75 Μέρες

1

Ένα εν δυνάμει παλλόμενο και καλειδοσκοπικό φιλμ μυστηρίου αποδεικνύεται μια κακοφτιαγμένη ταινία δίχως χαρακτήρα.

75 Μέρες Ισπανόφωνο

Πριν από τριάντα χρόνια, η κοινότητα μιας μικρής ισπανικής πόλης συγκλονίστηκε από ένα αποτρόπαιο έγκλημα, όταν σε έναν αυτοσχέδιο τάφο εντοπίστηκαν τα πτώματα τριών έφηβων κοριτσιών, τα οποία είχαν εξαφανιστεί δύο μήνες πριν. Η νέα οδυνηρή τροπή στην υπόθεση φέρνει τους πάντες προ των ευθυνών τους –γονείς, αρχές, ΜΜΕ–, αφήνοντας αναπάντητο, ωστόσο, το πιο μεγάλο ερώτημα: ποιος σκότωσε τα θύματα;

Η αληθινή ιστορία που εμπνέει το σκηνοθέτη Μαρκ Ρομέρο αφορά ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα όσο και ακανθώδη εγκλήματα στην Ισπανία μέχρι σήμερα, καθώς κατά την έρευνά του διαπράχθηκε σωρεία λαθών, κυρίως από τις αρχές. Από την υποβάθμιση της σημασίας της υπόθεσης, όταν ακόμα αντιμετωπιζόταν ως εξαφάνιση, με τους αστυνομικούς να θεωρούν πως οι έφηβες απλώς το έσκασαν, μέχρι την κακοδιαχείριση αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων. Προσθέστε στο μιξ τον μιντιακό λαϊκισμό, την κατάφωρα σεξιστική αντιμετώπιση των νεκρών (victim blaming) και τον καλπάζοντα συντηρητισμό των μικρών κοινωνιών και έχετε στα χέρια σας ένα υλικό όσο "εύφλεκτο" χρειάζεται για να φτιαχτεί ένα παλλόμενο φιλμ μυστηρίου.

75 Μέρες κριτική

Υπό αυτήν την έννοια είναι εντυπωσιακό πώς ο Ρομέρο αποτυγχάνει παταγωδώς σε κάθε τομέα της ταινίας. Κατ’ αρχάς η κακή τηλεοπτική αισθητική της, που δεν θα ενοχλούσε τόσο, αν δεν ήταν εντελώς ξεπερασμένη (υποφωτισμένα πλάνα, ξεφτισμένα χρώματα – μόνο οι Madrugada στο σάουντρακ λείπουν…). Κατά δεύτερον, η ατάκτως ερριμμένη αφήγηση, που δεν επιτρέπει να αναδειχθούν οι επιμέρους σκοτεινές δυναμικές του σεναρίου (μυστικά γονέων, μικροπολιτικά συμφέροντα), ούτε το έγκλημα καθαυτό να λειτουργήσει ως ένα καλειδοσκόπιο των πιο νοσηρών πτυχών μιας ευρύτερα ανήθικης κοινωνίας. Κι αν μέχρι εδώ οι "75 Μέρες" ήταν απλώς ανεπιτυχείς στους σκοπούς τους, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη τις καταχρηστικές σκηνές βίας και τη διακριτική ομοφοβία (στις ενότητες της φυλακής), το ερασιτεχνικής κοπής φινάλε έρχεται για να εξασφαλίσει πως η ταινία θα μείνει αξέχαστη. Μια κατακλείδα στην οποία το σινεμά "διορθώνει" την ιστορία, αποθεώνοντας ωστόσο την αυτοδικία.

Ισπανία. 2020. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

75 Μέρες

75 Días
1
  • Μυστηρίου
  • 2020
  • Διάρκεια: 130 '
  • Μαρκ Ρομέρο

Μια μικρή ισπανική κοινότητα συγκλονίζεται από την ανακάλυψη των πτωμάτων τριών κοριτσιών, που είχαν χαθεί λίγους μήνες νωρίτερα, θέτοντας επί ποδός τις αρχές για τον εντοπισμό των ενόχων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
11/05/2024

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.