Η Καρδαμύλη φιλοξενεί για πρώτη φορά ένα φεστιβάλ κινηματογράφου

Προβολές, εργαστήρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια, για μικρούς και μεγάλους. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης της Καρδαμύλης - Art of silence

Ντοκιμαντέρ για τη μουσική, τη φωτογραφία, τον χορό, και όλες τις Τέχνες, διεθνείς και Έλληνες δημιουργούς, φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και κατοίκους να αναπτύσσουν έναν δημιουργικό διάλογο - εξερεύνηση των σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων. Από τις 22 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου, η φιλόξενη και πανέμορφη Καρδαμύλη, το χωριό- κόσμημα του Δήμου Δυτικής Μάνης, θα φιλοξενήσει το 1 ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης της Καρδαμύλης. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Δυτικής Μάνης σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Το σύνολο των προβολών και των δράσεων θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο.

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 22/9 με την προβολή του πασίγνωστου και πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ του Wim Wenders, "Buena Vista Social Club", ενώ στη λήξη του φεστιβάλ, το σύνολο Moving Band του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, θα συνοδεύσει με ζωντανή μουσική, τρεις βωβές ταινίες του Buster Keaton. Οι φίλες και οι φίλοι των τεχνών καλούνται να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα αποτελούμενο από εξαιρετικά ντοκιμαντέρ για τη μουσική, τη φωτογραφία, τον χορό, και όλες τις τέχνες, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, σεμινάρια κινηματογράφησης και φωτογραφίας, εργαστήρια κατασκευής θεατρικής κούκλας και κεραμικής, μουσικά διαδραστικά δρώμενα για παιδιά και νέους, αφήγηση παραμυθιών, μια μουσική παράσταση, και να χορέψουν μέχρι πρωίας με τις μουσικές προτάσεις του DJ της ομάδας Τζιν-τζίν.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης της Καρδαμύλης - Gian Paolo Barbieri
Τζιαν Πάολο Μπαρμπιέρι

Παράλληλα, όλες τις ημέρες, θα υπάρχει έκθεση αφισών, με τις συμμετοχές που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό για την αφίσα του Φεστιβάλ, ενώ θα τρέχει και ένα τετραήμερο εργαστήριο για την δημιουργία ολιγόλεπτων ντοκιμαντέρ. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε τον Αύγουστο με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στα χωριά της Δυτικής Μάνης αγκαλιάζοντας έτσι την ευρύτερη περιοχή, επικοινωνώντας με τους κατοίκους και προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Αναλυτικό Πρόγραμμα 

Ολες τις ημέρες (22-25/9)

 • Έκθεση αφισών στον υπαίθριο χώρο, με τις συμμετοχές που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό για την αφίσα του Φεστιβάλ
 • Καθημερινά στις 5:00 μ.μ. Εργαστήρι ντοκιμαντέρ - Καφέ Κρίταμος | Υπεύθυνος: Στάθης Γαλαζούλας, σκηνοθέτης - Δ. φωτογραφίας | Ένα τετραήμερο εργαστήριο για την δημιουργία δύο ολιγόλεπτων ταινιών ντοκιμαντέρ.

Παρασκευή 22/9

 • 10:00 π.μ. Εκπαιδευτική προβολή - Γυμνάσιο Καρδαμύλης | Σκάσε και Παίξε Πιάνο (82') σε σκηνοθεσία Philipp Jedicke

Γιος Ούγγρων Εβραίων που κατέφυγαν στον Καναδά κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο βραβευμένος με Grammy μουσικός Chilly Gonzales εμπνεύστηκε και συνεργάστηκε με τους Daft Punk και τον Drake.

8:00 μ.μ. Προβολή - Προαύλιος χώρος Παλιού Σχολείου | Cine Rebaca (56') σε σκηνοθεσία Marcia Mansur
Ένα κινηματογραφικό κονσέρτο που κινείται στο ηχητικό τοπίο των χωραφιών από ζαχαροκάλαμα της Βραζιλίας, συνδυάζοντας τη ζωντανή μουσική υπόκρουση, με εικόνες που παράγονται από καλλιτέχνες και εθνογράφους μεταξύ 1991-2009. Στη σκηνή ο Luiz Paixão και η Renata Rosa.

 • 9:00 μ.μ. Τελετή Έναρξης
 • 9:30 μ.μ. Προβολή - Παλιό Σχολείο | "Buena Vista Social Club" (105') σε σκηνοθεσία και σενάριο Wim Wenders

Με ένα μικρό κινηματογραφικό συνεργείο, ο Βιμ Βέντερς συνοδεύει σε ένα ταξίδι στην Αβάνα, τον παλιό του φίλο, κιθαρίστα και συνθέτη, Ράι Κούντερ, που είχε γράψει και τη μουσική για την ταινία του "Παρίσι-Τέξας".

11:OO μ.μ. D.J. Party - Πλατεία Καρδαμύλης | D.J από την ομάδα Τσιν –Τσιν.
Με την μανιάτικη μπύρα ΝΕΜΑ και εδέσματα Δυτικής Μάνης.
Προσφορά του Συλλόγου Επαγγελματιών Καρδαμύλης

Σάββατο 23/9

 • 11:00 π.μ. Εργαστήρι κατασκευής θεατρικής κούκλας για παιδιά - Παλιό Σχολείο | Υπεύθυνη η Λέτα Πετρουλάκη, απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών, με διάρκεια 3 ωρών.
 • 5:00 μ.μ. Εργαστήρι κεραμικής - Παλιό Σχολείο | Ιστορίες με πηλό, χρώμα και τυπώματα | Υπεύθυνη η Μαρηλιάνα Διαμαντάκη, απευθύνεται σε παιδιά 4 έως 12 ετών.
 • 5:00 μ.μ. Προβολή - Καφέ Κρίταμος | Το μάτι της Κωνσταντινούπολης (55') σε σκηνοθεσία Binnur Karaevli και Fatih Kaymak

Ένα οξυδερκές ντοκιμαντέρ γεμάτο με τα αξιοθέατα και τις μυρωδιές ενός ανοίκειου κόσμου. Το αρχείο φωτογραφιών του Ara Güler αποτυπώνει την ουσία της Κωνσταντινούπολης για εξήντα χρόνια.

 • 6:00 μ.μ. Masterclass -Καφέ Κρίταμος

H διευθύντρια φωτογραφίας κινηματογράφου και θεάτρου, Κατερίνα Μαραγκουδάκη θα προσεγγίσει με την εισήγησή της την τέχνη της αναπαράστασης και της κριτικής οπτικής στις φωτογραφίες του Ara Güler.

 • 8:00 μ.μ. Προβολή - Παλιό Σχολείο | Τζιαν Πάολο Μπαρμπιέρι (75') σε σκηνοθεσία Emiliano Scatarzi (παρουσία του σκηνοθέτη)

Η ιστορία ενός φωτογράφου που σημάδεψε μια εποχή. Πάντα μπροστά από την εποχή του, αν και σήμερα ηλικιωμένος και άρρωστος, εξακολουθεί να είναι διαυγής στις αναμνήσεις του και συνεχώς ενεργός.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης της Καρδαμύλης - Gian Paolo Barbieri

 • 9:30 μ.μ. Προβολή - Παλιό Σχολείο | Μάρκος (80’) σε σκηνοθεσία Νίκου Σκαρέντζου (παρουσία του σκηνοθέτη)

Ένα ντοκιμαντέρ για τον μεγάλο Έλληνα ρεμπέτη Μάρκο Βαμβακάρη. Mια παρέα μουσικών ταξιδεύουν στη Σύρο για να συμμετάσχουν σε ένα αφιέρωμα προς τιμήν του Μάρκου Βαμβακάρη. Παράλληλα με αυτό το ταξίδι, συνθέτες, μουσικολόγοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο αναδεικνύουν τη σημαντική κληρονομιά του μουσικού στον 21ο αιώνα.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης της Καρδαμύλης - Μαρκος

 • 11:00 μ.μ. Ρεμπέτικη βραδιά Ασσόδυο - Πλατεία Καρδαμύλης

Kυριακή 24/9

 • 11:00 π.μ. Διαδραστικό δρώμενο για μικρούς και μεγάλους από την ομάδα Τσικιμπόμ - Πλατεία Καρδαμύλης | Φτιάξε το δικό σου τραγούδι, με τους Ελένη Χρηστίδου - Πάνο Τάντη.

Ένα δρώμενο με μουσικά και ρυθμικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, χορό και ελεύθερη έκφραση, στο οποίο μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια.

 • 11:00 π.μ.-1:00 μ.μ. Συζήτηση - Καφέ Ανδρούβιτσα | Αναζητώντας την αισθητική του μέλοντος 

Συμμετέχουν οι Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Στάθης Γαλαζούλας, Χρήστος Μήτσης, Νίκος Σκαρέντζος, Emiliano Scatarzi, Ρόμπυ Εσκιέλ και Γιάννης Αβραμέας ενώ τη συζήτηση συντονίζει η Κλεώνη Φλέσσα

 • 7:30 μ.μ. Αφήγηση λαϊκών Παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους - Προαύλιο Παλιού Σχολείου | Το Σινεμά πρίν από το Σινεμά, Αφηγείται η Αγνή Στρουμπούλη και την πρωτότυπη μουσική έχει επιμεληθεί ο Σταύρος Παργινός

Λαϊκά Παραμύθια από την Ελλάδα, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Σερβία και την Αφρική, με φωνή και βιολοντσέλο. Παραμύθια για μικρούς αλλά κυρίως για μεγάλους, από 8+.

 • 9:30 μ.μ. Προβολή – Προαύλιος Χώρος Παλιού Σχολείου | Η Τέχνη της Σιωπής (81') σε σκηνοθεσία Maurizius Staerkle Drux

Με τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου του μόνο, ο μίμος Marcel Marceau αιχμαλώτισε το κοινό σε όλο τον κόσμο για δεκαετίες. Αλλά το τραγικό υπόβαθρο πίσω από το έργο του παρέμεινε κρυφό για πολύ καιρό.

Δευτέρα 25/9

 • 10:00 π.μ. Εκπαιδευτική Προβολή - Δημοτικό Στούπας | Βασίλισσα Χωρίς Βασίλειο (70') σε σκηνοθεσία Asgeir Helgestad.

Η αληθινή ιστορία της σχέσης μεταξύ της Frost, μιας πολικής αρκούδας, και ενός κινηματογραφιστή της άγριας φύσης, που καταγράφει πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ζωές όλων που ζουν στο Αρχιπέλαγος του Ζβάλμπαρτ.

8:00 μ.μ. Προβολή - Παλιό Σχολείο | Maboungou: Το να είσαι στον Κόσμο (46') σε σκηνοθεσία Marlene Millar και Philip Szporer

Το ντοκιμαντέρ εμβαθύνει στο ηχηρό σύμπαν της χορεύτριας, χορογράφου και φιλοσόφου Zab Maboungou με καταγωγή από το Γαλλικό Κονγκό, που όμως έχει έδρα το Μόντρεαλ. Για πάνω από τριάντα χρόνια, η καλλιτέχνις δραστηριοποιείται στη σκηνή του σύγχρονου χορού έχοντας μια πρωτοπόρα αντίληψη της σύλληψης του χρόνου, του σώματος και της προσωπικότητας.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης της Καρδαμύλης - Art of silence
Art of silence

Πρoβoλή: Άσκηση Συλλoγικoύ Ντoκιμαντέρ για την Καρδαμύλη | Από τoυς συμμετέχoντες στo σεμινάριo.

 • 9:00 μ.μ. Τελετή λήξης – Παλιό Σχολείο

Το σύνολο Moving Band του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, συνοδεύει με ζωντανή μουσική, τρεις βωβές ταινίες του Buster Keaton. Μια μουσική που ξεχειλίζει από ζωντάνια, χιούμορ κυνηγητά του Buster Keaton. Συμμετέχουν οι Γιώργος Παυλάκος (με φλάουτα με ράμφος, εβραϊκή άρπα και μπουρμπουλήθρες), Αρίωνας Γυφτάκης (με το κοντραμπάσο του), Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου (με ένα βουνό από κρουστά, σφυρίχτρες και μπουρμπουλήθρες), Κατερίνα Μηλιαρέση (με άλλο ένα βουνό από κρουστά, κόρνες και μπουρμπουλήθρες) και Στάθης Γυφτάκης (με πιάνο, παιδικό ξυλόφωνο και μπουρμπουλήθρες).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "All that Breathes" έρχεται τον Οκτώβριο στο CineDoc

Ένα ντοκιμαντέρ για τη συγκινητική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και ζώων, με φόντο το χαοτικό, αστικό τοπίο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2023

Οι 5+1 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

Μια λίστα τίτλων οι οποίοι προβάλλονται αποκλειστικά στο φεστιβάλ καθώς δεν έχουν διανομή.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 5/10

Ένας φρέσκος super hero και μια απίστευτη αληθινή ιστορία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι δέκα πιο αστείες σκηνές στη φιλμογραφία του Γούντι Άλεν

Με τα "Γυρίσματα της Τύχης" ο 88χρονος Αμερικανός δημιουργός συμπληρώνει 50 ταινίες πίσω από την κάμερα. Ευκαιρία να θυμηθούμε τις ξεκαρδιστικότερες στιγμές μιας ανεπανάληπτης σινε-καριέρας.

64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι ταινίες που θα δούμε στην έναρξη και τη λήξη του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ ανοίγει η ταινία "Στη φωτιά" του γαλλο-βιετναμέζου σκηνοθέτη Τραν Αν Χουνγκ, ενώ η ταινία "Πεσμένα Φύλλα" του αγαπημένου φινλανδού δημιουργού Άκι Καουρισμάκι θα είναι η ταινία λήξης της φετινής διοργάνωσης.

Ο Μάικλ Γκάμπον πέρα από το "Χάρι Πότερ"

Θυμόμαστε τους έτερους εμβληματικούς ρόλους που ενσάρκωσε ο ηθοποιός ο οποίος πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Φεστιβάλ Καρδαμύλης: Ένας κινηματογραφικός θεσμός γεννιέται

Ξεκίνημα με το δεξί για ένα φεστιβάλ - μπουτίκ στη μεσσηνιακή Μάνη με αντικείμενο ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ για την τέχνη.