2, την κατηγορία που κάποτε τροφοδοτούσε σταθερά την Α’ Εθνική…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.